kesport.hu

Helyesbítés: 18-an egy fillért sem kaptak – szétosztották a sportpénzeket – videóval

37 pályázó nem kiemelt sportszervezet közül 18-nak egy forint sem jut 2009-ben — így döntött szerdán délután az Ifjúsági és Sportbizottság, amelynek egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen közel négyszeres volt a túligénylés, és mindössze 22 millió forint állt rendelkezésre.

Bizottsági tagok és sportvezetők várakoztak türelmesen a szerdai ülés előtt, amely 35 perces késéssel kezdődött, ugyanis akkor vált csak határozatképessé a grémium, a hét tagból mindösszesen négy jelent meg, dr. Márton Zoltán elnök, Adamik Zoltán és Németh László tagok egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak jelen lenni.

Az ülésen végül több mint egy órás vita és tízperces szünet után megszületett a döntés. 37 egyesület pályázott a 22 millió forintra, közel négyszeres volt a túligénylés, így 18 kisebb egyesület nem kapott támogatást.


Felosztották a kecskeméti sportpénzeket 2009-re! from vakum.hu on Vimeo.

„Azok az egyesületek, amelyeket nem tudtunk támogatni, azért nem kaptak támogatást, mert nem értek el olyan eredményeket a bajnokságokban, ami alapján a város ezt a szűkös támogatást még az ő részükre ki tudta volna utalni” — nyilatkozta a döntés után Bogasov István, az Ifjúsági és Sportbizottság egyik jelenlévő tagja.

„Ezt a pénzt jól fölosztani, nem lehet, mert édeskevés” – ezt már Ujhidy Tibor mondta. A Kecskeméti Sportegyesületek Szövetségének elnöke szerint más támogatási formákat — mint például a Kecskeméti Sportiskola támogatási rendszerét — jobban figyelembe kellett volna venni a döntéskor. „Én említettem a bizottsági ülésen, hogy vagy a 2008. évi felosztás nem volt jó vagy a 2009-es, hiszen nagyságrendekkel más pénzeket kaptak bizonyos egyesületek és nagyságrendekkel mást más egyesületek. Van, amelyiknek drasztikusan csökkent a támogatása akár 40-50 százalékkal — nem tudom milyen szakmai indokok alapján —, és van, amelyiknek meg komolyan növekedett akár 20-30-40 százalékkal is” – fejtette ki álláspontját.

Ujhidy Tibor szerint egy objektív szempontrendszert kellene kidolgozni, ami hosszú távon kiszámíthatóvá tenné az egyesületek támogatását. A bizottság tagjai ezzel egyetértettek, és azt is elismerték, hogy ez régi adóssága a grémiumnak.

(kecskemetitv.hu/kesport.hu)

12 hozzászólás

 1. Torbavecz

  2009. április 16. csütörtök at 00:16

  Nem vagyok nagy matematikus, de ha jól számolom,hiányzik 5150000 Ft.
  És itt nem 15 igénylő neve mellett szerepel nulla forint, hanem 17 mellett. Ki az a szerencsés kettő, aki osztozik a hiányzó összegen?
  Egyébként is furcsa ez az egész. 7-en nem tudtak olyan időpontot találni,amikor mindannyian ráérnek? Ez az egyik legfontosabb döntés az évben!!!

 2. balint

  2009. április 16. csütörtök at 00:35

  Többszörösen ceruzával átírogatott, fénymásolt papírból dolgoztunk, néhány helyen elcsúszhattak a nullák. Csütörtökön délelőtt javítjuk, addig pedig levesszük a teljes listát. Köszönjük az ismételt észrevételt!

 3. realist

  2009. április 16. csütörtök at 04:02

  Ez a koncon valo marakodas finoman szolva is szanalmas!!! A tehetseg tul no a kicsinyes tamogatosdin!!!!! Mindenki figyelmebe You Tube-Susan Boyle gyanitom fogunk meg rola hallani!!!!!

 4. Ujhidy Tibor

  2009. április 16. csütörtök at 07:57

  Politikai döntés született. Elosztási elvek nincsenek. Kijáró lobbizásban néhányan nyertek, de nagyon, a többiek meg nem értik miért nem fontosak a városnak. Ez tökéletesen várható fejlemény volt. Kedves klubvezetők! Baj van, mert egyedül nem megy, beigazolódott. Meg azért is mert a kutyát nem érdeklik a szakmai érveitek. Nem meghunyászkodni kellene, amikor ki kellene állni a város sportjáért. Vagy lesz megint összefogás, vagy mindannyionkat leírnak. Mindenki hallgat, hallgatott mert a jószerencsében bízott. Tudjátok, sportvezető társaim, szexuális életet élni meg szűznek is maradni nem megy. A város sportközönségének meg üzenem, ne is reménykedjen, hogy a versenysportban a múlthoz hasonló eredmények lesznek. Szponzorok nincsenek, önkormányzat nem támogat. Az egész város versenysportja – tisztelet a kivételnek – lesüllyed a szabadidősport szintjére. Ami lehet egy nemes cél. Bizonyára ezt akartuk, csak nem tudtunk róla. Hajrá KTE, Hajrá Delfin, Hajrá UNIVER. De meddig?

 5. Csucsu

  2009. április 16. csütörtök at 08:37

  Amikor értesültem róla, hogy a legeredményesebb olimpiai csapatsportág helyi képviselői, a kecskeméti felnőtt, ifjúsági és serdülő vízilabda csapat egyetlen fillért sem kap az idei önkormányzati támogatásból, rögtön a billentyűk után kapkodtam. Lelki szemeim előtt felrémlett a múlt, a fedett uszoda átadása óta eltelt idő. A vízilabda szakosztály megalakulását követően küzdelem a fennmaradásért, majd a másfél évtizedes munka gyümölcsének aratása, amikor tanítványainkkal felértünk a csúcsra, bejutottunk az OBI osztályba. Mindezt szerelemből, saját magunknak bizonyítva. Később zsoldosokkal zuhanás békaperspektívába. Mondták, nagy a baj, gyertek, segítsetek, mert fuldoklunk. Mi, génjeinkben hordott reakcióból adódóan ugrottunk. Észre sem vettük ismét vízi piramist építettünk. Kérték, tegyük a jövedelmet az asztal fölé. Mi a sportiskolai munkát a történelemíró képviselő testület instrukcióit követve fél pénzért is vállaltuk. A jutalom ismert, a perspektíva eltüntetése a csúcsról. A dilemma fennáll: Az életünket kockáztatva küzdjünk tovább vagy küldjük a mintegy félszáz 6-12 éves tanítványunkat a vakvilágba. Döntésünket nagyban megkönnyítette volna, ha az illetékesek egy forint megszavazásával az erkölcsi támogatást megadják számunkra. Elhatároztam, egyszer az életben önző leszek és feladom. Vajon meg tudom-e tenni…

 6. adamikzoli

  2009. április 16. csütörtök at 20:47

  Ide vezet amikor elvek helyett a lobbi győzedelmeskedik. Nyilván a döntés előtt is tudta mindenki hogy nagy varázslatot nem lehet tenni 22 millió forintból. Éppen ezért én azt ajánlottam bizottsági társaimnak hogy rendező elvként a korábbi folyamatos eredményes munkát és a létszámot tekintsék legfontosabbnak. Az adatokat látva ez nem így történt. Két okból sem vettem részt az ülésen. Egyik hogy a Heraklész tehetséggondozó program edzőtáborában vagyok Olaszországban,a másik hogy mint az atlétika pályázatának felelőse összeférhetetlen az hogy a döntésben részt vegyek. Kiváncsian várom az ülés jegyzőkönyvét hogy milyen indokok hangoztak el az elosztást illetően. Sajnos a közgondolkodás is sokat tett ezért a helyzetért, ugyan is sokaknak az elfogadható gondolat,hogy fizessünk középszintű szerb ,amerikai és a jóég tudja milyen játékosokat úgy hogy közben a város pénzéből pont a tehetséges kecskeméti fiatalokra nem jut elegendő. A sporiskola ebben még nagyon kevés. Amennyiben ez politikai döntés,akkor a politikának”fontosabb” a cirkusz, az elvbarát ,a kecskeméti fiatalok helyett.
  Ez van. üdv.adamikzoli

 7. realist

  2009. április 17. péntek at 01:40

  Tisztelt Adamik Zoli!!
  Szeretnek nehany kerdesere valaszt kapni!
  Nem igazan ertem miert van szukseg evrol evre ilyen es ehhez hasonlo meltetlen bohockodasra mint peldaul a tegnapi alamizsna osztas????? Az altalam igen tisztelt Ujhidy ur es on is az elosztasok mogott eros lobby tevekenyseget emlegetett a penzosztasok korul,elore boritekoltak milyen dontesek szuletnek!!!! Akkor mi ertelme van miert kell ezzel a megalazoan keves penzert magukat komolynak mondott sportvezetoknek megalaszkodni,valami kis csekelyke kis tamogatasert????Most nem elsosorban nem is azokra gondolok akik egy forintot sem kaptak,hanem mondjuk akik kaptak egy evre 100000 vagy 250000 tamogatast ami arra nem eleg hogy a sportloknak a havi buszberletet kifizessek!!!!! Akkor meg miert teszik,miert teszik ki magukat ilyen megalaztatasnak egy par semmirekello pojaca kenye kedvenek?? Tovabba szeretnem tudni ma magyarorszagon ahol tudtommal millio es millio fontosabb a mindennapokat elviselhetobbe teheto dolgokra kell vagy kellene a penz miert van szukseg erre a szinjatekra,miert kolt egyaltalan az onkormanyzat a sportra es miert nem csak a letesitmenyeket emelne magas szinvonalra es hagyna azt hasznalni a szabadidosportnak????Ezek a penzek kevesek arra hogy egy-egy szakosztaly eletben maradjon es ha senki nem kapna semmit csak a letesitmenyeket az meg tisztesseges is lenne!!! Miert nem akarjak felfogni hogy a kommunista rendszerben felepitett finanszirozasnak vege,amire ma van penz az meg alamizsna!!!??? Kerem valaszolja meg ezeket a kerdeseket.
  Elnezest a magazasert de mint egykori tanitvanya igy nakam konnyebb volt.

 8. Ujhidy Tibor

  2009. április 17. péntek at 09:34

  Kedves Realist!
  Bocsánat, hogy beleszólok fogadott prókátorként a Zolival folytatott diskurzusba, de én is megszólíttattam. Amit Ön leírt, és amilyen stílusban mások számára is példaértékűnek tudom tartani. Kulturált és valóban a sport jövőjének lényegét feszegeti. Igen, gyakran bizonyos szempontból rosszul élem meg a szakmailag védhetetlen döntéseket. Sajnos ma a politika általában ilyen, a szakma nem fontos, ám mint képviselő “kiváló” szakemberré válik megválasztása napjától. Megoldást csak az erős civil kontrollban látom. Hát ez nincs, mert félnek a szervezetek a kiszolgáltatottságukból fakadó esetleges anyagi, erkölcsi következményektől. Nem az a kérdés, hogy jogos-e ez a félelem, vagy sem, hanem az hogy ha sokan lépnek föl közösségi érdekeikért, akkor sokkal többet el lehet érni. Tény, hogy saját férfi asztalitenisz szakosztályom is anyagilag rendesen meg lett “büntetve” vélemény nyilvánításaim miatt. A politikai elittet kényszeríteni kell arra, hogy ne csak a választások idején legyenek kénytelenek megszólítani bennünket. Országos sportvezetőként is hiszem azt, hogy a civil társadalom felnő előbb-utóbb a vonatkozásban is, hogy az elvtelenül kijáró lobbizás, a félelemből fakadó hallgatás a saját jövőnket emészti föl. Kizárólag szakmailag megalapozott elvek mentén kellene pl. a sport jövőjét meghatározni, és annak anyagi hátterét megteremteni. Erre aktuális példa, hogy a legutóbbi sportbizottsági ülésen a bizottság elismerte, évek óta adósak az egzakt felosztási alapelvek megfogalmazásában. Ez már több, mint valami. Az nem kérdés, hogy a sport nagyon fontos még akkor is, amikor kevés a pénz. Bárki is mondta valóban axióma, csak Ép testben lehet ép lélek. Ez mindenkire igaz, akinek fontos a teste karbantartása, saját vagy gyereke egészsége. Azt kellene egy sportkoncepció mentén meghatározni, hogy milyen területek, milyen támogatási elvek mentén, milyen összegben feladata az államnak, önkormányzatnak a sport támogatása. Ez legyen mindenki számára nyilvános. Hogy honnan kezdődik a szabadidősport, a versenysport és élsport különválása,annak finanszírozása, ez meghatározható. Akkor minden sportszervezet tudja a sporttársadalomban betöltött helyét, a hozzájáró vagy nem járó bármilyen formájú támogatást is. Világossá kell tenni az egyesületek összes támogatási formájának anyagi mértékét. Benne pl. az ingyenes létesítmény használati támogatást is. A 100.000 Ft-os támogatás jó is meg rossz is. Rossz, mert semmire nem elég, jó, mert jelzés arra, hogy értékelik az egyesület munkáját. A sportlétesítmények szerepe az emberek egészséges életmódjában nem kérdés. Ki kellene használni először is azokat, amelyek vannak.
  Tudom, hogy nem voltam elég konkrét, de amíg a forma sincs meg, addig a tartalom hiába jó. Csak egy erős civil kontroll lehet a megoldás. Azt pedig tudjuk, hogy politikusaink nem adják meg magukat könnyen.

 9. Pingback: Sportpénzek összesítve - táblázattal! | kesport

 10. adamikzoli

  2009. április 17. péntek at 14:03

  Az hogy milyennek kellene lennie a döntési folyamatnak azt szerintem vázoltuk. Az hogy mire van szükség és hogyan azon lehet értelmes vitát folytatni. Jó lehet a létesítmény megoldás is,bár megjegyzem hogy óriási különbségek vannak a fenntartásukban. Szerintem egy önkormányzatnak azért kell a sportot támogatni hogy egyrészt minél többen sportoljanak rendszeresen és legyenek egészségesebbek, másrészt azért hogy a város tehetségeit megtaláljuk és színvonalasan gondozzuk. Ebbe belefér hogy színvonalas népszerű sportágakat kiemelten finanszírozzunk mint pl kosárlabda, de soha sem borulhat az első két cél sérülésével. Ez most nagyon nincs így.
  üdv.adamikzoli

 11. realist

  2009. április 18. szombat at 19:06

  Koszonom a valaszokat es azt gondolom meg is ertettem oket!!!
  Nagyon szomoruan latom es meg szomorubban veszem tudomasul,hogy a politikanak nem eleg az orszag Afganisztan,es Kenya szintjere sulyesztese meg a sportot es a tanitast is tonkreteszi!!!! Mindannyian tisztaban vagyunk a sport,testet,lelket formalo semmihez nem hasonlithato csodalatos tulajdonsagaival es fontossagaval amit kifejthet a tarsadalomra es formalhatja a jovo generacioit,sajnalom hogy ez is elodazodhat ugy mint sok sok ertekes dolog magyarorszagon!Kozel tiz eve nem elek magyarorszagon de messzirol nezve azt a lepusztulast amit latok szinte minden szinten elszorul a szivem,lehet hogy ez az en maganugyem es senki nem kivancsi ra de en sajnalom nagyon ezt latni!!
  Csak sok erot es kitartast kivanok ezekhez a szelmalomharcokhoz,mivel a remeny hal meg utoljara!
  Udvozlettel egy egykori sportolo!!!

 12. Pingback: A 2009-es év fontosabb eseményei – év végi összefoglaló 4/2

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..