kesport.hu

“Azonosulás, megtiszteltetés, alázat és büszkeség” – Kecskemét Devils interjú

Múlt hétvégén Szombathelyen képviselte a hírös várost a Kecskemét Devils tábora a Szurkolók Kupáján. A torna apropóján készített interjút a társasággal a vasihazafi.hu weboldal, melyben több fontos kérdésben is megismerhető a Devils véleménye, elképzelése.

Nem csak szurkolók, ultrák? Mi a különbség ?

Az ultra több a szurkolónál. Az ultra a meccseken való megjelenés mellett idejét, energiáját, munkáját és sokszor pénzét áldozza azért, hogy adjon a csapatnak valamit, ami legtöbbször a látványban, és a szervezett szurkolásban nyilvánul meg. Az ultra társai felé is felelősséggel tartozik, és hétköznapi életvitelének is befolyásoló tényezője a klub, és kötelességének érzi, hogy mindenhol képviseltesse magát.

Mennyire lehet teret engedni egy ultracsoportnak a klub életében, milyen szinten egészséges ez, milyen szinten már nem ?

Egy konstruktív ultracsoport a stadion hangulatát, és ezáltal a teljesítményt is előbbre viszi. Amíg ez működik, a vezetőség érdeke is segítésük, tolerálásuk. Lehetőséget kell adni az ultrák számára, hogy kifejtsék véleményüket, esetleges nemtetszésüket addig a pontig, amíg az a többi szurkolót, valamint a klub gazdasági ügyeit nem veszélyezteti.

Mennyire van jelen a balhé, a botrány ?

Az adott tábor vérmérsékletétől függ. A mi esetünkben nem jellemző, és nem is szimpatizálunk azokkal a táborokkal, akik nagyobb múltjuknak köszönhetően, stadionon kívül ok nélkül is erőt demonstrálnak egy épülő, még “gyerekcipőben” járó táborral szemben.

Mennyire ad identitástudat? Életérzés ez? Közösséghez tartozás ?

Az idő múlásával egyre inkább. A kezdetben csak a csapat létezik, de idővel a táboron belül megjelenik a társ, a közös program, a közös célok amelyek akár a csapat éppen aktuális szereplésén is túlmutathatnak.

Mit jelent közétek tartozni ?

Azonosulás, megtiszteltetés, alázat és büszkeség.

Van, ahol az önkormányzatban is van képviselőjük? Ez hasznos lehet?

Túlzásnak tartjuk. Szerencsés a sokoldalú kapcsolatrendszer, a szurkolói körök segítése, esetleg a sporttal, az utánpótlással és a szabadidővel kapcsolatos szerepvállalás, de ehhez nem a képviselet, hanem a tevékenység elismertetése a legjobb út.

Sál sapka kapucnis egyéb ruházat (nektek van saját, de vannak kimondott márkák, melyek ezek)

A saját ruházat kiemeli a tábort a többi szurkoló közül, ezért ezt preferáljuk. Emellett az öltözködésre főként az angol hatás érvényesül, így főként az Everlast, Lonsdale, Fred Perry, stb. a jellemző, de a Harcos pulóverek is igencsak összenőttek az ultrák öltözési szokásával.

Költséges téma a szurkolás?

Igen. Az utazások, a különböző koreográfiák, a belépők, az egységes ruházat mind jelentős költséget emészt fel. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert esetünkben a klubnál is van 1-2 személy, aki tisztában van ezzel a nem elhanyagolható járulékos problémával.

Támogat titeket a klub, vagy függetlenek vagytok?

Anyagi támogatást nem kapunk, teljesen függetlenek vagyunk, amit fontosnak is tartunk. De mivel jónak mondható a kommunikáció a két fél között, volt már példa a segítségre. Hogy csak a legutolsó példát írjuk, a Szurkolók Kupájára egy hétvégére kaptunk egy garnitúra mezt. Úgy gondoljuk, hogy ezzel semmilyen kötelezettséget nem vállaltunk, viszont a megfelelő kapcsolatot továbbra is megtartjuk a vezetőséggel.

Mennyire áll az a kijelentés, h azért nem mennek meccsre az emberek, merthogy félnek a kemény magtól.

Sajnos jelenleg a focink színvonala ott van ahol… Ez az elsőszámú ok. A félelem a mi városunkban nem jellemző, sőt, talán az országban sehol sem. A nézőnek sehol sem kell a saját “kemény magjától” tartani, bár a félbeszakadt meccsek, az utcai összecsapások lehetnek olyan tényezők amelyek befolyásolják például egy kétgyermekes család hétvégi programválasztását.

Családi hagyomány, vagy közösség iránti vágy?

Mindkettő.

Számít, hogy ki kicsoda a lelátón kívül?

Határozottan nem.

Milyen a szurkolás jellege/típusa/módszere?

Az olasz vonal dominál, de sok mindenben eltér attól. Ének, dob, taps, látvány… Ezek változatos megvalósítására törekszünk minél nagyobb létszám mellett.

Összmagyar Szurkolói Szövetség

Egy nagyon jó ötlet, egy nem túl szerencsés gyakorlattal. Sajnos a kisebb táborok érdekeit, véleményét nem kezeli kellő súllyal. Úgy tapasztaljuk, hogy a konstruktív ötleteket, a munkát sokszor a nagyobb táborok rivalizásása akadályozza meg.
Sajnos addig, amíg a hazai szurkolótáborokról az a negatív kép jön le az átlagember, és a sportszakmai vezetés felé, ami a közelmúltban jellemző egy szűkebb körnek “köszönhetően”, addig a szövetség nem is fog tudni építő lépéseket tenni.

Mikor alakultatok? Milyen csoportok vannak még ? Tartjátok a kapcsolatot?

1997-ben jött létre a csoport elődje, amit néhány év vegetálása után 2008 tavaszán sikerült újjáéleszteni. Több kiforrott tábor jelenleg nincs, viszont formálódik néhány közösség, akik saját zászló alatt képzelik el a folytatást. Lehetőségeinkhez mérten támogatjuk őket akár ötletekkel, akár információkkal. Várhatóan azonban a Devilshez szervezettségben hasonló tábor a következő 1-2 évben nem valószínű, hogy kialakul.

Rendőrséggel milyen a viszony ?

Semleges. Nincsenek botrányok, nincs indokolatlan rendőri fellépés.

Politikai hozzáállás, hazafiság ?

A tábor nem homogén politikailag, de a kérdés nem is jelenik meg a tábor életében. Ennek ellenére azonban sajnáljuk, hogy néhány történelmi jelképünk már-már a megbélyegzésre is alkalmassá vált, sajnáljuk, hogy a lila-fehér mellett lassan magyarázkodni kell egy piros-fehér-zöld zászló lobogtatásáért. Büszkék vagyunk magyarságunkra, és amikor szükségesnek érezzük, kifejezzük véleményünket az országot hátrányosan érintő belső,- és külső események kapcsán.

Más szurkolócsoportokkal vagytok barátságban?

Talán nem a barátság a legszerencsésebb szóválasztás tábor és tábor között, de jó a viszonyunk a szombathelyiekkel, kaposváriakkal, és a BKV szimpatizánsaival is, sőt a Szurkolók Kupáján a békéscsabaiakkal is kapcsolatba kerültünk. Ezekkel a táborokkal egy közös foci, vagy egy éjszakába nyúló közös italozás elsőbbséget élvez a rivalizálással szemben.

Koreográfia ? Legnagyobb eredmény, élmény.

Koreográfia: NB2-ben az “Írjatok történelmet” kiírás méltán ragadt meg mindenki tudatában. NB1-ben talán a Diósgyőr elleni záró forduló látványa sikerült a legjobbra.
Eredmény: Az, hogy néhány srác munkájának, lelkesedésének és akaraterejének köszönhetően egy elhaltnak hitt, egykori kis társaságot mára Kecskemét Devils (vagy Pálinka Hadtest ) néven egy egész futballtársadalom ismer.

Új generáció nevelése ?

Fontos kérdés. Sajnos sokan nem értik meg, hogy a közösséghez való tartozásnak nem az az első lépése, hogy nyakába tekeri a Devils sálat, hanem az, hogy azonosul a közös célokkal, ott van meccseken, és bizonyítja, hogy megérdemli a közösségbe kerülést. Sokan nem értik, mi a különbség szurkoló, és csoporttag között, “nem fogják fel”, hogy az utóbbi kötelezettséget is jelent. Sokan azt gondolják, egy e-mailen történő jelentkezés a megoldás, pedig nem így van. De vannak pozitív tapasztalatok, és nem adjuk fel.

Külföldi turné…esetleg, bár nálatok nem volt ilyen.

Mi is várunk már egy nemzetközi kupameccsre , régi álom. Addig pedig maradnak az idegenbeli utazások, és a különböző összetartások egy sütögetés, egy kempingezés, vagy egy nyaralóban eltöltött hosszú hétvége alkalmával…

2 hozzászólás

  1. orákulum

    2010. február 10. szerda at 23:28

    A 2008-as makói viselkedése óta nagyon sokat változott előnyére a kecskeméti szurkolótábor, mostmár egy-egy idegenbeli meccs látogatása (főleg a fővárosban) élményt jelent a vendégszektorból, úgyhogy csak így tovább!

  2. nbcee

    2010. február 12. péntek at 13:36

    Szép, szép, egyedül csak a BKV-s haverságot nem értem…

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..