kesport.hu

Boronkay Péter Ausztráliában kezdi a pontgyűjtést Rióra

Boronkay Péter (Kecskeméti Mozgáskorlátozottak SE – Bátorfi Team) paratriatlonistánk az ausztráliai Sunshine Coaston versenyez a hétvégén. Az idei szezon eredményei már a 2016-os riói paralimpiai kvalifikációba is beleszámítanak. Erről kérdeztük a többszörös világbajnokot.

Miért pont Ausztrália?

– Idén a genfi Eb és a chicagoi vb mellett 10 paratriatlon világverseny lesz, ahol pontokat lehet szerezni. Egy ilyen világkupán a legjobb 6 helyezett kaphat pontot, és a legjobb 4 verseny eredménye számít bele a kvalifikációba. Magyarul minél többen indulsz, annál nagyobb az esély a kijutásra. Mivel az én kategóriámban az európai mezőny nagyon erős, biztosra kell menjünk. Ebből az elgondolásból utaztam Ausztráliába, ahol egy magyar család vendégszeretetét élvezhetem. Óriási segítség ez, hiszen nem olcsó dolog kijutni a világ másik felére, jól meg kell gondolni, melyik versenyre éri meg elutazni. Utazásom előtt két napot töltöttem otthon, előtte egy hónapig edzőtáborban vettem részt a spanyolországi Almériában, hogy gyűjtsem a kilométereket kerékpáron, és fel tudjam venni a versenyt az ellenfelekkel. A sportági szövetség kiemelten támogat, mert ez az év számomra talán az elmúlt 25 év legkeményebb szezonja lesz, hiszen 80%-ban idén kell összeszedjem azokat a pontokat amelyek a riói kvalifikációhoz kellenek.

Ausztráliában +9 óra az időeltolódás. Sikerült már az átállás?

– Nekem kb. 4-5 nap kellett ahhoz, hogy végig tudjak aludni egy itteni éjszakát. Ami nagyon megnehezíti a dolgom, az a nagyon erős napsütés, és a közel 35°C-os meleg. Ilyenkor fejben is készülök a körülményekre, többször átgondolom a verseny lépéseit, és a legnagyobb melegben is edzek, hogy szokjam a hőséget, valamint kiemelten figyelek a napi folyadékbevitelre, ami jelen esetben minimum 4 litert jelent.

Mennyire izgulsz egy ilyen versenyen?

– Azt gondolná az ember, hogy ennyi sikeres verseny és hosszú pályafutás után már nem izgulok, de ez nem így van. Azzal hogy egyre közelebb vagyunk a riói játékokhoz, így nagyobb a nyomás rajtam és az elvárás magammal szemben. Napi szinten konzultálok az edzőkkel, ők segítenek felülkerekedni a nehezebb időszakokon.

Mit vársz ettől a Világkupától?

– Még nagyon a szezon elején vagyunk, de azt gondolom, hogy az edzőtáborban és a téli alapozáson végzett munka meghozhatja a kellő eredményt. Innentől már minden a Paralimpiai kvalifikáció körül forog, mindig jöhet egy két meglepetés eredmény egy-egy versenyzőtől. Konkrét helyezést nem szeretnék mondani, de azért utaztam ilyen messzire, hogy legalább pontszerző helyen végezzek, és kihozzam magamból a jelenlegi maximumot. Aztán hogy ez mire lesz elég, azt majd meglátjuk.

Mikor szurkolhat neked a magyar közönség?

– Otthoni idő szerint csütörtök éjfélkor rajtolok, ami itt péntek reggel 9 óra lesz.

A versenyről, eredményekről ide kattintva lehet majd tájékozódni!

3 hozzászólás

 1. ferujoe

  2015. március 11. szerda at 16:19

  Peti!
  Gyűjtögessed azokat a pontokat, minél több legyen.Ha a befutó előtt nem látsz magad előtt senkit, bizakodhatsz.
  Szorítanak érted az úszótársak.

 2. ratata

  2015. március 11. szerda at 16:52

  Hajrá Peti szurkolunk!

 3. KecskemetiZONA

  2015. március 11. szerda at 18:14

  Néhány kredit pont nekem is elkelne, különben nem tudok levizsgázni, de azt csak hazai pályán tudom megszerezni.

  Egy kecskeméti Rióban, de jó is lenne.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..