kesport.hu

A „kispályások” is nagypályások: minden a kecskeméti futsalról

Tobzódunk. Bizony mondhatjuk ezt, hiszen a 2008/2009-es idényben kis túlzással Kecskemét nagyüzemi sportváros lesz. A labdarúgók sikereit azt hiszem, most felesleges is lenne idecitálni, mindenki tisztában van vele, hogy élvonalbeli a gárda. A kosárlabda ugyancsak központi helyet foglal el a helyi sportéletben, mellettük a röplabda, valamint az ugyancsak újonc kézilabda is első osztályú. Ám amiről talán kevesebbet hallunk az a kecskeméti futsal csapat.

A tavalyi szezon végeztével nagy volt az öröm a focistáknál, a kecskemétiek nemcsak nagypályán, hanem teremben is kiharcolták a feljutást az NB I-be. A Hirös Futsal Club SE alig hogy megkezdte működését, játékosai máris a legjobbak között bizonyíthatják tehetségüket. A klub első, tavalyi szezonjában 56 pontjával a második helyen végzett az NB II-ben, ezzel kiérdemelve az élvonalbeli indulás lehetőségét.

A világszerte nagy közkedveltségnek örvendő játékot kézilabda méretű pályán és kapukra játssza a csapatonkénti 4+1 fő. Nagytestvéréhez képest a labda is kisebb és nehezebb, ezzel is a gyors, lapos, rövid passzos játékot helyezve az előtérbe. A futsal legnagyobb varázsa talán pont ezeknek is köszönhető, hiszen a játék gyorsasága, a technikailag képzett játékosok garantálják az élvezetes időtöltést. És hamár időtöltés: a játékidő kétszer 20 perc, nem kell azonban kétségbe esni, a labda tényleg 40 percet van játékban, ellentétben a nagypályás focival, ahol jó ha a kilencven percből ötvenet játékkal töltenek a játékosok.

A gárda edzője, a korábbi szentesi szakvezető, Koncz Zsolt csapatával egyelőre a bentmaradást tűzte ki célul, és bár a mezőny igen erős, egy meccsen bárki verhető. Említésre méltó, hogy míg tavaly a nagypályás KTE-s játékosok is játszhattak, élvonalbeli tagságukra tekintettel idén ezt már nem tehetik meg. A kecskeméti keretet 22 játékos alkotja, a 19 mezőnyjátékost 3 kapus egészíti ki, az edzőnek így főhet a feje, hogy melyik 12 labdarúgót nevezi az adott mérkőzésre. A felkészülés már javában tart, a srácok két edzőmeccsel hangolódtak az idényre: a Fradi ellen itthon 8:5-re győzött, a Szentes elleni idegenbeli találkozóját azonban, vitatható körülmények között, 7:6-ra veszítette el a csapat.

Aki látott már futsal meccset, az feltehetőleg hasonló véleményen van mint mi: meg kell nézni. A kecskemétiek tavaly még a Rákóczi Általános Iskolában játszották mérkőzéseiket, idén azonban tekintettel NB I-re, már a Városi (Messzi István) Sportcsarnokban rendezik a meccseket. Az első mérkőzését szeptember 8-án, hétfőn 20 órakor a Colorspectrum Aramis csapata ellen játsszák a mieink, a belépés díjtalan.

A vezetőség ezúton is kéri a kecskeméti futballkedvelőket, hogy jelenlétükkel támogassák a csapatot, továbbá érdeklődő, tehetséges fiatalok (16-19) jelentkezését várják, jelentkezni a juniorcsapat vezetőjénél, Gazdag Attilánál a 06-30/2997026-os számon lehet.

7 hozzászólás

 1. vaggab

  2008. szeptember 5. péntek at 10:23

  mért van ennek a sportnak ilyen hüje neve..
  mért nem lehet egyszerűen kispályás foci, vagy csak teremfoci.

 2. kM

  2008. szeptember 5. péntek at 11:20

  Ezen én is gondolkodtam.

 3. bellus

  2008. szeptember 5. péntek at 17:14

  Na fiúk csak hogy értsétek!!!!

  A futsal (ejtsd: futszál) a nagypályás labdarúgás hivatalos, első sorban teremben játszott változata, melyet a FIFA irányít. A név a portugál futebol de Salãoból és a spanyol fútbol salaból származik, mindkettő azt jelenti: teremfoci. Létezik egy játék, aminek neve futebol de Salão, de ez nem keverendő össze a futsallal.

  Azért nem egyszerüen teremfoci a neve, mert ezt teljesen más szabályok szerint , más felállásban és más milyen labdával játszák.

  De inkább menjetek el a hétfői meccsre és majd meglátjátok!:)

 4. kM

  2008. szeptember 5. péntek at 17:27

  Fucccccccccccáááááál.

 5. mok

  2008. szeptember 6. szombat at 14:30

  futsal rulez!

 6. Prókai Károly

  2008. szeptember 10. szerda at 11:13

  SPORT1-en volt szerencsém látni hazánk egyik legjobb csapata elleni mérkőzés öszefoglalóját : ha jól emlékszem 2 szép és 11 csúnya gól született a Messzi-ben:-))))

 7. Prókai Károly

  2008. szeptember 10. szerda at 11:23

  Egyébként a nagytestvéréhez hasonlóan, ahol elég régen megoldották a “magyarítást” és például a “centerhalf” helyett megszületett a középhátvéd, a “corner” helyett a szöglet kifejezés “fooball” helyett a labdarúgás, hogy csak néhányat említsünk a szakkifejezések közül, úgy talán majd a futsal helyett is elterjedtebb lesz a teremfoci kifejezés, és ha ezt használjuk akkor is tudni fogjuk, hogy bár a labda ott is gömbölyű, ám alaposan letompított “pattogási” képességel rendelkezik..

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..