kesport.hu

Forray Gábor: Ha megy a munka, az az eredményekben is fog jelentkezni

A 2009/2010-es szezont a Kecskeméti Főiskola kosárcsapata a 11. helyen zárta. Forray Gábor, a csapat edzője értékelte az elmúlt hónapokat, aki nem csak a felnőtt és B-kerettel ért el szép eredményeket, de utánpótlás szinten is országos harmadik együttest vezetett.

A 11. helyen végzett a Kecskeméti Főiskola kosárlabda-csapata. Elégedett-e az eredménnyel?

– Azt tudni kell, hogy év elején úgy indultunk, hogy az első négyben akarunk végezni. Több játékosra is szükség lett volna ehhez, gondolok itt Szabóra, Csorvásira és Csabayra. De közben elindult az A-csoportos bajnokság, az MKOSZ hozott egy értelmetlen szabályt, mely szerint azok a játékosok, akik 1988-ban vagy után születtek, azok játszhatnak A-ban és B-ben is, de akik előtte, azok csak az egyikben szerepelhetnek. Nyilván a felnőtt keretben benne kellett, hogy legyenek a létszám miatt. Az első fordulóban komplett csapattal álltunk ki, és 24 ponttal vertük a végül bajnokságot nyerő Szegedet. A szövetségi szabályozás miatt aztán egy teljesen új koncepciót kellett megalkotnunk, átértékeltük az egészet, eztán arra jutottunk, hogy a bennmaradás legyen a cél. A komplett U20-as csapatot kiegészítve négy juniorral folytattuk a szezont. Sajnos ez meglátszott a teljesítményünkön is, decemberig mindössze egyetlen egy győzelmünk volt. Januártól kezdve kezdett összeállni a csapat, 18 meccsből megnyertünk 13-at, ezért úgy gondolom, ha így nézzük, akkor egy sikeres szezont zártunk. Akik a juniorból jöttek fel, azoknak 80 meccsük volt, ugyanis kellett nekik játszani U20-ban (3-4. hely a Falcoval), illetve a junior bajnokságban is, ahol a döntőbe jutásért egy balszerencsés meccsen egy ponttal kaptunk ki a későbbi bajnok Bajától. Le a kalappal az egész társaság előtt, mert óriási terhelést kaptak, és ennek ellenére szépen szerepeltek mindegyik kiírásban. Büszke vagyok a játékosaimra, de mindemellett meg kell említenem, hogy Sztojan Ivkovics nagyon sok segítséget nyújtott. A tehetségesebbek edzhettek a felnőtt kerettel, emellett mindent megtett, hogy minél sikeresebb legyen a B-ligás csapat is. Szeretném még segítőimnek is megköszönni, hiszen Guoth Ádám, illetve Losonczyné Klára is nagyban hozzájárult a munkánkhoz.

Kik kerülhetnek az élvonalbeli csapat közelébe, illetve kik érkeznek a főiskolai csapathoz?

Mindenki előtt nyitva áll a kapu, nyilván az első számú csapatot illetően Sztojan Ivkovics dönt, de jó teljesítmény esetén bárki odakerülhet. Ehhez nagyon sokat kell dolgozniuk, alázattal kell végezniük az edzésmunkát. Különösebben nem lesz változás a B-csapat keretében, de egy embert sajnálnék nagyon, ha távozna. Csorvási Leventének van most egy külföldi lehetősége, amit butaság lenne elutasítani, de még nincs konkrétum ezzel kapcsolatosan. Pongó Martin biztosan jön, ő a bajai juniorban játszott eddig, a felnőtt kerettel fog edzeni, az U20-ban és a Kecskeméti Főiskola csapatában is számítunk rá. Érkezik még Gruda Gergely, ő 207 cm magas, Békéscsabáról igazoltuk. A helyi fiatalok közül pedig Kiss Gergely, Puszta Dávid, Mészáros Máté csatlakozik.

Miljkovics érkezése mennyiben fogja átalakítani az utánpótlásképzést?

– Szerintem semennyire. A Kecskeméti Sportiskola ugyanúgy dolgozik tovább, mint eddig. A változás abban lesz, ami szerintem követendő példa, hogy az eddig kevésbé fajsúlyos egyéni képzésekre több hangsúly lesz fektetve. Ez lesz Goran Miljkovics fő feladata. Senki helyét nem fogja elfoglalni Miljkovics, ha valakinek a csapatából kiemelnek egy-két gyereket, akkor az nem azt fogja jelenteni, hogy nem versenyezhet velük, hanem bizonyos időpontokban kapnak egy egyéni, extra képzést. Úgy gondolom, hogy az utánpótlás edzők eddig is kitűnően dolgoztak, eztán még eredményesebbek lesznek ezzel a plusz segítséggel. Nem beszélve arról, hogy Miljkovics személyében egy olyan ember került hozzánk, akinek a fő területe a nevelés. Profi szakember, mindenki tud majd tőle tanulni, beleértve engem is.

Mikor kezdődik az alapozás? Mik a célkitűzések jövőre?

– Augusztus 2-án kezdjük meg a munkát. Amíg nem érkeznek meg a légiósok, addig gyakorlatilag egybe lesznek vonva a srácok a profi felnőtt együttessel. A célunk elsősorban az, hogy neveljünk. Sok olyan játékost szeretnék képezni, akik a későbbiekben segítségére lehetnek az A-csoportos együttesnek. A juniorok idén harmadikok lettünk, de például ha Mészáros és Dobos idővel odakerülne a felnőtt közelébe, akkor már megérte a befektetett munka. Természetesen minden edző azt akarja, hogy a legjobb eredményt érje el a gárda, de nekünk most a fő célunk, hogy olyan játékosokat képezzünk, akiket majd beépíthetünk a felnőttekhez. A B-ligában is az a terv, hogy a fiatal és tehetséges kosarasok minél több játéklehetőséghez jussanak. Ha megy a munka, az eredményekben is fog jelentkezni.

Köszönjük a válaszokat, kellemes nyaralást, illetve eredményes következő szezont kívánunk!

– A nyaralással most csínján bánunk, mert most várjuk első gyermekünket a feleségemmel. Júliusban fog születni a kislányunk, úgyhogy finisben vagyunk!

4 hozzászólás

 1. Vito

  2010. június 5. szombat at 16:29

  Fofó,

  sok boldogságot a picúrhoz!

 2. kast

  2010. június 5. szombat at 17:33

  Kedves Kesport.
  A Békéscsabáról érkező játékos neve pontosítva: Gruda Gergely.

 3. cT

  2010. június 10. csütörtök at 15:17

  Forray alkalmatlan edzőnek,/tanárnak elég ehhez megnézni egy meccsét mit művel a saját játékosaival

 4. egy pártatlan öreg kosaras

  2010. június 11. péntek at 10:57

  Nem ismerem a Forrayt,csak az eredményeit.Láttam már meccselni,Ő szerintem Kecskeméten a legjobb edző.Elveszettnek tünő meccseket hozott vissza a sirból,okos megoldásaival,amit természetesen a játékosok hajtottak végre.Tehát mégis jó edző!!!Lehet,hogy pontatlan leszek,de nyert:NB1/B U20-at,jelenleg NB1/A U20 3.hely!Tavaly 2.lett juniorban,idén pedig a 3.helyen végeztek!Mi lenne,ha jó edző lenne???Azon kivül azt látom a meccsein,hogy a lelkét teszi ki a pályára,és alázatot próbál nevelni a kosárlabda iránt a tanitványokba.Lehet,hogy ez a nagyon nagy hiba?!
  Kedves cT!Legközelebb ird ki a nevedet!!!!!!

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..