kesport.hu

Meglepték 70. szülinapján Frici bácsit

Második otthonában, a Katona József Gimnázium tornacsarnokában meglepetés-bulin köszöntötték hetvenedik születésnapján Dunszt Ferencet, a kecskeméti röplabdasport atyját.

– Gratulálunk! Jól sikerült a barátok, tanítványok által szervezett meglepetés?
– Nagyon jó volt, igaz csak félig-meddig lett meglepetés. Amikor Szegeden játszott bajnokit a csapat, az ottaniak büszkén mondták nekem, hogy megyünk ám születésnapodra Fricikém… Végül százhuszonnyolcan jöttek el, az ország minden részéből érkeztek ismerősök, barátok, tanítványok. Többen nem is fértünk volna el a csarnokban.

– Meddig tartott a születésnapi buli?
– A kevésbé kitartóak úgy hajnali háromkor mentek el, de a zöme azért maradt még egy darabig. Nagyon szép, volt, nagyon meghatódtam, mindent klasszul megszerveztek a srácok.

– Hiába, egyszer hetvenéves az ember. Mi volt a születésnapi ajándék?
– Kaptam egy bőrfotelt, belehímezték a hetvenes számot, meg egy röplabdát. Azóta ebből a hatalmas székből nézem a televíziót, s ha véletlenül elalszom, akkor is nagyon kényelmes.

– Ez a bőrfotel utalás arra, hogy Frici bácsi többet pihenjen és kevesebbet foglalkozzon a röplabdával?
– Dehogy! Tudják rólam, hogy amíg mozogni tudok, a napjaim nagy részét a röplabda teszi ki. Mindenes vagyok a sportiskolában, edzések, szervezések kötik le az időmet. Este a felnőttek edzésén vagyok. Úgyhogy a bőrfotel még várhat egy ideig…

– Gondolom, kikérik a véleményét az utódok.
– Persze, kérik. De ha nem kérik, én akkor is elmondom. Az elején öt évig voltam a csapat edzője, de az élvonal követelte napi két tréninget nem vállaltam, inkább a tanári pályán maradtam a Katonában. Akkor vette át Beregszászi Szabolcs barátom az első csapatot.

– Van-e arról adat, hogy hány élvonalbeli röplabdás került ki a Dunszt-iskolából?
– Összesen huszonkét válogatott kezdte nálam a sportot. A tanítványaim közül százötven az élvonalban is bemutatkozott, azokról pedig nincs pontos adatom, akik a juniorcsapatokig vitték. Túl nagy szám lenne…

– A sok-sok évtized alatt mennyit változott a sportág?
– A napokban beszéltünk arról, hogy Konyáriékkal fémjelzett kecskeméti aranycsapatot valószínűleg legyőznék a maiak. Pedig az elődök a nemzetközi szintet képviselték, a mostaniak távol vannak ettől…

– Gondolom, a találkozón sok régi történetet felidéztek a múltból a régi barátokkal.
– Persze, nagyon sokat beszélgettünk, nosztalgiáztunk. Van az emlékek közt szép, meg természetesen kellemetlen is. De szerencsére úgy érzem, sokkal több a kellemes és a kedves, amelyekre szívesen emlékszik vissza az ember. Talán az ilyen múltba merengésre is jó lesz az ajándékba kapott bőrfotel.

(baon.hu)

8 hozzászólás

 1. dorba

  2009. november 11. szerda at 17:08

  Isten éltessen Frici!
  A kecskeméti röplabda még mindig azokból az alapokból táplálkozik amit Te letettél!

 2. Mészi

  2009. november 11. szerda at 17:21

  Olyan nagy fogás vagy Te Kecskemét sportjának, hogy még mindig fárasztani, mintsem bőrfotelba ültetni kelljen. Remélem iránymutatásaidat, történeteidet még nagyon sokáig hallgathatom, miközben hozzád fiatalodom. Nagyon sok szeretettel köszöntelek hetvenedik szülinapodon.

 3. Berki Tibor /Tibi bá/

  2009. november 11. szerda at 18:38

  FRICIKÉM!
  n

 4. Berki Tibor /Tibi bá/

  2009. november 11. szerda at 19:00

  Bocsánat a hibáért,újra kezdem.

  FRICIKÉM!
  Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntelek a 70-ik születésnapodon az 50-es évek vége és 60-as évek elejei sikeres KTE szertornász csapatának vezéregyéniségeként.A hajdani csapattársak nevében: Berki Tibi.

  Tisztelt sport ujságírók,szives figyelmetekbe ajánlom az alkalomhoz kapcsolódóan FRICI BÁCSINAK ezen Főiskola előtti időszakát,mely szintén meghatározó az Ő életében,mivel itt kapta meg azokat az alapokat,mely vezetett a már ismert nagyon sikeres pályafutásához.

 5. Krumplibogár

  2009. november 12. csütörtök at 10:37

  Isten éltesse jó egészségben, Frici bá’ !

 6. dr.Garay Géza

  2009. november 12. csütörtök at 12:34

  Szeretettel kivánunk még sok boldog születésnapot Géza és Joli

 7. Benny

  2009. november 13. péntek at 18:09

  Frici bácsi!

  Sok boldog születésnapot és legalább még ennyit kívánok!

  A katonás tesiórák mindig emlékezetesek voltak! Főleg a viccek az elején! :)
  Köszönöm a sportszeretet is, amit részben itt tanultam meg!

  Egy egykori katonás diák

 8. egy volt diák

  2010. május 10. hétfő at 23:22

  Mélyen Tisztelt Frici Bácsi!

  Mindenekelőtt szeretnék nagyon sok boldog 70. születésnapot kivánni a 2006-ban végzett Katonások nevében! Az Isten éltesse Frici Bácsit!
  Azt hiszem én azon utolsó szerencsések között vagyok akit a Katonában végig Dunsztok tanítottak. (Kis-Fricinek mindössze egy év jutott ebből a 6-ból). Sőt, elmondhatom, hogy a nálam 36 évvel idősebb Édesanyámmal közös testneveléstanáron osztoznom… Ugy vélem, ez a teljesítmény magában is kiemelkedő, nem is említve a röplabdában elért sikereket!
  Zárásként, szerintem ezen cikket végigolvasók közül majdnem mindenkinek mond valamit a “Fricipuszi” kifejezés, vagy a – már olyan jól megtanult – “olyan vagy fiam mint egy …” mondat.
  Éljen soká Frici Bácsi!

  üdvözlettel: gj

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..