kesport.hu

A londoni olimpián is látható lesz a kecskeméti foltvarrók munkája

Egy kompozíció részeként a 2012-es londoni olimpián is látható lesz a Kecskemét város jellegzetességeit bemutató egy négyzetméteres textilanyag, amelyet az angliai testvérváros, Coventry felkérésére készítenek el az alföldi város foltvarrói.

Coventry a 2012-es Londoni Nyári Olimpiai Játékokra készülődve azzal a kéréssel kereste meg testvérvárosainak vezetőit, köztük Zobor Gábort, Kecskemét polgármesterét, hogy járuljanak hozzá egy 10 méter magas Lady Godiva műalkotás palástjának elkészítéséhez, mégpedig a városunkra jellemző motívumokat ábrázoló egy méterszer egy méteres textilanyaggal – mondta Katonáné Szabó Gabriella, Kecskemét testvérvárosi kapcsolatokért is felelős alpolgármestere hétfőn az MTI-nek.

A város felkérte a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ fenntartásában működő Napraforgó Foltvarró Kör tagjait, hogy az olimpia egyik látványos attrakciójának szánt program megvalósításában működjenek közre. A Berényi Zsuzsanna és Gergely Imréné által tervezett alkotáson Kecskemét jellegzetes épületei és címere jelenik meg egy különleges eljárással textilre nyomva. A foltvarrott kompozíció úgynevezett provance-i crazy technikával készült, öt magyarországi kékfestő műhely, köztük a tiszakécskei Kovács Miklós anyagainak a felhasználásával.

A kékfestő anyagokat az összeillesztéseknél egyedi kézi hímzéssel díszítették. A kecskeméti foltvarrók azért választották ezt a technikát, mert a nemzetközi foltvarró világ a kékfestő anyagokból komponálást tartja igazán magyarnak. Az ősi kékfestő eljárás csak hazánkban őrződött meg, sehol máshol a világon ilyen anyagokat nem készítenek.

Az angliai testvérváros vezetői arról tájékoztatták a kecskemétieket, hogy a Coventryben élő kézművesek, művészek, mérnökök és ifjúsági közösségek Lady Godivát, városuk egyik legendás alakját kívánják életre kelteni mozgó óriásbáb formájában. Az óriásbábu palástja olyan textildarabokból készülne el, amely Coventry közösségei, intézményei bemutatásán túl a testvérvárosokat is megjelenítené.

A műalkotást az olimpia rendezvényein ötven kerékpáros húzza majd be a londoni Victoria Parkba kétezer táncos, színész, zenész, légtornász karneváli forgatagának kíséretében.

Lady Godiva (980-1067) Coventry urának felesége volt, aki a legenda szerint meztelenül lovagolt végig a városban annak érdekében, hogy a férje által a város lakóira kirótt magas adókat a város ura elengedje. Alakja azóta is mélyen benne él Coventry hagyományaiban, a bátorság, az állhatatosság, a kitartás úrnőjének tartják, az angolszász kultúrkörben a mérnökök védőszentjükként is tisztelik. Lady Godiva több ismert művészeti alkotás ihletője volt, a Velvet Underground például dalt is írt róla.

(MTI, fotó: napraforgocsoport.gportal.hu)

3 hozzászólás

 1. nbcee

  2011. június 27. hétfő at 18:37

  Egyrészt nagyon örülünk ennek, remélem sokan egy újabb oldaláról ismerhették meg az angol testvérvárosunkat. Másrészt abban is bízom, hogy a londoni olimpián tapsolhatunk majd kecskeméti atlétáknak is.

 2. Janás

  2011. június 28. kedd at 18:37

  Coventry korábban az autó és textiliparáról hírösen szép város, kecskeméti bevándorlókkal. Sportban a foci /másodosztály/, jégkorong és a rögbi a menő. Az elárvult filmkockák tanúsága szerint az Arany János Általános Iskolával korábban gyümölcsöző kapcsolatot ápoltak. Úgyhogy örülök az együttműködésnek.

 3. adamikzoli

  2011. június 28. kedd at 20:47

  Attól tartok kecskeméti atléta nem lesz Londonban,bár volt kecskemétiben reménykedem, hiszen Török Krisztián gerelyben ott lehet . Felnőtt fronton soha nem állunk jól,hiszen a körülmények nem alkalmasak rá. Ugye a műanyag pálya hiánya. Azért két ifi VB résztvevőnk lesz Lille-ben. Gyenes Anna súlylökésben és Huszka Nóra hétpróbában. Ma számoltuk hogy az eddigi ifi VB-s kecskemétiek közül egy kivételével mind felnőtt válogatott lett :)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..