kesport.hu

Overdose rövidesen továbbköltözik Nantes-ból

Mikóczy Zoltán vasárnap tért vissza Franciaországból, de még megvárta a másnapi ultrahangos vizsgálat eredményét, mielőtt nyilatkozott volna a PannoniaOverdose.hu-nak. Dózi patasérülése szépen gyógyul, azonban sajnos az is kiderült, hogy felépülését más sérülés is hátráltatja. Mivel a Nantes-i tréningtelepen Overdose menedzsmentjének határozott kérése ellenére is több munkát végeztettek vele, mint amennyit a rehabilitáció megkívánt volna, immáron bizonyos: Dózi ismét költözik. Az csak egy hét múlva dől el, hogy Alagra, Pulborough-ba, vagy Chantilly-be kerül.

Legutóbb a Magyar Derby napján beszélgettünk. Azóta sok, esetenként egymásnak ellentmondó rémhír is elterjedt. Mik a legfrissebb – immáron valós – hírek Overdose állapotával kapcsolatban?

Sajnos a franciaországi rehabilitáció nem a várakozásoknak megfelelően alakult a számunkra. Mint ismeretes, Dózi a Derby előtti héten, június 23-án kedden este érkezett meg Henry-Alex Pantall mester Beaupreau-i (Nantes-tól 50 km-re található) tréningközpontjába. Csütörtök reggel már repültem utána, majd a pénteki és szombati átmozgató munkákat már személyesen tekintettem meg. Ekkor már jelentkeztek a problémák első jelei, amik abban álltak, hogy az ott több évtizede megszokott, mindennaposnak számító tréningmódszer nem találkozott azzal az elvárásunkkal, hogy Overdose egyedül, és ne csapatban (lotban) dolgozzon. Egyértelműen tisztáztuk, hogy Overdose esetében csak rehabilitációról van szó, nem pedig a kondíciója feljavításáról, illetve versenyre való felkészítéséről.

Azt is tisztáztuk Pantall mesterrel, hogy a célunk kizárólag az, hogy a kovácsmester naponta tudja felügyelni a patanövekedés állapotát, ha pedig szükséges, akkor azonnal, megfelelően tudjon közbelépni. Ezután szombat délután hazautaztunk. De erről a helyzetről a legutóbbi beszélgetésünk során a PannoniaOverdose.hu-n keresztül már tájékoztattam Dózi rajongótáborát.

Mik az új fejlemények? Hiszen röviddel ez után ismét több napra utaztál Dózihoz.

Múlt hét szerdán reggel indultunk el Ribárszki Sándor idomárral és Dr. Szmodits Zsolttal, Overdose személyi állatorvosával, hogy a felmerült kommunikációs problémát megtárgyaljuk. A csodálatos körülmények ellenére a találkozás okozta öröm nem volt teljes. Problémás patái a vártnak megfelelően növekednek, erősödnek, azokkal kapcsolatban a kovácsmesternek nem kellett beavatkoznia. Azonban az itthon bevált, személyre szabott, a ló pillanatnyi állapotának megfelelően kialakított rehabilitációs módszert – amit Dózi számára meghatároztunk – határozott kérésünk ellenére sem folytatták.

Az általuk alkalmazott „rehabilitáció” következtében – melyre Overdose szervezete a hosszú lábadozása miatti kényszerpihenő következtében még nem állt készen – mozgásszervi problémák léptek fel. Ez sajnos elkerülte a figyelmüket. Csak a ló patájára koncentráltak, így pedig továbbra is túlzott mennyiségű mozgást írtak elő Dózinak.

Igazából a huszonnegyedik órában érkeztünk. Overdose számára immáron a leghatározottabban, személyesen jelöltük ki azt a mozgásmennyiséget és terápiát, amit a jelenlegi állapota megkíván. Bízunk benne, hogy Dózi sem mentálisan, sem fizikálisan nem szenvedett maradandó károsodást. Mindezek figyelembe vételével, a következő patkolást a helyszínen megvárva, azt követően döntünk majd a folytatásról.

Overdose-ról újra bebizonyosodott, hogy csodálatos képességei mellett, nemcsak felkészítésében és gyógykezelésében, de rehabilitációjában is teljesen egyénre szabott munkát és törődést igényel, melyet mindig az aznapi állapota határoz meg.

Milyen lépéseket terveztek, hol és hogyan folytatódik a gyógykezelés?

Hétfőn délelőtt ultrahangos vizsgálatot végeztünk Overdose jobb első lábán. A leleten egyértelműen látható egy kis fokú ínsérülés. Az ottani állatorvos Szmodits doktorral egyeztetve újabb 8 napos pihenőt rendelt el Dózi számára. Ez alatt kiutazom arra a két lehetséges helyszínre, ahol a rehabilitációja folytatódhat: Chantilly-ba és az angliai Pulborough-ba. Így még a döntés meghozatala előtt meggyőződhetek a helyszínek alkalmasságáról, és beszélhetek az ottani személyzettel. Most azt is elképzelhetőnek tartom, hogy talán mégis Alagra tér vissza Overdose, és itt folytatódik majd a rehabilitációja.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.