kesport.hu

Honnan, merre tart Kecskemét sportja? – négyéves értékelés

A Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége hosszas, elemzésekbe menő írással értékelte Kecskemét sportjának elmúlt négy évét. Az Ujhidy Tibor, a szövetség elnökének nevével jegyzett összegzést változtatás nélkül tesszük közzé.

Ismét eltelt 4 év, és ismét értékelhető, hogy mi történt Kecskemét sportjával egy önkormányzati ciklus ideje alatt. A Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége, mint eddig is minden ciklus végén elvégzi az értéklelést. Az abszolút kampánymentes értékelés nem teljes körű, de adva van a lehetőség más sportszakmai szervezeteknek is, hogy a szabad vélemény nyilvánításukkal színesítsék a palettát. Hogy minek kell értékelni? Van, aki úgy gondolja, hogy már megint rosszindulatú bírálatok hangzanak el, hiszen a város sportjában minden rendben van. Meg egyébként is, majd megmondják nekünk, hogy hogyan kell gondolkodnunk a város sportjának jövőjéről. Van, aki úgy gondolja, meg kell vizsgálni, hogy az általunk választott városvezetés hová navigálta Kecskemét sportját, és ebből megfogalmazza a tovább lépés irányait, az elvárásainkat. Úgy gondolom ezen utóbbi felfogás a demokratikus és szakmai.

Előre le kell szögezni, hogy csak a közvetlen egyesületi sporttámogatásokról lesz a következőkben szó. 2010-ben a sportlétesítmények fenntartásával, ingyenes egyesületi létesítményhasználattal együtt mintegy 860 millió Ft-ot fordít az önkormányzat sport célra. Nem kevés, sőt dicséretes összeg, de a város sportjának irányát elsősorban a közvetlen sporttámogatás határozza meg.

Közvetlen önkormányzati sporttámogatás alakulása 2006-2010. között:

Kiemeltek Versenysport Szabadidősport Egyéb Sportiskola Összesen (mFt)
2006. év 147 21 4 30 – 202
2007. év 80 55 4 14 – 153
2008. év 120 39 3 5 – 167
2009. év 158 22 3 11 70 264
2010. év 158 34 2 12 75 281

A táblázatból többek között kiolvasható, hogy 2010-ben jutott a legtöbb közvetlen sporttámogatáshoz a város sportja, sportegyesületei. 2006-ban 11 sportág kapta az összes támogatás 66 %-át, 2010-ben 4 kiemelt sportág a sporttámogatás 60 %-át. Egyértelműen látszik, hogy egyre inkább koncentrálódott a támogatás, és hogy a legnagyobb vesztes a versenysport klubok nagy része. Az arányt némileg javítja, hogy 15 sportág támogatása jelenik meg a Sportiskolában. A visszaesett versenysport támogatás egyik legfőbb mércéje, hogy a 11 kiemelt sportág, és abból is főleg az egyéniek mintegy 35 %-kal hoztak kevesebb országos és nemzetközi eredményt napjainkban, mint 4 éve. A múltban még a kisebb klubok is, mint pl. búvárúszás, karate, stb. sportágakban szintén nemzetközi sikerek tömegeivel öregbítették a város hírnevét. Szakmai indokok nélkül is a versenysport klubok támogatása évről-évre nagy ingadozásokat mutatott, ami tovább fokozta az adott klub anyagi bizonytalanságot. Természetesen a támogatás csökkenése messzemenően hozzájárult a szponzori pénzek sok tízmilliós visszaeséséhez is. A támogatások szerkezeti átalakítása révén egyre nagyobb veszélybe kerül a város sportjának sokszínűsége, és drasztikusan csökken a klubokban a felnőtt versenyzők száma. Ebben némi javulást jelentett az olimpiára kvalifikálható versenyzők 10 millió Ft-os össztámogatása, ám mint tudjuk, gyenge anyagi helyzetben lévő klubok sokkal nehezebben menedzselik még a legjobbakat is, mint egy jól menőben.

Mindezek mellett nagy öröm a négy első osztályú csapatsportág sikerei, utánpótlás nevelésre gyakorolt hatása. Hogy Kecskemét, Magyarországon egyedülálló módon, kibír négy, kizárólag csapatsportág kiemelt finanszírozását, az már az elmúlt 2 évben is erősen kétségessé vált. Erről sajnos a férfi kosárlabda megmentésére megalakított Kecskeméti KSE 2 éve tartó súlyos anyagi gondjai is árulkodnak. A város lakosságának meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy sportversenyeken ugyan lesz módja szórakozni, de le kell mondania a jövőben a múlt nagy sportsikerei jelentős részéről. Nemzetközi szintre alig-alig tud eljutni egy-egy egyéni sportág képviselője, csapatsportág meg még inkább nem. VB, EB érem, olimpiai szereplés szinte lehetetlen. Bár csak tévednénk, de a tények ezt tükrözik.

Szabadidősport közvetlen önkormányzati támogatása tényleg csak jelképes, és mellőz bármilyen koncepciót.

Sportiskola óriási segítség a város sportjában, ám tele van ellentmondással. Érezhető jótékony hatása pl. az utánpótlás eredményekben, az edzők finanszírozásában, a fiatalok sportszellemiségének kialakításában. Ám mi lesz a város pénzén felnevelt élsportolókkal, amikor kinövik a sportiskolát? Kecskeméten – néhány kivételével – valószínűleg nem lesz olyan egyesület, amelyik anyagi, szakmai feltételeket tudna számukra biztosítani. Majd más városok klubjai igazolják le versenyzőinket minimális nevelési költségtérítésért. Belső gondok is feszítik a sportiskolát, hiszen a 15 szakág utánpótlása folyamatosan fejlődik, bővülnek a nevelési és versenyrendszerben való részvétel költségei, amit viszont már nem követ a finanszírozásban az önkormányzat.

Szakember bázis egyre szűkül. A Sportiskolában dolgozó edzők kivételével edzőink egyre- másra hagyják abba a nevelési munkát. Élversenyzőink zöme, szintén elsősorban anyagi okok miatt kénytelenek elhagyni a kecskeméti sportegyesületeket, vagy abbahagyni sportpályafutásukat. Egyesületi sportvezetőink jó része megfáradt, kilátástalannak látják a sportáguk jövőjét Kecskeméten. Jobb esetben még kitartanak, mert a nagy bajban nem akarják ott hagyni a klubjukat.

Kétségtelen előrelépés tapasztalható a sportlétesítmények terén. Az új uszoda és látványfürdő, a Benkó Zoltán Szabadidő Központban elindult fejlesztés pozitív hatással lehet a sportolási lehetőségek bővülése irányába.

Jövőbeni kiemelt feladatok:

• Sürgősen el kell fogadni a már nagy részben elkészült Kecskemét Város Testnevelési és Sportfejlesztési koncepcióját, benne megfogalmazva az óvodai sporttól a szabadidősportig az önkormányzat feladatait, a sport különböző területei egymásra épülésének módját. Ahhoz igazítva, a prioritásokat felállítva kell minden évben egy rövid távú cselekvési programot készíteni. Alapvető cél legyen a sportolás népszerűsítése, a szórakozás biztosítása, a lakosság minél szélesebb körű sportolása feltételeinek megteremtése. (Kérdés, hogy egy összevont bizottságban milyen súllyal fog tudni majd megjelenni a nem kötelező önkormányzati feladatnak minősülő sport.)

• Kiszámítható, szempontrendszerrel kialakított támogatási rendszer bevezetése, amely megszüntetheti a támogatási rendszer szubjektivitását és az ad-hoc döntések nagy részét, illetve stabilitást, kiszámíthatóságot adhat a klubok működésének.

• A Széktóban kialakított sportkomplexum hasznosítása mind a lakosság, mind a különféle országos és nemzetközi versenyek rendezése vonatkozásában. A Benkó Zoltán Szabadidőközpont további fejlesztése.

• Sportmúzeum létrehozása, ahol a város fiataljai megismerkedhetnek a múlt nagy sportolói élettörténetével, relikviáival, egyáltalán a példaképekkel. Kiváló helyszínt ad a városba látogató idegenforgalom számára is.

Legyünk büszkék sportmúltunkra, hiszen abból lehet igazán építkezni. Ehhez a város sporttörténetének sürgős feldolgozása elengedhetetlen feladat.

Az elmúlt 4 évben a nyilvánosság elé szakmai véleményével szinte csak Polgármester Úr állt ki. Kecskemét sporttársadalma joggal elvárhatja, hogy legyen annyira fontos a város sportja az új önkormányzatnak, hogy sportszakemberek bevonásával, szakmailag megalapozottan megfogalmazza, eldöntse, nyíltan elmondja a város sportjával kapcsolatos koncepcióját. Ezt akkor is kötelessége megtenni, ha tudható, hogy a sport nagy része nem kötelező önkormányzati feladat, sőt akkor is, ha a döntés kellemetlen sokak számára. Nem megsértődni, hanem „párbeszélni”, együttműködni kellene sportszakembereinkkel. Felnőttnek kellene tekinteni Kecskemét város sporttársadalmát!

Lejegyezte: Ujhidy Tibor, a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetségének elnöke

4 hozzászólás

 1. MinarikEde

  2010. október 9. szombat at 07:59

  Hát,amíg Jánosi és bandája ezeknek a pénzeknek közelében lesz,addig nem is igen kell várni javulást.Csak az Ő anyagi helyzetük javul.Hozzáértő embereket kell a Sportiskola vezetői székébe ültetni,és mindjárt működni fog.Nemcsak a vízilabdások kapnak akkor pénzt,pláne nem a seniorok..Milyen véletlen hogy pont ott pólózott Jánosi……
  “• A Széktóban kialakított sportkomplexum hasznosítása mind a lakosság, mind a különféle országos és nemzetközi versenyek rendezése vonatkozásában. A Benkó Zoltán Szabadidőközpont további fejlesztése. ”
  Hát ahogy volt hazavágták az egész Szabadidő parkot..Már kispályás focira sem lehetett kimenni, a szabadidőben a strandot is ha nem jön egy maszek, még mindig nem nyitják meg..Ő látott benne fantáziát, épített egy vízisípályát, és kinyitotta a strandot..Amely a kis pénzű, és a nem agyonklórozott vizet szerető vendégek kikapcsólódását szolgálja.
  És megérne egy fotósorozatot készíteni a város egyik volt legjobb hoteljéről, a “Tó hotelről”!!
  A sógoromék esküvője ott volt rendezve anno, és 1 évre előre kellett lefoglalni a helyet..Vannak képek, ha valaki tudna készíteni a mostani helyzetről..össze lehet hasonlítani..Már lehet nincs is hotel, csak egy hologram..Onnan tudom mivel a J “úr” egyik csicskása, kínált nekem is konyhai berendezéseket, és felszereléseket eladásra..Állítólag olyankor mindig betörésre hivatkoznak,amikor “eltűnik” valami.. Ezért nem kellene ezekre semmit sem bízni…
  Ez a város még nem vette észre,hogy amibe a J. “Úr”belenyúl, az tuti kudarc??Még ha lenne is benne fantázia, akkor is mindig megmagyarázza, hogy miért lett veszteséges..

 2. g-pont

  2010. október 9. szombat at 22:24

  Elég ha a semmit kommunikáljuk, kb. a 2/3 beveszi. És az már siker!

 3. Mészi

  2010. október 11. hétfő at 15:13

  Tibor!

  HONNAN-HOVÁ TART KECSKEMÉT SPORTJA? A korábbi egyéni sportok kiemelt kezelése felől a nagyobb tömegeket vonzó látványsport támogatás felé. A héten megtudjuk a további irányt is. De nincs kétségem afelől, hogy nem sokban tér el az előbbitől. Röviden: Foci, férfi kosárlabda, férfi kézilabda. A röpisek egy kicsit háttérbe szorulnak mert egy másik csapasport kap nagyobb szerepet. Az biztos, hogy Potpinka, Ungvári, Majoros szintű sportolókra nem lesz pénz. A kiemelt támogatásban nem részesülő sportágak a KESI keresztül vehetnek lélegzetet. Közülük a kiemelkedőek biztosan külön figyelemben és dotálásban részesülnek.A többi pedig ott jut oxigénhez ahol tud. Nekik kiemelt akaraterőre lesz szükségük, mert a városban fellelhető szponzorokat is a kedvezményezettek felé irányítják. Én tulajdonképpen a struktúrával meg vagyok elégedve. Abban viszont Ujhidy úrral egyetértek, hogy az alapokra jobban oda kellene figyelni. Persze a profi sportban is van még tennivaló bőven, mert az szinte a bulvársajtóba való történet: Kecskemét legkedveltebb sportágának mestere a polgármesterhez szaladgál engedélyt kérni, hogy játékosukat az ellenfél csapatának rendelkezésére bocsájthassa. A kettős szerepvállalás is kicsit újításként hat számomra. Mármint, hogy a csapat fitnesz edzője egyben technikai igazgató is. Ugyanez a helyzet a kézilabdázóknál ismétlődik. Lehet, hogy egy egészen jó hírös városi újításról beszélhetünk? Majd meglátjuk és a kialakult helyzetet nagyon sokat elemezzük.

 4. soszka

  2010. november 9. kedd at 22:27

  Pénzt csak a MOB oszthat

  A magyar sport költségvetéséből huszonkét százalék személyi jellegű kiadás, Molnár erre indulatosan reagált. „Megtévesztő az adat. Lehet, hogy ez magas, magasabb, mint a fejlettebb országoknál, csak nem szabd elfelejteni, ott lényegesen magasabb az egész összeg, ami a sportra megy, emellett jobban is élnek az emberek.”

  A 2011-től új struktúra jönne létre, Magyar Olimpiai Sport Szövetség néven alakulna egy ernyőszervezet, ide delegálhatna tagokat a Nemzeti Sport Szövetség (NSSZ) is, amely nem ellenfele lenne a MOB-nak, és nem szólhatna bele az olimpiai sportágak irányításába, mint tette korábban.

  A Sportegyesületek Országos Szövetsége ugyan nem köztestület, mégis pénzt oszthatott – körülbelül évi 200 millió forintot -, ezt állítólag az MSZP és a SOSZ jelenlegi elnöke, Mesterházy Attila elnök kérte, így került bele a sporttörvénybe. A szervezetnek érdemi megnyilvánulása a sohasem volt.

  „A SOSZ-nak nem feltétlen kell megszűnnie, betagozódhat az ernyőszervezetbe, senkit sem akarunk üldözni. Fontos, hogy pénzosztásra ne legyen jogosult. Akkor semmit sem lépünk előre az átláthatóságban, nem szűnik meg a helyzet, hogy a szövetségek vezetői arra kényszerülnek, hogy itt-ott kilincselnek az érdemi munka helyett.”

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..