kesport.hu

Ivkót nehezen engedik el Montenegróból

Noha a magyar férfiválogatott elbukott a 2013-as szlovéniai Európa-bajnokság felé vezető úton, a selejtezősorozat során akadt “magyar edző”, akinek bőven kijutott sikerélményből. A selejtezőt vívó harmincegy együttes közül a legjobb mutatóval záró montenegrói válogatott edzőjét, Sztojan Ivkovicsot a fekete hegyek országában magyarként tartják számon – írja a Nemzeti Sport.

– Minden Magyarországhoz köt, a kecskeméti munkám, a családom, úgyhogy nem akartam egyéves szerződést kötni a montenegrói szövetséggel. Nem is láttam fantáziát benne. Ám Luka Pavicsevics szövetségi kapitány a gyerekkori barátom, na meg én ugyan Dubrovnikban születtem, de édesapám munkája miatt Kotorba költöztünk, úgyhogy érzelmi szál is fűz az országhoz. Végül több hónapos tárgyalás után jutottunk oda, hogy a kapitány mögött első edző lettem a válogatottnál, s nyolc munkatársam dolgozott a kezünk alá – mondta Sztojan Ivkovics, aki három hónapos montenegrói munkája nyomán a válogatott tagjaival együtt valóságos nemzeti hőssé vált.

Senki sem várta, hogy a hat közül az egyetlen hattagú csoportba, Szerbia, Izrael, Észtország, Izland és Szlovákia mellé besorolt Montenegró ilyen fantasztikusan teljesít. Főként azután nem, hogy két NBA-játékos, Nikola Pekovics (Minnesota Timberwolves) és Nikola Vucsevics (Orlando Magic), valamint öt Euroligában érdekelt klubban szereplő kosaras lemondta a válogatottságot.

– Sok biztató jel nem volt. A szövetség elvárása szerint a négy legjobb harmadik hely egyikén kellett volna továbbjutnunk, erre toronymagasan megnyertük a halálcsoportot. Óriási meglepetést okoztunk. A tíz meccsünkön nyolcezer volt az átlagnézőszám, Izraelben tizenkétezer, Szerbiában, a belgrádi arénában tizenkilencezer szurkoló előtt játszottunk. Ott dobta Nikola Ivanovics azt a hihetetlen, az utolsó másodpercben a félpályán túlról elvállalt győztes kosarat, amely után percekig zokogott a nyakamban – vallja be Ivkovics, aki most már nehezen engednek el Montenegróból.

Januárig kell eldöntenie, hogy a két lehetőség, az egyéves és a négyéves variáció közül melyiket választja. Utóbbi esetén a családjával költözne, felesége, a pályafutása során különböző hazai és nemzetközi sorozatokban 21 aranyérmet szerző Béres Tímea is edzői állást kapna. Amíg azonban a családi tanács határoz, az NB I B-csoportjába sorolt Kecskemét szakmai igazgatójaként tölti ki a kosárlabda a mindennapjait.

– Egy lépést léptünk vissza, hogy aztán a B-csoportból legalább kettőt lépjünk előre. Az nem is kérdés, hogy rögtön vissza akarunk jutni az élvonalba. Ott aztán már a nemzetközi szereplés a cél. Mert biztos vagyok benne, hogy csak a nemzetközi szereplés jelenthet kiutat a magyar kosárlabdának. Ezért kell mindenkinek támogatnia például a Szolnoki Olaj Adria-liga-szereplését – véli Ivkovics.

6 hozzászólás

 1. portas

  2012. szeptember 18. kedd at 12:50

  Amíg gondolkodik addig Kecskemétről kapja a fizetését , semmiért. A kecskeméti kosárlabda ebből nyertesen nem kerülhet ki. Minden lebegtettés megengedhetetlen, ha igazán van tulajdonos. Ha ilyen előnyös és kihívást jelentő ajánlata van akkor döntsön vagy így vagy úgy. Amennyiben úgy dönt, hogy megy akkor kívánjunk neki sok sikert , de ha marad akkor 110%-al küzdjön a mi csapatunkért.

 2. KecskemetiZONA

  2012. szeptember 18. kedd at 16:22

  A belépő jóra sikeredett. Nem rossz promóció Montenegrónak, a Szolnoki Olajnak, Kecskemétnek és nem utolsó sorban Ivkovicsnak a válogatott kispadjához vezető úton. Ahogy a mestitől megszoktuk, közönségszórakoztató napok következnek. Ennyi búval bélelt nap után ránk fér már.

 3. sodo

  2012. szeptember 18. kedd at 16:37

  portas: Mit turkálsz más pénztárcájában?! Ez jut az eszedbe elsőre? Szerintem te nem is érdemelsz fizut!

 4. portas

  2012. szeptember 19. szerda at 08:54

  Sodo barátom, Téged már biztosan úgy tanítottak, hogy nem kell érteni azt amit olvasol.

 5. zsum

  2012. szeptember 19. szerda at 12:56

  Tegnap, a meccs után, szurkolói ankéton válaszolt Ivko a “lebegtetett” kérdésre.
  Nyáron vállal szerepet a montenegroi válogatott mellett, ahogy az idén is tette. Engem a többi nem érdekel.

 6. Pingback: Új játékos igazolását tervezi a KTE KK – Ivkovics elégedett Forray munkájával

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..