kesport.hu

Már csak a paralimpia hiányzik Boronkay életéből

Ha a héten húznák meg a határt a riói paralimpiára, akkor biztos résztvevő lenne a hírös városi versenyző. Azonban még sokat kell küzdeni a hőn áhított kvótáért…

Veszélyeztetheti-e valami a riói paralimpián való részvételedet?

– Az olimpiai kvalifikációs listán jelenleg a 8. helyen állok, ami azt jelenti, hogyha holnap lenne az indulás, akkor biztos résztvevő vagyok. Mindenki erre kíváncsi, hogy megvan-e már a kvóta, de nálunk a parasportban egészen speciális rendszer van. Ez azt jelenti, hogy két hónappal a paralimpia előtt, június 30-án lezárják a listát, és addig vannak szerte a világban versenyek. Mivel van olyan versenyző, aki nálam gyengébb, de valószínű, hogy a kontinensbajnokságát meg fogja nyerni, így lehetséges, hogy elém fog kerülni. Annak függvényében, hogy hol és mikor versenyzünk, ez a sorrend folyamatosan változik. Nálunk az európai mezőny a legerősebb, ezáltal nagyon nehéz felvenni a versenyt a többi indulóval szemben. Az Eb adja a legtöbb pontot és persze a vébé, de az már lement tavaly. Lesz világbajnokság 2016-ban is, de az már nem számít bele az olimpiai kvalifikációba. Én úgy gondolom, hogy ott kell lennem Rióban, hiszen most rajta vagyok a listán. Másrészt az elmúlt 8-10 évben sokat tettem le az asztalra: nyertem Európa-bajnokságot, világbajnokságot, az én életemből jelenleg csak paralimpia hiányzik. Úszóként nem sikerült kijutnom, most pedig minden lehetőségem adott hozzá.

Milyen versenyek várnak még rád mostanában?

– Még kettő Világkupa van betervezve: az egyik április 24-25. Ausztrália, rá három hétre pedig Japán, emellett pedig május 26-án kezdődik a lisszaboni Eb. A pontszerzés miatt nagyon fontos, hogy legyen esélyem dobogóra kerülni, így úgy raktuk össze a programot, hogy a főbb vetélytársakat remélhetőleg el tudom kerülni. Franciaországban és Angliában is lesz még egy-egy Világkupa, ha kell azokon is indulok, de bízom benne, hogy már nem lesz rá szükség.

Hogy érzed, milyen edzettségi állapotban vagy?

– Most túl vagyok egy háromhetes spanyolországi edzőtáboron. Két hete már itthon vagyok, de jövő vasárnap ismét utaznom egy másik csapattal, szintén Spanyolországba. A csúcsforma azért még messze van, de hála az istennek, jobban állok, mint tavaly ilyenkor. Nagyon sokat köszönhetek a Bácsvíz úszóinak, illetve az edzőknek, hogy lehetőségem van velük tréningezni, valamint a KARC-os atléták is fontosak a felkészülésem szempontjából.

Meddig lehet még Boronkay Péterért élsportolóként drukkolni?

– Elsősorban azon múlik, hogy meddig tudok egy olyan stabil anyagi hátteret biztosítani magamnak, ami lehetővé teszi, hogy csak ezzel tudjak foglalkozni. Azt gondolom, amíg Világkupákra, Európa-bajnokságra, világbajnokságra tudom még kvalifikálni magamat, addig még csinálni fogom.

Milyen helyezéssel lennél elégedett Rióban?

– Már az is nagy eredmény, ha valaki kijut. Tavaly meghívást kaptam Rióba, egy tesztversenyre, akkor tizennégyen versenyeztünk, s 9. helyet értem el. Akkor az egy nagyszerű eredmény volt. Szeretnék úgy hazajönni, hogy én, és az edzőim is elégedettek lehetünk a teljesítményemmel. Nem akarom összehasonlítani magamat egy amerikai, francia vagy egy olasz versenyzővel, ahol horribilis támogatottsága van ennek a sportágnak. Ha a 10-12 fős mezőnyben az első nyolcban tudnék végezni, akkor már megérte az utóbbi évek kemény munkája.

2 hozzászólás

  1. ratata

    2016. február 15. hétfő at 12:05

    Csonka András útán Péter leheta klövetkező büszkesége a városnak! Hajrá RABLÓ!

  2. Pingback: A Rió Klub tagja lett Boronkay Péter – kesport.hu

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás