kesport.hu

Évvégi interjú: Koncz Zsolt

Koncz Zsoltot, a KTE-Ereco stabil kerettagját és egyben a Hírös Futsal Club SE vezetőedzőjét Kecskeméten értük utol. Zsolt csapattársaival búcsúztatja az óévet, hogy január ötödikén együtt kezdjék a munkát. Az eredetileg középpályásként remeklő edző célja, hogy maradéktalanul fölépüljön sérüléséből, a nagy csapat följebb kússzon a tabellán, a Hírös Futsal Club SE pedig stabilan megvesse a lábát az első osztályban.

Mit gondol a Hírös Futsal SE 2008-as teljesítményéről az edző?

Amikor átvettem a csapatot, akkor nagyon jó hangulatban kezdtünk el készülni, hiszen a másodosztályból az elsőbe került a gárda. Az azonban hamar megmutatkozott, hogy óriási a különbség az első és második osztály között, és kiütközött, hogy sokat kell tanulni és fejlődni. Próbáltuk a bajnokság során szervezettebbé tenni a csapatot, hiszen az elején megszórtak bennünket. A 2008-as szezon végére már jelentkeztek azok a dolgok, amit edzésről-edzésre tanultunk és gyakoroltunk, de még mindig hiányoztak a pluszok, nüanszok. A Fradi ellen viszont megmutatták a srácok, hogy amiket gyakorlunk, azok működő dolgok a bajnokságban.

Ám még mindig sok a lemaradás, dolgozni kell tovább. Ezek kiküszöböléséhez már két edzéssel készültünk, és az is sokat elárul, hogy a bajnokcsapatot is sikerült megszorítani. Sok játékossal kellett dolgozni, és a heti egy edzés kevésnek bizonyult. Talán nem is sikerült megtalálni a a legütőképesebb csapatot, ez az én felelősségem is, ahogyan az eredményekért is vállalom. Én viszont bízom abban, hogy ez a csapat a tavaszi idényben a 2008-as szezon végének teljesítményét felmutatva elindul és így biztosítjuk a bentmaradást.

Mit tartasz a futsal erényének? Ez egy lehetőség a fiataloknak? Gyakorló-, netán parkolópálya?

Óriási lehetőség ez mindenkinek. Hiszen ha csak ha a TV-s mérkőzésekre vagy a TV-s összeállításokra gondolok, akkor én ezt játékosként megtiszteltetésnek venném, hogy játszhatok. És emellett óriási lehetőség a kiugrásra is, a válogatottsághoz, hiszen annak kapuja nyitva áll: magyar színekért játszani óriási dolog, és a fiatalok könnyedén odajuthatnak.

Korábbi csapatodnál, a szentesi futsalosoknál szép eredményeket értetek el.

Harmadikak lettünk a szenteseikkel a bajnokságban és kupában is, és a játékot is nagyon élveztem. Szeretnék a futballban maradni, és a futsal ehhez nekem is nagy lehetőség.

Van, aki nem szívesen jár el kispályázni, mert tart a sérülésektől. Megalapozott ez a félelem?

Teljesen más ez a játék, szűkebbek a keretek a durva letámadásokhoz, szabálytalankodásokhoz. Én sérülést még nem nagyon tapasztaltam 6-7 év alatt, sem akkor amikor aktív játékos voltam, sem edzőként. Lesérülni bárhol le lehet, még a függöny felrakása során is. A futsaltársadalom viszont tudja, hogy játékról van szó, nem a durvaságról. Persze be-becsúszik egy szabálytalanság, de olyan durvaságokkal nagyon ritkán találkozni, mint akár nagypályán is.

Készülsz-e edzőként valamire 2009-re?

Ez a munka nehéz, hiszen heti 1-2 alkalomban nehéz megtanítani mindent. De föl lehet készülni, ám ahhoz is idő kell, hogy újat mutassunk.

Mit lehetne tenni a futsal nagyobb elismeréséért? Hiszen tőlünk nyugatabbra ez egy elég menő játéknak számít.

Az első, hogy olyan időpontba kell tenni a meccseket, ami jó a közönség számára. Hiszen hétfő este 8-kor sokan nem szívesen látogatnak ki a csarnokba, azaz hétvégére kellene tenni a meccseket. És kellene egy elkötelezett támogatói kör is, mert jelenleg sokan csak lelkesedésből járnak el edzésekre, meccsekre és ez gátolja a profivá válás folyamatát.

Akkor ennek ellenére téged mi hajt, hogy hétről-hétre a kispadról vezényelj?

A futball szeretete. Élvezem, ha a közönség kijön a pályákra, és mi cserébe visszaadunk nekik valamit, szórakoztatjuk őket.

Tóth Viktor, Zsoldos András, Gyurkó Sándor és Tomiszlav Szivics évvégi értékelése.

Hozzászólások

  1. Pingback: Propeller

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..