kesport.hu

Élő legenda a Széktóiban! A ’74-es vb gólkirálya hétfőn látogat Kecskemétre

A Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség vendégeként május 4-én, hétfő Kecskemétre látogat többek között a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke, Grzegorz Lato, aki játékosként az 1974-es világbajnokságon gólkirályi címig jutott. A vendégek – köztük a lengyel szövetség korábbi elnöke, Michal Listkiewicz egykori játékvezető – Orell Zsolttal, a megyei szövetség elnökével 11 óra 30 perckor kilátogatnak a KTE-Ereco otthonába, a Széktói Stadionba.

Nem akármilyen vendégei lesznek a megyei szövetségnek és a Széktói Stadionnak: az egykori kiváló labdarúgó, a 104-szeres válogatott játékos, az 1974-es világbajnokság gólkirálya, Grzegorz Lato érkezik Kecskemétre. Az élő legenda – aki jelenleg a honi labdarúgó szövetség elnöke – a korábbi első ember,  Michal Listkiewicz társaságában találkozik Orell Zsolttal.

A lengyel küldöttség már napok óta Magyarországon tartózkodik. Május elsején Vácon jártak és Lato végezte el a kezdőrúgást a Vác-ESMTK mérkőzés előtt.

A vendégek Orell Zsolttal, a megyei szövetség elnökével május 4-én, hétfőn 11 óra 30 perckor kilátogatnak a KTE-Ereco otthonába, a Széktói Stadionba.

Lato, a lengyel Puskás

A 104-szeres lengyel válogatott játékost Grzegorz Latót tavaly októberben választották a Lengyel Labdarúgó Szövetség, a PZPN elnökévé.

A szükséges 57 szavazatból pontosan 57-et kapott, tehát az első körben elnyerte a tisztséget. (Ejtsd: Gzsegozs Láto)

Lato volt országában a legtöbbet válogatott, 104-szer és 45 gólt rúgott a nemzeti csapatban, aminél többet csak egy játékosnak Lubanskinek sikerült. 58 éves.

Sportolói sikereit nyugodtan lehet rendkívülinek nevezni hiszen: kétszeres világbajnoki 3. helyezett.

Olimpiai arany és ezüst érmes. Az 1974-es világbajnokság gólkirálya 7 góllal. (Egy rendkívüli körülmények között, irreális talajon játszott mérkőzésen 1:0-ra kaptak ki a német válogatottól a döntőbe jutásért játszott meccsen.) Kétszeres lengyel bajnok, kétszeres lengyel gólkirály.

Edzői pályafutása során öt elsőosztályú lengyel csapat kispadján és politikai karrierje csúcsán 2001- és 2005 között a lengyel parlament felsőházának szenátora volt.

Megválasztásától azt várták, hogy megtisztítja a korrupciótól és egyéb a sporttal össze nem egyeztethető praktikáktól megfertőzött lengyel szövetséget. Beiktatása után ígéretet tett rá, hogy amennyiben egy ében belül nem sikerül rendet teremtenie, lemond. A választások a FIFA és az UEFA valamint a lengyel állami sportvezetés megfigyelőinek jelenlétében zajlott le.

(azta.hu)

(fotó: thefa.com)

Hozzászólások

  1. Pingback: Propeller

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..