kesport.hu

Grzegorz Lato – exklúzív interjú és videó a lengyel Puskás Ferenccel

Kecskemétre látogatott a lengyel Puskás Ferenc! A lengyel labdarúgás legsikeresebb alakja, az 1974-es világbajnokság gólkirálya, Grzegorz Lato, mint a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke tette tiszteletét a Széktói Stadionban és találkozott a megyei szövetség első emberével, Orell Zsolttal.

Az 1974-es világbajnokságon a kiváló lengyel futballista 7 találattal a gólkirályi címig jutott, igaz a vb-t nem tudták megnyeri, sőt a döntőbe sem tudtak bejutni, a németektől kaptak ki 1-0-ra egy irreális körülmények között lejátszott mérkőzésen. Lato mégis a legsikeresebb lengyel labdarúgó a maga kétszeres vb bronzérmével, a 104 válogatott meccsen lőtt 45 góljával és egy olimpia arannyal valamint ezüsttel.

Lato hétfő délelőtt a Széktói Stadionban találkozott Orell Zsolttal, a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó elnökével és a KTE-Ereco futballcsapatának vezetőivel. A magyarországi látogatás apropóját pedig a telki edzőközpont átadása szolgáltatta. Lato felidézte a ’74-es világbajnokság eldöntőjét, amikor a németektől kaptak ki 1-0-ra szakadó esőben, és sártól dagadó pályán. Lato azt mondta, azt a meccset ma már nem engednék, hogy megrendezzék a mostoha időjárási viszonyok miatt.

Élő legenda Kecskeméten – A ’74-es vb gólkirálya, Grzegorz Lato látogatott a Széktói Stadionba. from vakum.hu on Vimeo.

“Mostanában értettem meg csak igazán, hogy labdarúgói pályafutásommal nem csak a lengyel, hanem a világ labdarúgásának az évkönyvébe is bevéstem a nevemet” – mondta Lato a Kecskeméti Televíziónak.

A lengyel küldöttség tagjai a találkozó után egy ebédmeghívásnak tettek eleget, majd délután visszautaztak országukba.

Lato, a lengyel Puskás

A 104-szeres lengyel válogatott játékost Grzegorz Latót tavaly októberben választották a Lengyel Labdarúgó Szövetség, a PZPN elnökévé.

A szükséges 57 szavazatból pontosan 57-et kapott, tehát az első körben elnyerte a tisztséget. (Ejtsd: Gzsegozs Láto)

Lato volt országában a legtöbbet válogatott, 104-szer és 45 gólt rúgott a nemzeti csapatban, aminél többet csak egy játékosnak Lubanskinek sikerült. 58 éves.

Sportolói sikereit nyugodtan lehet rendkívülinek nevezni hiszen: kétszeres világbajnoki 3. helyezett.

Olimpiai arany és ezüst érmes. Az 1974-es világbajnokság gólkirálya 7 góllal. (Egy rendkívüli körülmények között, irreális talajon játszott mérkőzésen 1:0-ra kaptak ki a német válogatottól a döntőbe jutásért játszott meccsen.) Kétszeres lengyel bajnok, kétszeres lengyel gólkirály.

Edzői pályafutása során öt elsőosztályú lengyel csapat kispadján és politikai karrierje csúcsán 2001- és 2005 között a lengyel parlament felsőházának szenátora volt.

Megválasztásától azt várták, hogy megtisztítja a korrupciótól és egyéb a sporttal össze nem egyeztethető praktikáktól megfertőzött lengyel szövetséget. Beiktatása után ígéretet tett rá, hogy amennyiben egy ében belül nem sikerül rendet teremtenie, lemond. A választások a FIFA és az UEFA valamint a lengyel állami sportvezetés megfigyelőinek jelenlétében zajlott le.

(azta.hu)

2 hozzászólás

  1. Pingback: Propeller

  2. Pingback: A 2009-es év fontosabb eseményei – év végi összefoglaló 4/2

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..