kesport.hu

Hét Embere-interjú: Redmiller

A Hét Embere szerint legkönnyebben a Sportcsarnokban állíthatók fel az emberek és a törzsszurkolóknak a meccs hangulatában való aktív részvétel mellett figyelnie kell a közönség reakcióira is: “ilyenkor bármi kihozható a nézőközönségből” – mondja. Egy hosszabb, képekkel és videókkal megtűzdelt interjú Redmillerrel, azaz Molnár Péterrel.

Hello Redmiller, úgy láttam húztad a lábad kicsit, csak nem megsérültél?

Igazság szerint minden hétvégén van a Hírösliga amatőr kosárlabda-bajnokság. Immár öt éve szervezik a srácok, a régi táborból alakult ki. Nos, hétvégén a Hírösliga egyik meccsén sikerült rosszul földet érni… (nevet) és ez kicsit összezúzta… a lábfejemet.

Mondhatjuk azt, hogy te vagy a szurkolói csapat vezetője a csarnokban?

Ezt nem szeretem. Mondjuk azt, hogy egy olyan szurkoló vagyok, aki igyekszik mindig szurkolni a csapatoknak.

Honnan jön ez?

Én eleve ilyen tüzes természetű gyerek voltam. Ha fociztunk vagy akármi mást játszottunk, én nyerni szerettem, bennem volt a tűz. Annak idején még 2004-ben írtak nekem a régi Caprisok egy fórumon, hogy menjek közéjük szurkolni. Ennek előzménye, hogy a ’95-96-os szezonban KTE meccsekre jártam.

Neked kit jelent Redmiller?

Redmiller én vagyok, az arcomat ismerik. Sokan a nicknevük mögé bújnak, de nekem a nicknevem már majdnem olyan, mint a polgári nevem. Aki itt a csarnokban megfordult, vagy rendszeresebben jár idegenbeli KTE-meccsekre, azok általában tudják, hogy ki vagyok.

Ez így van idegenben is? Ismerősként üdvözölnek a vendéglátó csapatok szurkolótáborai?

Annak idején kosárlabda-fórumba írták, hogy nekem idegenben több barátom van, mint Kecskeméten, ami talán nem is véletlen. Ha elmegyek Körmendre, úgy érzem magam, mintha hazamennék. Pakson, Fehérváron is rengeteg haver van.

Említesz olyan emlékezetes sztorit a kesport.hu-nak, amit kizárólag egy hozzád hasonló fanatikus szurkoló élhet át?

A két abszolút csúcsból az első, amikor 2006-ban Pakson az utolsó percekben háromszáz kecskeméti szurkolt, megnyertük a Magyar Kupát, majd Cory Bradford berohant közénk a tömegbe. Az egész hátborzongató volt. Majd végigdudáltunk és végigordítoztunk Pakson, aztán jöttünk hazafelé és a városhatár előtt összeálltunk konvojjá, majd beérkeztünk a városba vészvillogókkal, zászlóval az autó tetején, sálakkal az ablakokban, és végigdudáltunk így a belvároson – volt azért aki még anyázott is bennünket… (nevet) A második abszolút csúcs egyértelműen a KTE bajnoki címének megnyerése és az azt követő hangulat.

Szerinted van annak üzenete, amit te teszel szurkolóként?

Kecskeméten hál’Istennek a sportszerű szurkolás jellemző. Mind a Kecskemét Devils, mind a csarnoktábor ilyenek, nekem ez a szimpatikus. Én nem szeretem a másikat anyázni. Minek? Fölösleges. Szurkoljunk együtt a csapatainknak.

De akkor aztán teljes erőből? Mert te aztán néha nagyon nyomod.

(nevet) … ha nincs éppen torokgyulladásom. Kecskeméten elég hosszú ideig nem volt igazi szervezett szurkolói tábor, majd később a Capricorns volt az első. És ugyanez a szervezettség van a Kecskemét Devilsnél is.

De mivel ugye nincsenek évtizedes szurkolói gyökereink, ezért az is kell, hogy a csapataink jól játszanak. Ha nincs jó játék, nincsen közönségcsalogatás, akkor nincsen szurkolói tábor sem, csak pár fanatikus.

Ha azt kérdezem tőled, hogy kosárlabda, kézilabda, KTE vagy pedig röplabda, akkor melyik csapatot választod? Szoktál különbséget tenni?


KRC-Kaposvár Épker-Hirös Kupa from vakum.hu on Vimeo.

Igazából a kosárlabda azért fogott meg, mert volt itt egy Chad McClendon, Bradford vagy Borisz, akik egyszerűen olvasták ezt a játékot. Csupa olyan ember, akik miatt érdemes volt meccsre járni, a látvány, a szórakoztatás miatt. Azaz a kosárlabda abszolút megfogott az elmúlt öt… most már hat évben. A KTE-nél a támadófoci ragad magával, és mióta Sivic az edző, azóta ezt játssza a csapat. Ez nagyon tetszik nekem. Tökéletes. A kézilabda kicsit olyan kakukktojás nálam.

Jártam én kézimeccsekre a másodosztályban is, csak ritkábban. A tavalyi, tavalyelőtti csapatből Zapletán Csabi emberileg is nagy volt, miatta érdemes volt kimenni a meccsekre. A röplabda pedig – amíg Magyarországon volt színvonal -, kifejezetten élvezhető játék volt, sajnos azonban zuhanórepülést vett az elmúlt években.

Fontos, hogy a csapatok érezzék, biztatja őket egy szurkolótábor? Vannak visszajelzések játékosoktól, klubvezetőktől, hogy kössz a szurkolást, srácok?

Fontos, de szerintem az a fő, hogy a szurkolók élvezhessék a játékot, a játékos pedig élvezze a játékot és játssza azt, amit tud. Ha ez megvan, akkor a csapatot szeretni fogják a szurkolók. Jó játék kell, ez a lényeg. Itt volt a múltkor az Albacomp, szurkoltunk, a játékosaink küzdöttek, vesztettünk, de nagyon élvezhető volt, mert egy jó meccsen maradtunk alul. De itt ez a mai Univer-Kaposvár meccs, ami minden szempontból szörnyű volt, így hát a szurkolókat is nehezen lehetett rávenni, hogy moccanjanak. Kínszenvedés egy ilyen meccs.

Feleség, gyerekek várnak haza a mérkőzések után?

Feleségem még nincs, barátnőm van, és még gyerek sincs.

Ha lesz, szeretnéd, hogy ő is szurkoljon?

Én igazán azt szeretném, ha lenne egy nagyobb tábor, és visszahúzódhatnék a háttérbe „csak” szurkolni. Ez az egész dolog kisebb részben szól rólam, mint a kecskeméti sportéletről.

Eredetileg nem is a szurkolás miatt váltam ismertté, hanem hogy hobbyszinten fényképeztem a szurkolótáborunk tagjait, játékosainkat, az ellenfél játékosait. Tulajdonképpen én olyan esetekben álltam dob mögé, ha a dobos nem volt ott, vagy éppen nem volt kedve. A szurkolást is csak akkor kezdtem el vezérelgetni, amikor kiesett a vezérszurkolónk. Ezt követően egy ideig csönd volt, ezt meguntam, ha nem szurkol senki, akkor nyomjunk már valamit!

Az öt élvonalbeli gárdából kik maradnak bent az első osztályban? Milyen helyezéseket várhatunk a hazai első osztályban szereplőktől?


Gazdavár Kupa: Univer-Kaposvár: 74-69 from vakum.hu on Vimeo.

Az Univer felkészülési szakaszában úgy gondoltam, hogy nem lesz baj az idei szerepléssel, de az utóbbi két meccset tekintve lehet, örülhetünk majd a 8 közé jutásnak is. Legalábbis egyelőre hiányzik az a játékkép, amivel komolyabb csapatokat meg lehet verni. Ha a KTE-t a jövőben nem sújtja ez a sérüléshullám, akkor a foci simán a középmezőnyhöz fog tartozni, mondjuk úgy, a 7-10. hely között. Ők biztos nem lesznek kieső helyen.

Kérdés, hogy a kézilabda hogyan tudja összekapni magát. Ha jól tudom, ott amiatt necces, mert 4 kieső van az NBI-ből. A röpiseket csak a pénz hiánya nyírhatja ki, kérdés, hogy a város mennyire hajlandó mögéjük állni, különösen úgy, hogy a döntéshozók közül többen inkább a kézilabdát preferálják már a saját múltjuk miatt is. A futsalosoknak összességében nem sok jót jósolok. Ők valószínűleg kiesnek.

Biztosan különbözik a kosárlabda és a kézilabda közönsége, és ugyanígy elüt a focié is e kettőtől. Melyik közönséggel jobb együtt szurkolni?

Szervezett szurkolásban a Devils messze jobb a városban bármilyen más szurkolótábornál és csak remélem, hogy minél többen állnak melléjük: ha ne adj’ Isten érkezik egy gyengébb szezon, akkor is legyen állandó szurkolói tábor.

Ha kizárólag a meccseket nézzük, akkor kosárlabda-meccsen a legkönnyebb megmozgatni a szurkolókat, mert itt elég, ha 3-4 ember szurkolja végig a meccset. Ha olyan a szituáció, akkor az egész csarnokot fel lehet állítani, ahogy ez az Alba elleni meccsen történt az utolsó percekben. Igazából ez az egy dolog hiányzik a KTE meccsein, de a Széktóiban nyílt területen kellene sokkal több embert megmozgatni, ami sokkal nehezebb. A másik, hogy a törzsszurkolóknak is figyelnie kell arra, a közönség hogyan reagál a meccsre. Mert ha jól, akkor bármit el lehet érni. De ezt a reakciót nehéz leszűrni, ahhoz nagy a stadion.

6 hozzászólás

 1. redmiller

  2008. november 10. hétfő at 09:40

  Pontosítsunk!
  – Nem összehúzta, hanem összezúzodott
  -“rendszeresebben jár KTE-meccsekre” helyett rendszeresebben jár idegenbeli KTE meccsekre
  – Fehérváron, Pakson is rengeteg haver, barát van
  – Nem zászlók, hanem egy zászló a kocsim tetőablakán
  – a Capricorns volt az első komolyabb tábor
  – Most egyedül a Devils körül van igazi tábor
  – “A KTE-nél a támadófoci ragad magával, és a KTE mióta feljutott, ezt játssza” helyett A KTE-nél a támadófoci ragad magával, és mióta Sivic az edző, azóta ezt játssza a csapat.
  – “egy ideig csönd volt, csönd, csönd” nem kell a két utolsó csönd.
  – “többen a kézilabdát preferálják” helyett többen inkább a kézilabdát preferálják

  Előre is köszönöm a javításokat,
  Üdv
  redmiller

 2. kM

  2008. november 10. hétfő at 14:14

  Ok, beleraktam, csereberéltem.

 3. Pingback: Propeller

 4. gyz

  2008. november 10. hétfő at 19:56

  Csak halkan kérdezem: a 2.hét legjobbjával, Radics Annával végül készítetek interjút?

  Amúgy, ez így hülyeség: ““többen a kézilabdát preferálják” helyett többen inkább a kézilabdát preferálják”, ugyanis a preferál éppen azt jelenti, hogy inkább… tehát nyelvileg és stilisztikailag is tökéletes ez eredeti mondat, de ha Red így kívánja, akkor ámen.

 5. kM

  2008. november 10. hétfő at 20:46

  Ezer bocs a késésért, de hamarosan megcsináljuk. A meló özöne átcsapott kicsit a fejünk fölött.

 6. Suny

  2008. november 10. hétfő at 23:14

  Na Petikém, már az “újság”írásba is belekóstolsz? :P
  Szép hosszú interjú, csak így tovább Red, verjed.. a dobot!!!

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..