kesport.hu

Van Buuren a padon, Sisa a pad alatt – válogatott- és kupameccs szerdán Kecskeméten

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hosszas huzavona után hétfőn állást foglalt utánpótláskérdésben, a holland Wilco van Buurent nevezte ki a korosztályos csapatokat irányító edzői stáb, az úgynevezett operatív team élére. Az U20-as egyiptomi világbajnokságra kijutott együttes kispadjára szerda délután már Van Buuren ülhet le, segítője pedig Zsivoczky Gyula lesz. Az olaszok elleni Alpok-Adria Kupa-mérkőzést Kecskeméten rendezik 14 órakor. Sisa Tibor nevét meg sem említik a közleményben. Ezek a tények, minden más csak vélemény. A válogatott találkozó után 17 órakor a KTE-Ereco a Budapest Honvéd csapatát fogadja a Ligakupa első fordulójában. A két mérkőzést egy jeggyel, ezer forintért lehet megtekinteni.

Az operatív team fogalma már hetek, hónapok óta közszájon forog a Magyar Labdarúgó-szövetség Kánai úti székháza környékén, kielégítő magyarázat híján azonban mindezidáig költői kérdés volt a felvetés: miről is van itt szó tulajdonképpen?

Hétfőn aztán hirtelen fellebbent a fátyol. A szövetség hivatalos internetes oldala, az mlsz.hu közzétett egy hírt, miszerint a szóban forgó edzői grémiumot a jövőben a holland Wilco van Buuren irányítja. Szerződése 2009. október 31-ig szól, a 2008. július 1-jén kinevezett fejlesztési igazgató, Jámbor László közreműködösével kerülhetett képbe az MLSZ-nél.

Van Buurenről annyit mindenképpen érdemes megjegyeznünk, hogy játékosként az Ajaxban, a PEC Zwollében, a Willem II-ben és a Den Haagban is megfordult. Az amszterdami megaklub hallatán sokan felkapják a fejüket, de nem árt megjegyeznünk, hogy itt mindössze nyolc bajnokin jutott szóhoz az egykori középhátvéd.

Egyúttal arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy ki ülhet le az 2009-es egyiptomi világbajnokságra kijutott U20-as válogatott kispadjára. Nem más, mint Wilco van Buuren. Segítője pedig az a Zsivoczky Gyula, akinek az irányításával U17-es nemzeti csapatunk a múlt héten, a Szombathelyen és Bükön rendezett kvalifikációs tornán a négyes csoport második helyén jutott tovább az elitkörbe.
Sokakban felmerülhet a kérdés: mi lesz így Sisa Tiborral? Úgy fest, a Nógrád megyei Ludányhalásziból indulva a futballszakma megbecsülését kivívó – civilben földrajz-testnevelés szakos pedagógus – edzőt félreállítják.

Nem túlzás prágai csodatévőként aposztrofálni a trénert, elvégre többek között a címvédő spanyolok orra alá borsot törve ért el nagyszerű sikert az U19-esekkel a csehországi Eb-n. A bronzérem kairói repülőjegyet ért, méghozzá 2009 szeptemberére, az U20-as vb-re.

A magyar labdarúgás állóvizét alaposan felkavarta ez a váratlan, titkon remélt siker, egy álom vált valóra ezzel az óriási bravúrral. Sisa azonban nem folytathatja, amit elkezdett, kivették a kezéből a csapatot. Az egyeztetések még folynak, valószínűleg a továbbiakban is az U19-es válogatott szövetségi edzőjeként tevékenykedik.

Nem ez az első eset a futballban, hogy egyik évről a másikra az egy korosztállyal feljebb lépő fiatalokat más szakember irányítja, ebben a szituációban mégis erősen vitatható döntés született. 2008 nyarán az Eb-elődöntős szerepléssel olyan magasságokba ért utánpótlásfocink, ahol 1984 óta nem járt, igaz, akkor meg is nyerte a kontinenstornát.

Talán érdemes lett volna engedni Sisa Tibornak, hogy azt tegye, amit rendszerint tesz, szépen csendben dolgozik, az eredmények pedig őt igazolják. Az U20-as kispadra aligha kell jobb ajánlólevél egy U19-es Eb-bronznál. Vagy tévednénk?

Mindenesetre az U20-asokat szerda délután már Van Buuren irányítja az olaszok elleni Alpok-Adria Kupa-mérkőzésen, Kecskeméten. Badarság lenne az elveszített plzeni U19-es Eb-elődöntő (0-1) visszavágójaként felkonferálni az összecsapást, elvégre a dél-európaiak keretében a Serie A-ban és B-ben szereplő játékosok helyett zömében C-ligások kaptak helyet. Sisa Tibor eddig irányított, nem is akárhogyan, ezután csak szurkolhat.

Az U19-es Eb-n a népszerű szövetségi edző 18 fős kerettel tette le a névjegyét, abból az együttesből nyolcan az U20-as nemzeti csapatba is meghívót kaptak. Gulácsi Péter, Szekeres Adrián, Debreceni András, Présinger Ádám, Koman Vladimir, Gál András, Lengyel Dániel és Busai Attila.

AZ U20-AS VÁLOGATOTT KERETE:
Kapusok: Gulácsi Péter (Liverpool), Somodi Bence (Diósgyőr)
Mezőnyjátékosok: Szekeres Adrián (MTK Budapest), Nagy Sándor (Kecskemét), Debreceni András (Budapest Honvéd), Présinger Ádám (MTK Budapest), Koman Vladimir (US Avellino), Stieber Zoltán (Aston Villa), Nagy József (Kecskemét), Szabó Ádám (MTK Budapest), Kottán Krisztián (Pápa), Sipos Tamás (Pápa), Balázs Zsolt (ZTE), Gál András (MTK Budapest), Lengyel Dániel (MTK Budapest), Lencse László (MTK Budapest), Huszák Tamás (DVSC-TEVA), Simon Attila (Haladás), Busai Attila (MTK Budapest), Gyömbér Gábor (Pápa), Szilágyi Péter (DVSC-TEVA)

Forrás: sporthirado.hu

Fotó forrása: Nemzeti Sport.

Hozzászólások

  1. lacó

    2008. szeptember 30. kedd at 15:53

    Hát igen.Az ilyen hírek kapcsán felmerül a kérdés, van e értelme az edzőknek hosszú távú stratégiát kidolgozni?!Sisa jól dolgozott és eredményes volt.Ennél több azt hiszem nem is kell egy edzőtől.
    Hajrá MLSZ, van még mit tönkre tenni, ne adjátok fel!

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..