kesport.hu

Elfogadták Kecskemét sportkoncepcióját

Csütörtökön tárgyalta Kecskemét 2016-2020 közötti sportkoncepcióját a kecskeméti közgyűlés. Határozat született a stadionról, az atlétikai centrumról és a régi uszodáról is.

A 43 oldalas, főleg ajánlásokat megfogalmazó dokumentum mellett konkrét teendőket is megszavaztak.

A Stadion Nonprofit Kft., amely eddig a Széktói Stadiont üzemeltette megszűnik, s funkcióját a Hírös Sport Nonprofit Kft. veszi át, amely a többi városi sportlétesítmény (Kecskeméti Fürdő, Bóbis Gyula edzőcsarnok, Messzi István sportcsarnok, Szabadidőközpont) működéséért eddig is felelt.

A Széktóban és környékén létrejövő három fontos beruházásról is lehetett hallani új információkat.

Az Atlétikai Centrumot már 2016 őszére átadnák, a kormány a projekt kivitelezésére Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata részére 570,519 millió Ft keretösszegű, vissza nem térítendő állami támogatást biztosít.

A beruházás által megvalósuló új atlétika stadion az alábbi három meghatározó elemből épül fel:

 • Az atlétikai pálya rekortán, öntött gumi burkolatú, nyolc sávos – nemzetközi méreteknek megfelelő – futópályával, vízelvezetéssel, világítással, atlétikai ügyességi helyek (magas-, távolugrás, gerelyhajítás, súlylökés) kialakításával.
 • A középső füves rész drénezett, amely a rögbi pályának ad helyet. – Az öltöző-blokkok az előírásoknak megfelelően kialakítottak, közvetlenül a pálya felé és a futófolyosó felé is nyitottak.
 • A futófolyosó 100 méteres rekortán, öntött gumi burkolatú bemelegítő pálya a végében edzőteremmel, amely tulajdonképpen a futófolyosó teresedése. Ez az edzőterem a rúdugráson kívül az atlétika minden versenyszámát ki tudja szolgálni. A használatot a közvetlen kapcsolódó raktárak segítik

 

A Széktói Stadionról már kevesebb konkrétum hangzott el. Amit tudni lehet egyelőre, hogy a kormány revideálva a korábbi döntését, 2015. december 30-i 2031/2015. számú határozata alapján a projekt megvalósítására eredetileg jóváhagyott 800 millió Ft támogatást 239,077 millió Ft–al csökkentette.

Jelenleg egyeztetések folynak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a BMSK Zrt. és a Magyar Labdarúgó Szövetség munkatársaival annak érdekében, hogy a támogatás a lehető leghatékonyabban kerüljön felhasználásra. A rendelkezésre álló források csökkentése alapján Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata az alábbi munkanemek megvalósítását tervezi:

 • Meglévő ’B’ lelátó bontása, új lelátó alapozása, szerkezetépítése, tetőfedése, büfé és WC blokkok kialakítása;
 • Kapcsolódó épületgépészeti és elektromos munkák;
 • Futballpálya áthelyezése;
 • Közlekedő felületek, térburkolatok, valamint a meglévő aszfaltos felületek bontása;
 • Kerítésépítés;
 • Zöldfelület rendezés;
 • A zöldfelület rendezés, parkoló és járdaépítés, kerítésépítés, pályavilágítás felújítása, bővítése munkák az eredeti tervekhez képest csökkentett műszaki tartalommal, csökkentett bekerülési értéken valósíthatóak meg.

A régi Városi Uszoda projektje is idén megkezdődhet, s a következő három évben fejeződhet be a projekt kivitelezése. A Mercedes Benz Kosárlabda Akadémia társasági adó bevételekből (TAO) kívánja a beruházást megvalósítani városi önrész segítségével. Az építési beruházás tervezett finanszírozása évenkénti bontásban kerül felhasználásra.

2016. évben: 63.121.465 Ft önrész, valamint 147.283.418 Ft társasági adó támogatás, 2017. évben: 109.628.310 Ft önrész, 255.799.389 Ft társasági adó támogatás, a 2018. év fedezetét a társasági adó pályázatok elbírálását követően lehet biztosítani, így annak összegéről jelenleg még nem áll rendelkezésünkre információ.

A közgyűlés nem utolsó sorban elfogadta azt a szakmai anyagot is, amely a város sportkoncepcióját hivatott betölteni a következő négy esztendőben. A 43 oldalas dokumentum foglalkozik a diáksporttal, utánpótlás-neveléssel, élsporttal, valamint a hazai és nemzetközi diplomáciai feladatokkal. Az anyag részletekbe menően itt ismerhető meg: http://kecskemet.hu/doc/160218-13-010_0.pdf

 

Portálunk a Sport Munkacsoport vezetőivel legkésőbb a jövő hét első felében interjúval jelentkezik.

23 hozzászólás

 1. Strongest

  2016. február 18. csütörtök at 11:58

  a fedett B lelátó ezek szerint megvalósul, ennek legalább lehet örülni. másnak nem.

 2. Karcsibacsi

  2016. február 18. csütörtök at 12:43

  Visszasírom Dr. Zombor Gábort…

  • redmiller

   2016. február 18. csütörtök at 13:34

   Szerintem ezzel a városban – valószínűleg! – szinte minden sportág így van… A polgármester asszonynak a városi sport semmit nem jelent…

 3. Pingback: Beszállna a város a felnőtt labdarúgásba – kesport.hu

 4. Strongest

  2016. február 18. csütörtök at 13:35

  Zombor ugyanúgy megígérte a stadiont, ahogy Szemereyné. Akkor, azután és azóta se lett belőle semmi. De abban egyetértek, hogy Zombor idejében komolyabban vették a sportot. Most a parkoló, térburkolat, járda, kerítés érdemli a legtöbb szót egy stadion felújítás kapcsán. Tippem szerint a vendégszektor parkolója lesz a legfontosabb, ami az uszodával szemben van… a zöldfelület rendezés nem tudom mit jelenthet, gondolom nem a többi pályát.

  • Karcsibacsi

   2016. február 18. csütörtök at 14:33

   Zombor már az NB1-es időszakban akart a KTE-ben résztulajdont a városnak. Ha akkor Rózsa józanul :) gondolkodik, ma is lenne Kecskeméti Tornaegylet Labdarúgó Kft. És nem a megye I-ből kellene újjáépíteni a kecskeméti labdarúgást.

   Én azért bízom abban, hogy tényleg hamarosan megindulnak a munkálatok a Széktóiban. És ha a rendelkezésre álló keretből nem kell sokat “visszaosztani”, akkor az elég lesz egy normális felújításra. Egy másik keretből jó lenne, ha tellene az Olimpia u. és a Stadion melletti átmenő út, valamint a kapcsolódó parkolóhelyek rendbetételére is.

 5. apenzvajonmi

  2016. február 18. csütörtök at 15:11

  aki elhiszi hogy a város majd tíz és százmilliókat fog a fociba önteni az nagyon naív vagy inkább buta… ne várjatok a sült madárra karcsibácsika!

  • Karcsibacsi

   2016. február 18. csütörtök at 16:27

   Szösszeneted első felével egyetértek. A második felére csak annyit mondok, hogy magam szoktam madarat (csirkét, pulykát) sütögetni.

 6. CsakKecskemet

  2016. február 18. csütörtök at 16:20

  A tőlünk (illetve Győrtől, Pécstől, stb.) lecsípett pénz Kisvárdára vándorolt, Seszták államtitkár úr csapatához. Majd mehetünk látogatóba, sasolhatjuk milyen szép lett…

 7. Lujo

  2016. február 18. csütörtök at 16:41

  Sajnálom, hogy ennyire nem akarnak a labdarugással foglalkozni ” szenátoraink” fokozatosan csökken az a pénz, amit korábban a stadionfelujitásra a kormány odaitélt. Ebből is látszik, hogy nem céljuk elősegiteni, hogy Kecskeméten minnél előbb legalább NBII- es csapat legyen. Csak a DUMA megy. Bezzeg a 30 másodperces uszóreklámmal kapcsolatos videóra nem sajnálta többmint 70 millió forintot, holott abból Kecskemétnek a világon semmi haszna nem lesz., most hiába is mondják. Nem lehet ám tul sokáig hitegetni a város labdarugást szerető polgárait!!! Mielőbb fel kell ujitani a stadion, mertz amig a stadión nem lesz felujitva, addig itt “csapat” sem lesz!!

 8. Lujo

  2016. február 18. csütörtök at 17:05

  Most, hogy beleolvastam egy kicsit a sportkoncepcióba némi törekvést látok arra, hogy valamit a labdarugásnak is akarnak adni, de az édes kevés számos városi sportág támogatásához képest és főleg Kecskemét város

  Kicsit belenéztem a sportkoncepcióba, látom azt, hogy a labdarugás is részesül némi támogatásban, de hol van ez más sportághoz képest? Sokkal jobban kellene támogatni a felzárkoztatás érdekében, no meg, hogy Kecskemét országban elfoglalt helyéhez méltó legyen labdarugása is.

 9. KecskemetiZONA

  2016. február 18. csütörtök at 17:09

  A beruházásokkal egyetlen gondom van, a beígért strandmedence rekonstrukció valahogy kimaradt, ebből azt a következtetést vonom le, a vízilabdával célok negatívak. Kár, hogy teljesen le lettek írva, pedig néhány egyesületet elláttak talentummal. Egyébként pedig az ítélkezőknek igazuk van, a pólósok is vívják ki maguknak az elismerést. Van mit helyre hozni. Vajon ők a TAO pénzt mire költik?

  A focistadionra fordítandó összeget meg kell köszönni és jól fel kell használni. Örülni kell, hogy ennyit is kaptunk, megye egyes csapatnak ez is luxus. Az akadémiának/akadémiáknak kellene egy külön területen a mai igényeknek megfelelő objektumot felépíteni. Nem értem, akkor a “C” lelátó előtt megáll az építkezés?

  Az atléták és rögbisek megérdemelnek már egy egy komolyabb létesítményt, biztosan lökést ad a sportágaknak.

 10. ferujoe

  2016. február 18. csütörtök at 19:49

  Nagy nehezen akkor a tudomásunkra hozták ezt a nagy sportkoncepciót.
  Sportkoncepció?Ez inkább létesítmény koncepció.Én itt nem olvasok semmit se a felnőtt versenysportról.
  Leírják, hogy mi fog épülni Kecskeméten.Ez a versenysportról szól?
  Leírják a gyereksportot, a diáksportot, összegezve a tömegsportot.Ez a versenysportról szól?
  Leírják a felnőtt csapatsportok múltját, hogy 20 évvel ezelőtt milyen egyesületek voltak.Ez a versenysportról szól?
  Tisztelt Újhidy Úr, hát megkaptuk a nagy várakozással várt koncepciót, amelyben semmi se szól a felnőtt versenysportról.Erre a Kecskemét város döntéshozóinak nincs szüksége.Marad a saját gyerek, vagy unoka, vagy a szomszédgyerek, legutoljára az ismerős gyerekének a sporttevékenységének a megtekintése.
  Még szerencse, hogy a tévében annyi sportcsatorna van.
  Kedves Tibor, ha reagálni akar, akkor a konkrétumokkal kezdje.

 11. KecskemetiZONA

  2016. február 18. csütörtök at 22:17

  A “sportkoncepciót” minősíteni nem kívánom, csak kérdezem, a lefektetett feladatoknak van határideje, személy szerinti felelőse, vagy csak egy beszámolót olvashattunk? Az általánosságok nem a kedvenceim.

  Ha már a sportág múltját be akarták mutatni, a tárgyszerűségre nem ártott volna jobban odafigyelni. Kicsit durvának tartom, hogy az alkotók a legkedveltebb kecskeméti sportág, a kosárlabda történetét nem ismerik.

  A versenysporttal kapcsolatosan nem értem, minden esztendőben hasra ütök, és sportágakat kiemelek, miként lehet így szponzorokkal egyezkedni? Nem kelleni inkább a ciklusra kedvezményezni?

  Tényleg nehéz ezekről beszélni, anélkül, hogy bántás ne essen, nincs szándékomban.

  Abba is hagyom, tovább nem okoskodom.

  Annál is inkább, mert találtam benne kiváló gondolatokat is.

  Például média adta lehetőségek kihasználása…

 12. KecskemetiZONA

  2016. február 19. péntek at 10:42

  Szóval, ajánlom mindenkinek, hogy figyelmesen olvassa el a kecskeméti sportkoncepciót, én is többször megteszem.

  Szeretnék kiragadni néhány szösszenetet.

  Kezdjük az utánpótlás sporttal.

  KESI: Aláírom, hogy a sportiskola a város meghatározó elemévé vált, hiszen az önkormányzat egyesületeket levegőhöz juttat. Van is nagy tolongás, ezután még izgalmasabbá válik, ha az ilyen fajta támogatásba évente be lehet jutni, ki lehet kerülni. Én ezt a szisztémát nem annyira csípem.

  A hangsúlyt a minőségi munkára kell helyezni értelmezéséhez konkrétumokra lenne szükségem. A labdarúgó akadémiánkon frappánsan megoldották, egyelőre csak remélni lehet, hogy a KLC-KTE SI után az UFC és Hírös-ÉP SC kollektívája is partnerek lesznek. Ha már olyan jó a kontaktus közöttük.

  Lehet, hogy egyes szakosztályoknál a sportiskolai képzésnek köszönhetően az eredmények számottevően javultak, de az nem a vízilabda, a sportág a megszűnés határára sodródott, hiába alakult új klub, nincs felnőtt csapat, vízfelületet sem kapnak, az a pár kitartó “öreg” saját zsebre örömködik. Pedig éppen itt a sportkoncepcióban rögzült, a versenysport egyesületeknek az idősek sportját fel kellene karolni. Mint teszi azt például a KLC is.

  Kosár akadémia: Megdöbbentett a nagy létszám, ha tudják tartani az ígérteket, szép jövő előtt állnak, hasznos tagjai lesznek a magyar kosárlabdának.

  Egyesületi utánpótlás nevelés: nem egyszerű eset, önkormányzat, pályázatok, szülők igénybe vétele kell hozzá.

  Az utánpótlás támogatást átfogóan vizsgálva, felderül az arcom, bizakodom, egy idő után a média is finom falatokhoz jut, lesz mit visszakérdezni.

  Különösen tetszik, hogy a kommunikáció szükségességét kiemelten kezelik, én ebbe beleértem a fórumokon véleményt alkotókat is. Szokták volt mondani, mindenből lehet okulni, mindenkitől lehet tanulni.

  Kukkantsunk be a versenysportba: A koncepció alkotói is jelezték, országosan sem könnyű a helyzet. A támogatás nem tartozik az önkormányzat feladatkörébe, ennek ellenére megteszik, a szabadidő és versenysport megosztást ötven-ötven százalékos tartanák megfelelőnek, hát majd a képviselő testület eldönti.

  Hogy a Zombor éra óta mi változott? Nagy változások nem történtek, korábban a KSE-be integráltak közül a kiemeltek táborából a “rossz fiút”, a férfi kézilabdát ejtették, maradt a férfi, kosár, férfi röpi, és a legnépszerűbb, egy KESI-nyi tömeget mozgató labdarúgás. Ahogy itt olvasom közülük is legkiemeltebben támogatott lesz, a férfi kosárlabda. Viszont az összes csapat sportágat próbálják segíteni. Remélem a női focit is, mert ha a lányok becsődölnek az a profi férfi státuszba kerülhet. Az MLSZ irányelveire jó lesz odafigyelni.
  Meg Hetényegyháza labdarúgására, mert az az előre lépést segíthetné.

  Létesítmény helyzete a városnak nem rossz, örömteli, hogy a peremkerületekre is odafigyelnek, nekem nagy szívfájdalmam, hogy a vízilabdázók otthonának megvalósulását még terv szinten is törölték.

  Ez legyen a legkevesebb gond.

  Majd még jelentkezem, téma van bőven.

 13. Strongest

  2016. február 19. péntek at 11:07

  a sportkoncepciónak nevezett dokumentumot átolvastam. nagyjából egy középiskolai beadandó szintjén van, amit wikipediából és egyéb helyekről loptak össze, kiegészítve közhelyekkel, általánosságokkal.

 14. portas

  2016. február 19. péntek at 12:43

  Mit akarsz a vízilabdázóknak? NB1-es csapat játszik sátorban.
  Nem elég egy 7 milliárdos uszoda? Amennyi önrészt beleöl a város a régi uszoda projektbe abból meg lehetett volna menteni az első osztályú foci csapatot.
  A stadion rekonstrukció meg csak 3 évet késik.

 15. KecskemetiZONA

  2016. február 19. péntek at 13:24

  Egy sátor tetőt a strandi medence fölé, hogy nyugodtan lubickolhass a 7 milliárdos uszodában.

 16. KecskemetiZONA

  2016. február 19. péntek at 13:34

  A foci csapat után hiába siránkozol, miért éppen a kosarasoknak kellett volna megmentenie? Rózsának segítség helyett saját népe is inkább alátett. Most meg itt vagdalódzol.

 17. portas

  2016. február 19. péntek at 14:36

  Ez ám a vitakultúra. Oldalakon öntöd magadból a sok mesét, miközben minden más vélemény esetén megsértődsz.
  Hosszú szünet után vettem a fáradságot, hogy hozzászóljak a kesport írásaihoz, de be kell látnom hülyeség volt tőlem. Én szeretem az értelmes tényeken alapuló vitákat, de a Te bennfentes információdra jól informáltság mázába bujtatott meséidre nem vagyok kíváncsi. Így aztán búcsút veszek tőled is meg az egész oldaltól.

 18. KecskemetiZONA

  2016. február 19. péntek at 15:06

  Dehogy sértődtem, csak telibe találtam.

  Első viszontválasznak megfutamodás lett a vége.

  Na ez is baja a kecskeméti labdarúgásnak.

  Tényleg, miért az általad sokat kritizált kosarasoknak kellett volna a kecskeméti focit megmenteni?

 19. Pingback: Kibontjuk a sportkoncepciót – 1. rész – kesport.hu

 20. Pingback: 2017 végére épülhet meg az Atlétikai Sportcentrum – kesport.hu

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás