kesport.hu

Van szerződés vagy nincs? Yannick sorsáról az MLSZ dönthet

A fiatal kecskeméti támadót állítása szerint Magyarország élcsapatai, azaz például a Debrecen, az Újpest vagy a Ferencváros is hívják. Az ügyet azonban bonyolítja, hogy a játékos és a klubja másképpen látják Yannick státuszát: a csatár szerint ő napokon belül szabadon igazolhatóvá válik, klubja azonban másként vélekedik. A pepsifoci.hu úgy tudja, a jövő héten az MLSZ átigazolási bizottsága dönthet az ügyben.

Ritkán fordul elő, hogy egy szerződés lejártának időpontját másképpen látják a felek, de Yannick ügyében most ez a helyzet Kecskeméten. A klub vezetése azt állítja, a szélső továbbra is a Kecskemété, és nem értik, hogyan igazolhatná le őt bárki is a KTE-Ereco engedélye nélkül. A csatár szerint azonban június végén lejár a kontraktusa.

Losonczy László, a KTE-Ereco ügyvezető igazgatója határozottan fogalmazott a pepsifoci.hu megkeresésére.

– Yannick a mi játékosunk, és az is marad. Természetesen mindenkinek megvan az ára, ha valaki több százmillió forintot letesz érte, akkor nyilván viheti.

Yannick ugyanebben az ügyben azonban a következőket mondta:

– Június 30-ig él a szerződésem a klubbal. Addig rendesen edzek Kecskeméten, hiszen ez a dolgom, a többit majd meglátjuk.

Felmerül a kérdés, hogyan láthatják ennyire eltérően ezt a kérdést, illetve a szerződésen lévő évszámokat, hónapokat, napokat a felek. Losonczy László erre a következőképpen reagált:

– Előfordult már korábban is, hogy Yannick másképpen értelmezett egy szerződést, mint mi. Most is úgy érezzük, hogy szeretne elmenni, de véleményünk szerint ezt szabadon nem teheti meg. Opciós joggal élhetünk ugyanis az esetében, és szeretnénk is, így jelen esetben ez a mérvadó: a labdarúgó szerződése alapján nem távozhat önszántából.

A pepsifoci.hu egyébként úgy értesült, hogy a játékos meghallgatást kezdeményezett az MLSZ-nél, hiszen oda is le van adva a szerződésének a másolata, és Yannick pont ez alapján véli úgy, hogy napokon belül eligazolhat.

– Nézze, én sem járok csukott füllel és szemmel, azaz nem állítom, hogy hozzám ilyen hírek nem jutottak el. Ugyanakkor azt is szeretném leszögezni, hogy jelen állás szerint nálunk nincs ügy. Ha majd az MLSZ hivatalosan értesít minket arról, hogy összeül a bizottság, akkor tudok is rá reagálni – tette hozzá Losonczy.

A csatár egyébként nem tagadja, itthonról komoly érdeklődők vannak iránta.

– Érdeklődött a Debrecen, az Újpest vagy a Ferencváros is, de azt sem zárom ki, hogy maradok Kecskeméten. Van pár napom arra, hogy eldöntsem, melyik ajánlatot fogadjam el, még nem döntöttem el, a sok szimpatikus kérő közül melyik lenne számomra a legideálisabb.

A pepsifoci.hu megkereste dr. Horváth Gábort, a HLSZ főtitkárát, aki ügyvédként a téma egyik szakértője.

– Nyilvánvalóan minden szerződés más, így a kontraktus ismerete nélkül nem lehet biztosan meghatározni a helyzetet. Általában véve annyit lehet elmondani, hogy valóban lehet opciós szerződést kötni, aminek az alaptípusa például az, hogy a klub egy, a játékos pedig két évre nyilvánítja ki az akaratát. Az ilyen kontraktust a klub az egy év letelte után egy egyoldalú jognyilatkozattal, a futballista beleegyezése nélkül meghosszabbíthatja, így az előre kialkudott feltételek mellett kerülhet sor a hosszabbításra. Ez, még egyszer mondom, akkor érvényes, ha csak a klubnak van az egy év után nyilatkozattételi joga, és abba a szerződés aláírásakor a játékos belement. Ez az alapeset, de a legritkább esetben ilyen egyszerű a helyzet, pláne a labdarúgásban – nyilatkozta dr. Horváth Gábor a pepsifoci.hu-nak, majd egy másik lehetséges forgatókönyvet is vázolt.

– Elképzelhető, hogy a játékosnak is joga van a nyilatkozattételre, a szerződés abban az esetben hosszabbítható meg, ha a felek megegyeznek a további együttműködés feltételeitől. Ebben az esetben tehát, ha a megegyezés nem jön létre, akkor nincs tovább, nem hosszabbodik meg a szerződés.

A  kérdésére, hogy hogyan zajlik az eljárás ilyen esetekben a szövetségben, Horváth így felelt:

– Az ilyen egyeztetésnek intézményesített formája nincsen, Yannicknak az MLSZ átigazolási bizottságához kell fordulnia, és várhatóan egy informális egyeztetésre kerül sor a szövetség egyik szakértőjével, aki elmondja a játékosnak, a szerződés pontosan mit határoz meg.

(pepsifoci.hu)

13 hozzászólás

 1. Dávicc

  2009. június 24. szerda at 17:44

  az a legnagyobb probléma hogy Janikának nem egy szerződése van állítólag… és ugye nem is ez az első eset hogy Janika másképp vélekedik mint a klub! Egy nb1es csapatnál, a csapat legértékesebb játékosára mért nem lehet odafigyelni?! Ha a vezetőség hibájából Yannick ingyen igazolható lesz minimum 150 millió ftal csappan meg a KTE kasszája, és egy 300 milliós költségvetésű klubbnál… hát ez elég nagy baki lenne…

 2. putto

  2009. június 24. szerda at 21:38

  Davicc:
  – Miből gondolod, hogy a klub nem figyel oda ?
  – Miből gondolod, hogy Janika jól értelmete a szerződést ?

  2008 februári emlékeim szerint “szerződés-ismeretből” a klub van NB1-es szinten !

 3. Dávicc

  2009. június 24. szerda at 21:52

  én nem mondtam hogy nem figyel oda csak érdekes hogy egyáltalán ez felmerülhet mint probléma, szóval biztos hogy van valami bibi és ott van a ha is! remélem minden rendben lesz! de az elég érdekes hogy még a mester se tudta megmondani a múltkor hogy meddig van élő szerződése Yannicknak mikor kérdeztük… és az is érdekes hogy a klub hivatalos honlapján is ez áll: A szerződés lejárta 2009… szóval valami biztos hogy nem stimmel!

 4. putto

  2009. június 24. szerda at 22:17

  Nem mondom, hogy itt minden ponotsan le van írva, de itt is olvashattok a dologrül:
  http://pepsifoci.hu/node/36641

 5. Dávicc

  2009. június 24. szerda at 22:38

  ez ugyanaz a cikk ami itt van!

 6. putto

  2009. június 24. szerda at 22:43

  Igazad van :)
  Ott tagolva hosszabbnak tünt!

 7. Dávicc

  2009. június 24. szerda at 23:53

  az igaz! :)

  kíváncsi leszek mi lesz ennek a huza vonának a vége de lassan már jobban jár a csapat ha eladják Janikát mindig csak a gond van vele, és a végén még elbukjuk a pénzt amit kereshetnénk rajta.. :(

 8. kte

  2009. június 25. csütörtök at 05:28

  Az a szerződés tuti nem lehet egyértelmű, ha szakember kell hozzá.
  A mindig csak a gond van vele kicsit túlzás.

 9. robi

  2009. június 25. csütörtök at 09:29

  szerintem most adjuk el jó pénzért ha nem akar itt maradni persze ha van + 1év

 10. István

  2009. június 25. csütörtök at 14:20

  Úgy gondolom, hogy az igen jó adottságokkal randelkező ” Janikának” volt néhány jó meccse, de igen sokat el is alibizett. A védekezésből gyakorlatilag teljesen kivonta magát, ezért a Farkas Pistának sok gandja volt. Emlékeim szerint a KTE kis túlzással az éhezéstől mentette meg amikor a Honvédtól leigazolta. Véleményem szerint neki még sok tartozása van a csapattal szemben. Természetesen a mai világban nem várhatjuk el, hogy egy légiós élete végéig Kecskemétért focizzon, de az elvárható, hogy amíg szerződése van addig mindent megtegyen a csapatért .Minden nyáron és télen ne csinálja a fesztivált. Amennyiben van csapat amelyik megfelelő összegért hajlandó kivásárolni szerintem itt az ideje túladni rajta. Senkiből itt csináltak belőle félkész labdarúgot.

 11. KTE

  2009. június 25. csütörtök at 17:47

  “de az elvárható, hogy amíg szerződése van addig mindent megtegyen a csapatért ”
  Kérdés meddig van a szerződése? Janika félkész labdarúgó akit szívesen látna a
  teljes NB1 nekünk nem kell. Kell viszont Ndjodo aki az NB1-ben senkinek sem kell.

 12. Pingback: Yannick 2012-ig hosszabbított | kesport

 13. ZS

  2009. június 26. péntek at 08:06

  HÁLA A VEZETŐSÉGNEK EZ A TÉMA MÁR NEM TÉMA!!!!!!

  HAJRÁ LILÁK HAJRÁ KTE-ERECO.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..