kesport.hu

Könyvet írtak a 101 évesen elhunyt olimpikonról – kedden mutatták be a kötetet

A Kecskeméti Főiskola Pedagógiai Szakkönyvtárában mutatták be kedden délután azt a könyvet, amely a február 16-án elhunyt Szemerey Andorné Törös Olga életpályájának állít emléket. A kecskemétivé lett tornász olimpikon című kötetet Grosán Pál, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körének tagja, nyugdíjas testnevelő tanár, edző, szenior világbajnok atléta írta.

A rendezvény helyszínéül nem véletlenül választották a Tanítóképző Főiskolai Kart. Törös Olga, az 1936-os berlini olimpián a bronzérmet szerzett magyar tornász válogatott tagja ugyanis 35 évnyi tanítás után az intézmény jogelődjéből ment nyugdíjba, 1974-ben. A könyvbemutatón megjelenteket dr. Steklács János, a Tanítóképző Kar dékánja valamint dr. Bodóczky László, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körének elnöke köszöntötte, majd Kriskó János főiskolai docens beszélgetett a kötet szerzőjével. Grosán Pál egyebek mellett elmondta: Bodóczky László és felesége biztatták arra, hogy írja meg Törös Olga élettörténetét. A munkát 2014 elején kezdte el, és augusztus 4-ére, a tornász olimpikon századik születésnapjára el is készült a kiadvány. „Tettem a dolgomat mindenkor” – így foglalta össze négy szóban példaértékű életművét Szemerey Andorné a könyvben, amely a vele készült interjúk mellett, számos kortörténeti dokumentumot és fotót is tartalmaz. A kötetet időközben azokkal a képekkel egészítették ki, amelyek a tavalyi születésnapi köszöntőn készültek – olvasható a KTV oldalán, ahová videót is feltöltöttek az eseményről.

Hozzászólások

 1. dorba

  2015. március 18. szerda at 16:21

  Törös Olga férje Szemerey Bandi bácsi az 1964-es Tokioi olimpia idején a matematika tanárom volt a GAMF-on.
  Az időeltolódás miatt a döntők a délelőtti órákban voltak.
  Talán a férfi párbajtőr csapat döntője zajlott, televíziós közvetítés hiányában rádión hallgattuk a közvetítést (óra alatt) Bandi bácsi vezetésével.
  Én úgy emlékszem, szerénységére jellemzően soha nem említette, hogy felesége olimpiai bronzérmes volt.
  Azt, hogy a sportot szerette azt mindenki tudta.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..