kesport.hu

Kiskunfélegyházi doktor a MOB-ban

Decembertől a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként segíti a hazai sportolók, elsősorban a triatlonisták felkészülését a kiskunfélegyházi dr. Nemes-Nagy Tibor, akivel a baon.hu készített interjút. 

Gyermekkori álma vált valóra dr. Nemes-Nagy Tibornak azzal, hogy az olimpiai mozgalom aktív részese lehet. A sportolót kinevezése kapcsán kérdeztük.

– A 2010-es választások után kivonult a félegyházi közéletből. Miért? Mi történt önnel azóta?
– Nem szándékosan vonultam vissza, de erről nem is szeretnék többet beszélni. Így utólag azonban úgy látom, nincsenek véletlenek. A Jóisten más szerepet szánt nekem. A munkám alapvetően megváltozott. Két éve a külügyminisztériumban főosztályvezető helyettesként dolgozom. A magyar állam diplomáciai célra használt külföldi ingatlanjait felügyelem. Új munkámat óriási kihívásnak tartom. Ugyanakkor nagyon szerencsés vagyok, mert ezáltal bejárhatom az egész világot.

– Munkája mellett jut ideje a sportra is?
– A sporttól továbbra sem szakadtam el. Minden nap futok, és bárhová megyek a futócipőmet viszem mindig magammal.

– Decembertől a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. Milyen célkitűzéssel vágott neki az új feladatnak?
– A Magyar Triatlon Szövetség az új olimpiai ciklusnak új vezetéssel indul neki. A triatlon szövetség új elnöke dr. Biró Marcell kért fel szakmai tanácsadójának. Ugyanakkor megbízott, hogy képviseljem a triatlon szövetséget az olimpiai bizottságban. Számomra ez nagyon megtisztelő. Ezzel régóta dédelgetett álmom valósult meg. Bár nem versenysportolóként, de mégis részese lehetek az olimpiai mozgalomnak. Mindent megteszek, hogy munkámmal még elismertebb sportág legyen a triatlon. Azt szeretnénk, hogy 2016-ban legalább három magyar triatlonista ott legyen a riói olimpián, ahol ezúttal már paralimpiai sportolók is részt vehetnek, a triatlon sportágban először. Vannak éremesélyes jelöltjeink, mint például a kecskeméti Boronkai Péter. Épp ma tartunk elnökségi ülést, melynek fő témája az olimpiai felkészülés támogatása lesz.

 Nemes-Nagy Tibor a new york-i maratononNemes-Nagy Tibor a new york-i maratonon

 

– Az ön által létrehozott futóklubnak köszönhetően Félegyházán igazán népszerű a triatlon. Mennyire jellemző ez országosan?
– Félegyházán valóban nagyon kedvelt sportág, ez ma már Németh László jelenlegi klubvezető áldásos tevékenységének köszönhető, és természetesen a szülőknek, aki elhozzák gyermekeiket az edzésekre. Nagyon jó közösség alakult ki, családias hangulatban együtt sportol szülő és gyerek. Ahhoz, hogy országosan is ennyire népszerűbb legyen a triatlon még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az utánpótlás támogatására. Azt gondolom, jó irányba haladunk a magyar triatlonban akkor, ha a legkisebb közösségeket próbáljuk erősíteni és az itt felfedezett tehetségeket pedig felkarolni. Az élsport ugyanis nagyon szűk szegmense a triatlonnak, és a felkészülés nagyon sok pénzbe kerül. Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre jelentősen csökkent a triatlonisták részvétele az olimpián. A most felállt új elnökség célja, hogy az előző vezetőség által felhalmozott közel 40 millió forint hiányt pótolja. Ugyanakkor felfelé ívelő pályára állítsa a sportágat. Teljesen új felfogással, új lendülettel vágunk neki a Rio-i olimpiának. Úgy látom, jó irányba haladunk, hiszen a kormány is többszörösére emelte a Magyar Olimpiai Bizottság keretét az előző évekhez képest. Szeretnék viszont az elérni, hogy a triatlon legalább arányosan annyi támogatást kapjon, mint a már kiemelt tizennégy sportág.

– Hatvannégyszer lefutotta a maratont. Sportolóként vannak még álmai?
–  A legemlékezetesebb maraton a New York-i volt, a 40. születésnapomon. Fiatal sportolóként megfogalmazott álmom teljesült ezzel. Ugyanakkor fejembe vettem, bár már csak amatőr sportolóként, hogy az ötvenedik születésnapomig a világ legnagyobb maratonjait is teljesítem. Ez a londoni, a berlini, a new yorki, washingtoni, a chicagói. Én még ide sorolom a tokióit is, melyet már teljesítettem. A berlini, és a new yorki maratonon már sikeresen túl vagyok. Idén ősszel szeretnék részt venni a chicagói vagy a washingtoni versenyen.

Többször is körbefutotta már a földet

Dr. Nemes-Nagy Tibor maratonistaként 1986-ban kezdett el futni. 1999-ig aktív sportolóként hatvannégyszer futotta le a maratont. Országos bajnoki helyezései, és válogatott sportolóként szerzett nemzetközi sikerei öregbítették szülővárosa nevét.Évente mintegy 10 ezer kilométert futott. Ha ezt összeadnánk többször is megkerülhette volna a földet. Aktív sportpályafutása után megyei sportigazgatóként, illetve a Joggin Szuperinfo Futóklub vezetője és edzőjeként tevékenykedett. A Bács-Kiskun Megyei Triatlon Szövetség elnöke, illetve elnökségi tagja a Bács-Kiskun Megyei Atlétikai Szövetségnek. Három gyermek édesapja. Tibor fia egyetemista, joghallgató. Anna lánya idén érettségizik. Adél 11 éves. Felesége a félegyházi közgazdasági szakközépiskolában tanít.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..