kesport.hu

Évet értékeltek az Alföldi Brigád szurkolói csoportnál is

Alföldi Brigád – Ez az év nem a kiemelkedő produkciójukról szólt (magukhoz mérten természetesen), ám tartogatott érdekességeket a 2012-es esztendő.

 Az ultrasliberi.hu-n olvasható beszámoló teljes terjedelemben:

Talán érdemesebb a csapatokkal kezdeni az értékelést, ugyanis a Győriek kizárása miatt EL. selejtezőt ért a 4. hely, amelyre négy csapat is esélyesként pályázott, de „valamiért” mind a négy csapat behúzott kézifékkel adata le a könnyebbnél könnyebb meccseket, csak hogy ne kelljen indulni a selejtezőben. Szurkolóknak ettől fordul fel a gyomra csak igazán.

Így érkeztünk el az utolsó két fordulóhoz ahol előbb a harmatgyenge újpestet fogadtuk, akiktől érdekes módon simán kikaptunk, de hát a kispestiek is így jártak, úgyhogy esély még megvolt. Feszült hangulat lett úrrá a csoport tagjain. Kint találkoztunk is egy elég vegyes újpesti brigáddal (20 fő főként solo, fehér front, uvb) akik nem kis meglepetésünkre matricákat kértek tőlünk, hogy kiragasztgassák a saját stadionjukba őket.(?) Mivel épp nem volt nálunk, meg hát amúgy se adtunk volna ezért ez annyiban maradt, cserébe felajánlották, hogy egy lakótelep mélyén „beszéljük meg” a dolgot. Mi bele mentünk a dologba, találkoztunk is, illetve a két brigád között már csak egy zebra illetve az a 8-10 méter távolság volt mikor a rend éber őrei közénk hajtottak így elmaradt a matricák ügyének megbeszélése.  Hogy az újpestieknek mi baja lehet velünk, azt nem tudjuk, de talán ők sem. Ezt követte a mindent eldöntő utolsó forduló, nekünk Siófok, Kispestnek Pécs idegenben. Siófokra a megszokottól nagyobb brigáddal utaztunk, ugyanis a tét nagy volt, az idő jó, a helyszín meg tökéletes. Több napos Szórakozás vette kezdetét. Közben az MLSZ bejelentette, hogy fizetik, az Európa ligában induló csapatok költségeit amennyiben ez nekik nem menne. Hirtelen mind a négy csapat nyerni tudott…. a honvéd indult az EL – ben. Egészen felemelő érzés lett volna nekünk, hogy egy 5éves Nb1-es múlttal rendelkező kiscsapat önerőből zsinórban kétszer Európa Ligában induljon.  Nem így alakult, baj nincs, megyünk tovább.

Kezdődött a 2012/13 – as idény, ami sokáig sok érdemleges dolgot csakúgy, mint az előző szezon tavaszi idényének kezdeti időszaka nem hozott. Idegenbeli túráinkon kevesebben is voltunk a szokottnál. Ami talán érdekesnek mondható, hogy a bajnokaspiráns Győr otthonában 5 kecskeméti fiatal hangosabb volt, mint az egész hazai publikum. Jó lenne, ha össze tudnának fogni, szükség lenne a lelátón a valódi teljesítményükre, hogy emelkedjen a hazai szurkolói élet színvonala. Aztán jött Újpest idegenben. Vonattal mentünk, szórakoztunk egy keveset Budapest belvárosában majd, metróval mentünk városkapuig ahol szépen el is tévedtünk és végül a központból gyalogoltunk ki a stadionhoz. Egyáltalán nem foglalkoztak velünk, ami azért érdekes, mivel az utóbbi években  be-be találtak/próbálkoztak különböző csoportjaik minket, Kecskeméten. Ezt egy kicsit különösebb mérkőzés követte: Kispest itthon. A 14:00 ás kezdés és a tűző nap miatt nem nagyon pörögtünk. Csapatunk nyert. Kispestiek talán kicsit idegesek voltak a kelleténél. Meccs után gyalog mentünk vissza a belvárosi törzshelyünkre, amikor kispestiek egy fiatal csoportja (talán a city) épp busszal ment el mellettünk és, ahogy megláttak minket az első megállóban leszálltak amint tudtak. Mi bevártuk őket, így ki is alakult a boksz. Ők tízen páran, mi talán egy két emberrel többen. Nálunk is és náluk is egy ember borult, majd jött is a készenléti, akik szétzavarták a brigádokat. Más esemény ezen a napon nem történt. Következő fordulóban Debrecenbe látogattunk az egriek vendégeként. Semmivel nem készültünk a találkozóra. Viszonylag friss tapasztalataink vannak azzal kapcsolatban milyen újoncként szerepelni az nb1 világában, ráadásul agria ultrái különböző fórumokon hangoztatták, hogy nem kívánnak senkivel sem „hadakozni”, majd kialakulnak a kapcsolatok. Ehhez képest meglepetésünkre elég nagy vehemenciával szórták az átkokat ránk. Talán senki nem foglalkozott velünk még ennyit egy meccsen, mint ők. A szimpátia kialakulása jegyében még megpróbáltak a szektorok alatt betörni hozzánk, amire a jelenlévő pár emberünk leszaladt, de már csak azt látták, ahogy a kiöregedő formában lévő secu tenyeressel irányítja vissza őket a saját szektorukba J. Következő említésre méltó történet Fehérváron, idegenben történt, ahol az őszi szezonhoz berögzült 5-10 fős idegenbeli létszámot sikerült kitolni majdnem a triplájára egy vasárnapi esti napon. Egy személyes kapcsolat okán, pár helyi fiatal elirányított minket egy kocsmához, ahol eltöltöttünk egy pár órát, majd bent a meccsen magunkhoz képest elég jót szóltunk. Többször talán hangosabbak is voltunk, mint a hazai mag. Ezt követően volt még egy Paks, MTK és egy Ferencváros meccs, ahol semmi érdemleges nem történt. Így zárult az év az Alföldi Brigád háza táján.

Boldog új évet kívánunk minden ultrának és hooligánnak, és nem utolsó sorban a válogatottnak.

15 hozzászólás

 1. fopeti

  2013. január 3. csütörtök at 08:26

  és a Paks elleni meccs???
  arrol nem szolnak egy szot se????

 2. redmiller

  2013. január 3. csütörtök at 11:27

  Ennek mi köze a sporthoz??? Ja, mert boksz…. Könyörgöm, miért megy rossz irányba az egész szurkolás???
  Lassan kosármeccsre sem lehet az azonos szín miatt (na, most örülök, hogy Capri piros maradt…) nyugodtan kimenni, ha focimeccs is van a városban…

 3. sanyesz12

  2013. január 3. csütörtök at 11:48

  Csak a rend kedvéért:
  Az utolsó előtti fordulóban az Újpest ellen vereséggel felérö döntetlen lett az eredmény,
  de nem kaptunk ki.
  Te azt írod: “simán kikaptunk”.

 4. Nitro

  2013. január 3. csütörtök at 11:58

  Redmiller fogalmam sincs, hogy miről beszélsz, de szerintem te se. Ezek a srácok ugyanúgy ki szoktak menni (ha nem is a focihoz hasonló rendszerességgel) , de kosár és röplabda meccsre is. Ha valaki itt most gerjeszti a nem létező az ellentétet az éppen te vagy.

 5. KecskemetiZONA

  2013. január 3. csütörtök at 12:19

  Időnként olyanokat olvasok, hogy a múlt nem számít, az régiek le vannak sajnálva, jelentkezzenek ha akarnak valamit. Most meg itt van ez a piros brigád, akik a korábbi színüktől nem tudnak szabadulni, a lilát pedig nem veszik be, ezért a saját testvéreit ingerlik. Dönteni kellene már, piros, vörös vagy lila…. esetleg egy új, előre lépkedő kosárlabda egyesületet alapítani. A legszebb mégis az lenne, ha színtől függetlenül járnánk mérkőzésekre, versenyekre.

 6. FAN

  2013. január 3. csütörtök at 17:28

  Nekem csak azt magyarázza el végre valaki, hogy anno, még mikor feljutottunk és működött a “Devils” nevezetű csapat, akkor tök sokan voltak. Sőt akkoriban még én is szívesen odacsapódtam szurkolni, aztán elegem lett a magánszámokból. Lehet, hogy baromira egységesek voltak, de egy idő után már nem akartak senki mást ott látni szurkolni, csak mert az nem megy el velük verekedni vagy mittomén. Félre értés ne essék, nem félek, de rohadtul nincs kedvem órákat vagy akár napokat tölteni a dutyiban, mert megütöttem valakit. Szóval nem rétem mi volt az a nagy kiközösítés. CSAK a csapat érdeke, hogy sok “igazi” szurkoló legyen, amely élteti csapatát és tényleg nem attól lesztek nyerők, hogy meccs előtt/után verekedtek egyet az ellenfél fanjaival, hanem inkább több embert kéne összehozni a szurkoásra, mert kiröhögnek bennünket, mikor telt ház van a széktóiba és 20 ember próbálja csak kiabálni, hogy “Hajrá Lilák! Szóval végre elmagyarázhatná úgy Isten igazából azt, miként működik ez az egész?

 7. Jericho

  2013. január 3. csütörtök at 18:55

  Szó sincs ilyenről, a csoport mindenkit szívesen lát aki szurkolni akar a csapatnak – velünk. De amíg az ultra szó nem mond senkinek semmit kecskeméten, addig sok mindenről nincs miről beszélni. Nem verekedni járunk ki meccsre, de vannak helyzetek mikor ki kell állni a csapatért a társadért és a lila fehér színekért.
  Minden jót

 8. KecskemetiZONA

  2013. január 3. csütörtök at 20:27

  FAN!

  Nem kell feltétlenül az Alföldi Brigádhoz csapódni, hiszen vannak más, talán még lelkesebbek is. Elég ha néhány méterrel arrébb araszolsz.

 9. sznot

  2013. január 3. csütörtök at 23:52

  FAN!

  A Devils mikor ment el bárhova verekedni?

 10. redmiller

  2013. január 4. péntek at 00:11

  Oké Nitro! Akkor bocsi!
  Viszont a cikk nem beszámoló, nem a sporthoz, hanem a foci szurkoláshoz köthető balhékról, verekedésekről szól… Ennek meg mi értelme??? Üti a magyar a magyart, de ha szlovákról, románról van szó, akkor meg egymás valagát nyalják… Vicc!!!

  Sportklubok címén, egyesületi kötödések miatt bunyózni vicc… Kíváncsi vagyok, a megjelent cikk hatására nem fognak-e az AB-re is rászállni a zsaruk…

 11. Otter12

  2013. január 4. péntek at 01:25

  Korábban én is feltétel nélküli rajongója voltam az Alföldi Brigádnak, hogy mennyire kitartóak szurkolásban, utazásban. Emiatt továbbra is le a kalappal előttük. De a megnyilvánulásaikból számomra idővel az jött le, hogy ez egy néhány srácból álló zárt, haveri közössèg, amely szándékosan elszeparálja magát a többi szurkolótól, akiknél jobbnak, felsőbbrendűnek érzik magukat. Más, “egyszerű” KTE-szurkolókkal nem keveredő, és ami még rosszabb, nem is kommunikáló, nem érintkező, elit társaságnak mutatkoznak, kvázi államnak az államban, akik a kívülálló KTE-szurkolókat le se sz.rják, levegőnek nézik.

  Ez különösen idegenbeli meccseken jön ki, ahol nem külön szektorban vannak, hanem együtt van minden kecskeméti. Ott is csak magukkal foglalkoznak, csinálják a saját szokásos rituáléjukat, semmi kooperációs készség a többi odautazó lila drukkerrel esetleges együttszurkolàsra, hogy egymást erősítsék. Sőt sokszor teljesen màst is énekelnek, amikor a szimpla szurkolók rágyújtanak valami nótára, vagy pont akkor ők csendben vannak, és csak akkor énekelnek, amikor a többiek hallgatnak, hogy csak ők hallatszódjanak. Szóval érdekes kis magának való brigád ez, egyáltalán nem szervesülnek bele a szurkolótáborba. Oké, az ultrák mindenütt hangsúlyozzàk kis különállásukat, hogy ők többek egyszerű szurkolóknál, de ők az alapjai, a katalizátorai az össz-szurkolásnak, azon vannak, hogy mindenkire átragasszák a saját lelkesedésüket. De ez elefántcsonttorony-hozzáállással nem megy.

  De persze levegőnek nézni, nem “vegyülni” a szurkolótársakkal még mindig jobb, mint belekötni egy saját táborhoz tartozóba. Mert az AB olyat is tud, nevezetesen gyalázkodó énekléssel sértegetni kórusban pl. egy idegenbeli meccs után egy másik KTE-szurkolót, aki mondjuk inkább az idegenbeliektől számítana erre. Azért további sok sikert és fejlődő szurkolói életet kívànok nekik.

 12. Pista AB

  2013. január 4. péntek at 18:23

  Otter, légyszíves mondd már el, hogy mi melyik szurkolótársunkat és hol gyaláztuk kórusban !
  Brigádunktól nagyon messze áll a többi szurkoló lenézése. A tömeg kell a meccsen. Mi csak a tömegnek egy, a kívülálló számára szélsőségesnek tűnő csoportja vagyunk, 15 fővel, maximális idegenbeli megjelenéssel.
  Tudjuk kik járnak rajtunk kívül szintén idegenbe, velük is teljesen jó a viszony. Hidd el számunkra sem a legfelemelőbb érzés hazai meccsen kiállni a kanyarba 15-20 fővel, de az a mi helyünk, jelenleg nem is áll szándékunkban helyet változtatni.
  A Devils időszakunkban 100-150- en is szurkoltunk a D-ben, jöttek a veszekedések, előjöttek még a “nem látok a zászlódtól hülyegyerek” emberkék is. Nekünk erre nem volt szükségünk, kimentünk a kanyarba és hirdettük, hogy aki szurkolni szeretne csatlakozzon hozzánk. Akkoriban még erőltettük a folyamatos zászlózást, dobolást, az ún. olasz stílust.
  Mára ez kicsit megváltozott, minimális a szurkolásunk, egy-egy számunkra fontosabb meccsen odatesszük magunk hangban, amennyire tudjuk.
  A hazai meccsek 80%-a számunkra csak kínlódás a lelátón.
  Éltetőnk az idegenbeli meccs és az hogy melletted van az a 8-10 barát minden esetben. Ha épp arra van szükség akkor az ellennel szemben.
  Üdv!

 13. Otter12

  2013. január 5. szombat at 01:16

  Oké. Akkor kérdezek.

  Ott voltál-e / voltatok-e az MTK elleni utolsó 2012-es bajnoki meccsen a Hungária körúton (mínusz száz fokban)?

 14. FAN

  2013. január 5. szombat at 12:44

  Otter

  Teljesen igazat tudok neked adni, nekem is kb. ez jött le velük kapcsolatban.

  Pista AB

  Nekem még annyi hozzá fűzni valóm lenne, hogy még az NB2-ben az Üllői úton talán, volt egy nagyon jó kezdeményezésetek. Kinyomtattátok az éppen legújabb dalszövegeteket és osztottátok mindenkinek. Szerintem nagyon sok szurkoló azért se megy hozzátok, mert nem akar “leégni”, hogy nem igazán tudja a szövegeiteket.
  Elhiszem, hogy az itthoni meccsek így baromi nagy szenvedés lehet, h 20-an kiálltok a kanyarba, de ezen úgy gondolom változtatni kéne. Remélem érted, hogy mire gondolok. Ha azt akarjátok, hogy a többi klubb szurkolói ne egy parányi kis csőcseléknek nézzen titeket és nem mellesleg kiröhögje az itthoni szurkolói teljesítményetek, akkor invesztáljátok a szurkolókat. Legyen új felfogásotok. Próbáljátok a szurkolókat, az ún. “pusztai szurkolókat” is beinvesztálni, hogy legalább itthon legyen nagy szurkolás. Hiszitek vagy sem, először itthon kell kialakítani egy bázist, aztán majd kialakul magától ez idegenben. Sok sikert hozzá srácok, minden kecskeméti szurkoló érdeke, hogy oroszlánbarlang legyen a Széktóiból.

 15. FAN

  2013. január 5. szombat at 12:47

  KecskemétiZONA

  Ha az a kis csoport erősödne, meccsről meccsre többen járnának oda szurkolni, akkor is van vele egy nagy baj. Teljesen szervezetlen. Van köztük 1-1 erősebb hangú, aki próbálja lelkesíteni a szurkolókat, ami tetszett is, de tényleg semmi szervezettség nem jellemzi. Bár már többen vannak mint az AB, még is olyan laza az egész. Valakinek ki kell állnia, irányítania kell a bagázst, mert irányítás nélkül semmi nem lesz.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..