kesport.hu

Siker siker hátán – évet értékeltek a kecskeméti szenior atléták

A Kertészeti DSE szenior atlétái befejezték a 2011.évi versenyszezont. Horváth Gábor a 2011 évi teljesítményekről tájékoztatta szerkesztőségünket.

Igen mozgalmas, eredményes évet zárhatunk minden tekintetben. Kezdeném a legfontosabb tényezővel: szakosztályunk létszáma 4 fővel gyarapodott ez évben. 11 fő sportol szakosztályunkban rendszeresen, eredményesen. Országos szinten az ötödik legnépesebb szakosztály a miénk. Hosszas rábeszéléseim alapján ismét a rekortánra tudtam csábítani Barna Évát, Jávorszky Sándornét, Háriné Staskó Anitát és Jerkus Lászlót. Nagyon jól sikerült beilleszkedésük a csapatba, nagyon szerencsések voltak mindannyian, hiszen rögtön sikerélményben volt részük az első versenytől kezdve az utolsóig.

Magyarországon több mint 300 szenior atléta sportol a SZAMOSZ – Szenior Atléták Országos Szövetség – égisze alatt önköltséges alapon. A SZAMOSZ a MASZ felügyelete alá tartozik ez év májusától. A SZAMOSZ 2011. évi küldöttközgyűlésén az eddigi munkámat elismerve megválasztott a Számvizsgáló Bizottság tagjának.

Szakosztályunk szakmaiságát tekintve nagyon fontosnak tartom,hogy az anyagi nehézségek ellenére minden fontosabb versenyen részt tudtunk venni. Nagy segítséget jelentett számunkra, hogy Kecskemét Önkormányzatától a 2010-s év eredményessége alapján 100 e HUF támogatást kaptunk. Minden atléta nevében szeretném ezt megköszönni, jó eredményekkel bizonyítottuk, hogy jó helye lett a pénznek. Részt vettünk a fedett pályás Európa Bajnokságon Gentben, indultunk a Masters Európa Játékokon Lignano Sabbiodoróban és Goríziában, ott voltunk a fedett pályás Országos bajnokságon, a szabadtéri Országos bajnokságon, eredményesen szerepeltünk Szlovákia, Horvátország Országos bajnokságain is, valamint Magyarország dobó többpróba országos bajnokságain is.

Ez óriási kihívás mindenki számára, hiszen a versenyekre fel kell készülnünk. Hetente 2-3 alkalommal edzünk, 45 perctől a 120 perces edzések sem ritkák számunkra, de a sikereinket ennek, valamint az évtizedek alatt megszerzett rutinunknak, taktikai, edzettségi képességeinknek köszönhetjük.

MINDEN VERSENYZŐNK ORSZÁGOS BAJNOK!!!

NÉGY VERSENYZŐNK CSÚCSTARTÓ:

VILÁGCSÚCSTARTÓ: GROSÁN PÁL -kalapács hárompróba versenyben, mint magyar válogatott csapattag,

VILÁGCSÚCSTARTÓ: KURUCZ GYULA – diszkoszvetés hárompróba versenyben, mint magyar válogatott csapattag

MAGYAR CSÚCSTARTÓ: KÉGEL TAMÁS – fedett pályás súlylökés számban

BARNA ÉVA: fedett pályás magasugrás versenyszámában.

Szeretném a sportot szerető közönséggel megosztani versenyzőink 2011 évi eredményeit, kezdeném a hölgyekkel.

A hölgyek már 30 évtől, az urak 35 évtől lehetnek szenior korú atléták 5 éves korcsoportos bontásban. Példa kedvéért JERKUS LACI a 40- 44 éves urakkal együtt versenyez.

BARNA ÉVÁT sikerült a hölgyek közül elsőnek a rekortánra csábítani. Rögtön az első versenyén magasugrásban országos csúcsot ugrott, Bonyhádon, ami a következő versenyeihez nagy lökést adott. ORSZÁGOS BAJNOK lett a fedett pályás magyar bajnokságon magasUgrásban, súlylökésben Budapesten. Zamárdiban súlylökő ötpróbában lett ORSZÁGOS BAJNOK. Érsekújváron Szlovákia bajnokságán is kiemelkedően szerepelt, 3 aranyéremmel tért haza, magasugrásban, 1500m-s síkfutásban és 5000 m-s síkfutásban sem talált legyőzőre. Végezetül Budapesten az országos bajnokságon magasugrásban, az 5000 m-s síkfutásban ORSZÁGOS BAJNOK lett, míg távolugrásban meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Éva gyönyörű évadot zárt, reméljük, a 2012-es idényben is hasonlót fog alkotni.

JÁVORSZKY SÁNDORNÉ Böbe volt a második újoncunk. Őt csak nyáron sikerült beszerveznem, így kettő versenyen kamatoztatta kiváló képességeit. A szabadtéri országos bajnokságon a 80 m-s gátfutásban, magasugrásban és gerelyhajításban ORSZÁGOS BAJNOK lett. Szegeden az évadzáró dobóversenyről 4 aranyéremmel tért haza. Súlylökésben, diszkoszvetésben, gerelyhajításban, kalapácsvetésben is indult. Böbe jövőre kipróbálja magát a hétpróbában,mert eredményei alapján a kontinentális versenyeken éremszerzésre is képes lehet.

HÁRYNÉ STASKÓ ANITA kapcsolódott be időben csapatunkhoz a legkésőbb, így ő már csak az országos bajnokságon Budapesten tudott elindulni. Ott pedig nagyot alkotott a szép stílusú,erőteljes futásaival elismerően kapta a tapsokat minden futása alkalmával. A 200 m-s,400 m-s és 1500 m-s síkfutásban ORSZÁGOS BAJNOK lett. Reggel családja féltette őt, hogy nem fog jól szerepelni. Különdíjjal tért haza, az 1500 m-s síkfutásáért kapta. Családja nem hitt a szemének, s főleg a különdíj őket is meglepte. A 2012-s évben őt korcsoportja favoritjának tekinthetjük.

FARAGÓNÉ CZANIK ÉVA korcsoportjában a fedett pályás országos bajnokságon magasugrásban ezüstérmes, míg a 60 m-s síkfutásban bronzérmes lett. Kisebb sérüléssel többször bajlódott, így pár versenyen nem tudott velünk tartani, edzéseket kellett kihagynia. Zamárdiban gerely hárompróbában ORSZÁGOS BAJNOKI címet szerzett. Szeretném megdicsérni, hiszen SZLOVÁKIA bajnokságán Érsekújváron ismét a régi Évát láthattuk versenyezni. Onnan 3 aranyéremmel gazdagabban tért haza, magasugrásban, diszkoszvetésben és gerelyhajításban diadalmaskodott. Ezek után 2 hét múlva ismét megsérült, így már nem tudott a következő próbákra velünk tartani. Éva a 2012-s Európa bajnokság hétpróba versenyszámában döntős helyre várható. Tavaly Nyíregyházán hetedik helyezett lett, reméljük, hogy előbbre fog lépni.

ÁGOSTONNÉ BOKROS ILDIKÓ korcsoportjában a fedett pályás országos bajnokságon Budapesten ORSZÁGOS BAJNOK lett a 60 m-s síkfutásban, majd a 200 m-s síkfutásban is jó időeredményekkel. Szlovákia bajnokságán Érsekújvárról 3 ORSZÁGOS BAJNOKI címmel jött haza. 100 m-s síkfutást szoros versenyben nyerte, míg az 1500 m-s és az 5000 m-s síkfutásban is jó időeredményekkel hívta fel magára a figyelmet. Sérülése akadályozta meg Ildit a további versenyeken való indulásokon. Jövőre az Európa Bajnokságon vele is számolniuk kell sporttársainak, hiszen új korcsoportba kerül.

JERKUS LÁSZLÓ volt a negyedik újoncunk a csapatban. Szép sikereket ért el már az első versenyén is. A fedett pályás országos bajnokságon a 60 m-s,200 m-s síkfutásban lett ORSZÁGOS BAJNOK. A Budapesti szabadtéri országos bajnokságon megnyerte a leggyilkosabb atlétikai versenyszámot a 400 m-s gátfutást korosztályában. A 200 m-s síkfutásban csak 4. helyezett lett, mert 40 perc pihenőideje maradt a gátfutás után. LACIVAL együtt vettünk részt a Masters Európa Játékokon Lignano Sabbiadoróban, ahol nem vallot szégyent eredményeivel, helyezéseivel. NEGYEDIK HELYEN futott be a célba a 400 m-s gátfutásban egyéni csúcsát jóval megjavította ezen a versenyen. 2 nap múlva a 200 m-s síkfutásban a 11. helyen zárt, nem sok hiányzott a nyolcas döntőbe kerüléshez. Lacinak a jövő évi Európa Bajnokságon döntős reményei lehetnek, akár 3 számban is.

TASI PÉTER korcsoportjában ebben az évben sikeresen versenyzett. A fedett pályás országos bajnokságon a 60 m-s síkfutásban, majd a 200 m-s síkfutásban bronzérmeket, 400 m-s síkfutásban negyedik helyet szerzett. Zamárdiból, Szegedről különdíjakat hozott haza az eredményes futásai után. Érsekújvárról ő is 3 ORSZÁGOS BAJNOKI címmel gyarapította éremgyűjteményét, a 100 m-s,200 m-s és a 400 m-s síkfutásban lett első. Külön meg kell dícsérni a 400m-s síkfutása miatt, hiszen a cél előtt 50 m-el még csak a harmadik helyen futott. Jó hajrával utasította maga mögé a mezőnyt. Remélem elhiszi, hogy a küzdeni tudással is lehet valaki sikeres ebben a versenyszámban is. Jövőre Péter is korcsoportot vált,így az idősebbeknél is eredményes akar lenni.

KURUCZ GYULA korcsoportjában ismételten megtréfálta a mezőnyt. Gyuláról annyit kell tudni, hogy Zagyvarékason él, edz és a mezőgazdaságból tartja el családját. A fedett pályás országos bajnokságról súlylökésben ezüstéremmel tért haza. Nem sok hiányzott a bajnoki címhez. Budapesten a szabadtéri országos bajnokságon diszkoszvetésben,gerelyhajításban az ő kezéből szállt a legmesszebbre a diszkosz, a gerely. Így ORSZÁGOS BAJNOK lett mindkét versenyszámban. Súlylökésben 11 cm hiányzott a győzelemhez, míg
nehéz kalapácsvetésben második helyen végzett. Gyula reménykedik, hogy jövőre ismét több kiemelkedő eredményt fog elérni versenyein.

GROSÁN PÁL korosztályában ebben az évben is kiemelkedőt alkotott. Kiskunhalason a súlylökő ötpróbában ORSZÁGOS BAJNOK lett,míg diszkosz hárompróba és antik diszkoszvetésben ezüstérmes helyen végzett.
Szekszárdon a dobó ötpróba – súlylökés,diszkoszvetés,kalapácsvetés,gerelyhajítás, nehéz kalapácsvetés – versenyszámban ORSZÁGOS bajnok lett egyéni csúcsot javítva. Sikereit folytatva Budapesten az országos bajnokságon súlylökésben, diszkoszvetésben, nehéz kalapácsvetésben ezüstérmekkel lett gazdagabb. Kitartását ismét bizonyította Tanár úr, így végezetül gerelyhajításban ORSZÁGOS BAJNOK lett ismét. Jövőre szeretné megismételni a sikereit.

KÉGEL TAMÁS tanár úr ebben az évben sérült volt, így ő a szakosztály szervezési oldalán nyújtott kiemelkedőt, hogy segítse a többiek zökkenőmentes sportolását. Reménykedünk abban, hogy makacs sérülését ki tudja heverni, így ismét rettegni fognak tőle a többiek mikor a súlylökő kör környékén golyót vesz a kezébe.

HORVÁTH GÁBOR korcsoportjában a fedett pályás országos bajnokságról súlylökésben ezüstéremmel jött haza. Gerelyhajításban BRONZÉRMET dobtam, majd súlylökésben a 10. helyen végeztem a Genti fedett pályás Európa Bajnokságon. Zamárdiban a gerely hárompróba versenyszámban ORSZÁGOS BAJNOK lettem. Érsekújvárról gerelyhajításban megvédtem ORSZÁGOS BAJNOKI címemet, mely Szlovákia bajnoksága volt. Szekszárdról a dobó ötpróbában korcsoportomban 18 pontos előnnyel ORSZÁGOS BAJNOKKÉNT jöttem haza. Budapesten a szabadtéri országos bajnokságon gerelyhajításban,nehéz kalapácsvetésben másodikként végeztem, míg diszkoszvetésben nagyedik helyezett lettem. Zágrábban Horvátország nemzetközi bajnokságán diszkoszvetésben ORSZÁGOS BAJNOK, gerelyhajításban 2.helyezett, míg súlylökésben bronzérmes lettem. Elindultam Tatán a dobó Világbajnokságon is, de a bemelegítésnél 3 helyen elszakadtak az izmaim a vádlimban. Minősíthetetlenül rossz, egyenetlen, utólag kiderült, hogy 30 cm-s rejtett gödrös rekortánról dobattak a versenybírók velünk gránátot. Még 3 társam sérült le ezen a pályán. Nagyon aggódtam a sérülésem miatt,de már a befizetett pénzemet nem hagytam elveszni a Masters Európa Játékokra. Orvosok pihenést javasoltak, nemhogy versenyt pont 30 nap múlva. Én már 2 nap múlva a befáslizott lábammal újra a pályán voltam,de kímélő talajtorna gyakorlatokat, helyből dobásokat is végeztem. Naponta 5-6 órán jégzselé, fásli volt a lábamon, így készültem fel az Európa Játékokra. Lábamat folyamatosan gyógyítottam, terheltem. Lignano Sabbiadoróban, Goríziában a Masters Európa Játékokról gerelyhajításban 7. helyen, diszkoszvetésben nyolcadikként zártam, míg súlylökésben 10. helyezett lettem. Mindhárom számban ez évi legjobbaimat dobtam. Nagyon boldog voltam az elért eredményeim után.

Edzéseinket szabadtéren a Lánchíd utcai Atlétikai Centrumban végezzük. Mindenki a maga edzésterve alapján heti 2-3 alkalommal készül fel a versenyhelyzetekre. Téli időszakban a Bóbis Gyula edzőcsarnok futófolyosóján és a Kertészeti Főiskola tornacsarnokában végezzük mozgásainkat. Úgy érezzük, hogy a városban a sport területén ismertek vagyunk, eredményeinkről tudnak.

3 hozzászólás

 1. charlie

  2011. december 7. szerda at 11:24

  Hajrá Kurucz Gyula! Hajrá Székács SE!

 2. Szasza206

  2011. december 7. szerda at 11:45

  Megható, hogy vannak még ilyen fanatikus sportágukat szerető emberek. Tamásnak jobbulást, nektek további kitartást és jó versenyzést kivánok.

 3. Hajdú Ferenc

  2011. december 18. vasárnap at 21:36

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..