kesport.hu

Vendégünk: Némedi Norbert, a KLC játékos-edzője

A játékos-edző Kiskunfélegyházáról tért vissza Kecskemétre, hogy segítse a megye I-be sorolt felnőtt együttest. Olvasóink kérdéseire ad most választ kendőzetlenül a lila-fehérek szakembere.

A családban a foci és a kosárlabda a meghatározó, miért a labdarúgást választottad?

– 18 éves koromig párhuzamosan ment egymás mellett a két sport. Ez egy tudatos döntés volt részemről, úgy gondoltam, hogy sikeresebb lehetek a futballban. Édesanyám válogatott kosárlabdázó is volt, sokat töltöttem a kosárlabda pálya mellett. Anyukám szellemisége megmaradt, de a futball számomra közelebb áll.

KSC? KTE? A választásban mi döntött?

– Édesapám a KSC-be vitt el kiskoromban (nevet), a KTE-be már csak felnőtt koromban játszottam.

Játékosként a legjobb eredményednek mit tartasz?

– A Kecskeméttel szerzett NB II-es bajnoki címet tartom a legmeghatározóbb élményemnek.

A legmenőbb egyesület, amiben szerepeltél?

– Az Újpest nagyon más világ volt, profin működtek már abban az időszakban is. A szurkolói ankéton pl. 2000-en vettek részt, teljesen más volt a légkör, mint bármelyik másik klubnál, ahol voltam.

Újpesten mi volt a probléma?

– Elég keveset szerepeltem. Amikor bekerültem a kezdőbe, rögtön két vesztett meccs jött. UEFA Kupa meccsen a Vojvodina ellen és bajnokin a Dunaferr ellen is 4-0-ra kikaptunk. Eztán váltás volt a felállásban, fiatalként nem kaptam további bizalmat, visszakerültem a cserepadra. Úgy érzem, hogy akkor még nem voltam kész játékos. Mindemellett nyolc válogatott is volt akkor a budapesti lila-fehéreknél.

A felnőtt magyar válogatottság miért nem jött össze?

– Az első számú indok szerintem, hogy voltak nálam jobbak abban a korosztályban. Talán ha kicsit több alázat van bennem, akkor közelebb kerülhettem volna ehhez a mérföldkőhöz. Egy kis önkritika, így visszagondolva…

Kedvenc játékostárs?

– Csordás Csaba. Együtt nőttünk fel, Újpesten és itt is együtt játszottunk sokat. Most épp nem vagyunk egy városban, de mindenképp őt emelném ki, ki tudja mit hoz a jövő, jó lenne újra együtt dolgozni.

Ha az életjáradék lenne a tét, kit neveznél meg nevelő edződnek? Ki volt a legfelkészültebb mestered?

– Kifejezetten nem volt ilyen edzőm, azt mondanám inkább, hogy az utca. Egyfolytában ott lógtunk, játszottunk. Aki nekem nagyon sok újdonságot tudott mondani, Sz. Tóth Antal. Legfelkészültebbnél nehéz a válasz, mert mindenkinek volt valami erőssége. Csertői szakmailag, taktikailag nagyon erős. Urbányi pedagógiából volt kiváló. Bicskei Bertalan az ellenfél gyengéjét tudta meglátni kiválóan. Várhidi Péter pedig jól tudta kezelni a sztárokat az Újpestnél.

Az edzősködés előre megfontolt szándék volt? Edzői példaképed? Mik a jövőbeni terveid az edzői szakmában?

– Igen, előre el volt tervezve, már játékosként megcsináltam a B-licencet. Inkább a támadó futballt előnyben részesítő edzők a példaképeim, de nem emelnék ki senkit. Egyértelműen van még hova fejlődnöm, ezen dolgozom hétről-hétre.

A munkában kemény, vagy engedékeny vagy?

– Egyik sem igazán. Van egy szemlélet, amit képviselek. Ha a határokat nem lépi át senki, akkor bármi beleférhet. Ezeket mindig tisztázzuk, most is tudják a játékosok, hogy meddig mehetnek el.

Miért nem inkább civil szakma, mondjuk közgazdász, ha jól tudom arra kacsingattál?

– Sokáig a tanulást nem tudtam összeegyezteni a sporttal. A közgazdász szakma egy fiatalkori próbálkozás volt, de nem fejeztem be. Ha minden igaz, lassan végzek pedagógusként, s nem is tartom kizártnak, hogy ezzel is foglalkozzak. Ráadásul ebből sokat tudok meríteni a labdarúgásban is.

Korábban miért távoztál a labdarúgó akadémia edzői posztjáról? Most hogyan kerültél képbe a KLC Kft.-nél?

– Nappali tagozatra járok iskolába Kecskeméten. Egy U21-es csapat irányítását csak teljes munkaidőben lehet csinálni, így egyet hátra kellett lépnem. Egy átalakulás indult be a KLC-nél, Telek Zoltán ügyvezető által kerültem vissza. Most már a tanulmányaim is engedik, hogy teljes értékű munkát tudjak végezni, így belevágtam a feladatba.

Czéh Lacival hosszú távra terveztek? A stáb kialakult már?

– Ember tervez, isten végez. Hosszú távra tervezünk természetesen. A tavaszi szezonra kialakult a stáb. Czéh Laci segíti a munkámat, Borbély Erik az erőnlétért felel. Van masszőrünk, fizikoterapeuta, szertáros és nem utolsó sorban médiáért felelős szakember. Profi stáb állt össze, ennél több NB I-be se kell nagyon.

Kecskemét sportkoncepciójából egy fontos tétel a sportorvoslás kimaradt, te edzői pályafutásod során felhasználod a tudományágakat?

– Hogyne! Természetesen oda kell figyelni a többi tudományágra, de manapság már csapatok érik el a sikereket. Kellenek a specialisták!

Ha azt mondom “A” és “Pro” licenc, mi jut eszedbe?

– Előbbiről tudok bővebben nyilatkozni. Már jelentkeztem korábban, nem sikerült az iskola miatt. Most ősszel azonban újra nekirugaszkodok, szeretném megcsinálni mindenképpen.

Mit szólnál egy Harnos, Bende Ádám csatár duóhoz?

– Sajnos Bende Ádámot nem ismerem, de megígérem, hogy utána fogok nézni. Harnos Zoliról csak pozitívumokat tudok mondani. Ha Bende Ádám van olyan jó, mint Harnos, akkor tuti páros lennének!

Pillanatnyilag mi a legnagyobb feladat, amit meg kell oldani?

– A harmadik helyet jó lenne, ha elérné a csapat. Továbbá szeretnénk olyan jövőképet kialakítani minél hamarabb, hogy az utánpótlás játékosoknak esze ágába se jusson elmenni Kecskemétről.

Milyen viszonyt ápolsz a szurkolótáborral? Lesz szurkolói ankét?

– Játékosként jó viszont ápoltam a szurkolókkal, még edzőként nem nagyon találkoztam velük, de tudom, hogy vannak (nevet). A drukkerek nagyon fontos szereplői a futballnak. Jogos a szurkolói ankét kérdése. Mi sem vagyunk tökéletesek, kiment ez a dolog a fejünkből, de hamarosan összehozzuk.

Mi a véleményed a kommunikációról? Abba a csoportba tartozol, aki elismeri a fórumozó oldalak kommunikációs szerepét vagy elveted ezt a lehetőséget?

– Úgy gondolom, hogy a kommunikáció fénykorát éljük, ezt tudomásul kell venni mindenkinek. Közszereplőként azzal is tisztában kell lenned, hogy mindenki láthatja másképp, ezzel nincs is baj. Nem tudsz megfelelni mindenkinek. Pozitív és negatív dolgok egyaránt érhetik az embert. Meg kell találni a középutat, tudni kell kezelni ezeket a véleményeket. A kritikával nincs bajom, szívesen veszem őket bárkitől.

Védekező vagy támadó futballt kívánsz meghonosítani?

– Támadunk!

Kispályázni, futsalozni engeded a játékosaidat?

– Bajnokság ideje alatt kizárt, hogy elengedném őket. Bár fociról van szó, de sokat változott az álláspontom az évek alatt. Szerintem már holtszezonban sem jó ötlet ez. Én is sérültem le a Lánchídban, sérülten kerültem Újpestre. Tudom, mennyit lehet veszíteni, nem tartom szerencsésnek.

Szavics képben van-e még?

– Ő egy nagyon meghatározó játékosa volt a Kecskemétnek. Nem a kor számít, ha tudja hozni azt, ami nekünk kell, akkor bármi beleférhet. Nagyon jó játékosról beszélünk, ha minden összejön, akkor miért ne beszélhetnénk a leigazolásáról.

Az U18-19-ből kik azok, akik hosszútávon erősítést jelentenének a felsőbb osztályokban is?

– Vannak tehetségeink, inkább az U19-es keretet fogjuk használni a tavasz során. Az, hogy felnőtt bajnokságban mit tudnak teljesíteni, ez egy jó kérdés. Ezen lehet változtatunk is kell a jövőben, ne az utolsó fél évben kerüljenek oda a felnőtt meccsekre. Nemesvári Dániel, Rozsi Dominik, Bartucz Martin és Kadosa Zsolt akár sokra is vihetik. Bátran mernék rájuk építeni fentebb is.

Nem fogalmazott még egyértelműen, hogy játékosként mennyit kíván hozzátenni a tavaszhoz, edzőmeccseken se mindig játszott. Hogy áll most ehhez a témához?  Némileg ehhez kapcsolódik, hogy játékosként innen vonul vissza, amennyiben játszik még?

– Kezdjük a végével: én már nem megyek el sehova se focizni, maximum az utcák-terek válogatottjába. Alapvetően nem szeretnék játszani, de adódhatnak olyan helyzetek, amikor a szükség nagy úr. Meglátjuk, nem akarok semmit sem biztosan kijelenteni ebben a kérdésben.

A dobogó, mint kitűzött cél tartható ezzel a kerettel?

– Igen! Hat pont a hátrány, de úgy gondolom, hogy ez behozható.

Mint született kecskeméti, miben (kikben) látod a kecskeméti labdarúgás szétesésének okát?

– Szerintem a sikerek hamarabb jöttek, mint az elvárható lett volna. Ennek az lett a következménye, hogy emiatt rossz döntések születhettek a múltban, ám nem feltétlenül gondolom azt, hogy a szándék is rossz lett volna. Nem gondolom, hogy ez egyszemélyes történet, hiszen itt sokan dolgoztak. Ez már a múlt, le kell zárni. Sok mindent már másképp csinálnának szerintem, de most már nem szabad ezen rágódni. Menni kell előre!

Lát esélyt arra, hogy nyáron NB3-ban induljon a csapat? (akármilyen módon)?

– Igen.

Reménykedsz-e abban, hogy öt éven belül másodosztályú csapata lesz Kecskemétnek, és ehhez mire, kire van szükség?

– Öt éven belül biztosan lesz másodosztályú csapata a Kecskemétnek. Erre egy erős, jól felépített klubra van szükség. Nagyon sok összetevője van egy ilyennek: város, szponzor, utánpótlást és még sorolhatnánk sokáig. Ezt csak csapatmunkával lehet elképzelni. Ez nem egy játékoson vagy edzőn fog csak múlni.

Véleményed szerint mikor lesz újra NB1-es csapata Kecskemétnek?

– Ezt pontosan nem tudom megmondani. Viszont leghamarabb három éven belül lehet, ha jól számolom.

Kikkel tartod a kapcsolatot a régi, nagy csapatból?

– Akikkel sűrűn: Gyagya Attila, Koncz Zsolt, Montvai Tibor, Csordás Csaba, Vladan Szavics, Yannick, Farkas István.

7 hozzászólás

 1. KecskemetiZONA

  2016. február 25. csütörtök at 18:55

  Köszönjük, az első vizsgán jól megfelelt.

  Jöhet a gyakorlat.

 2. Lujo

  2016. február 25. csütörtök at 20:10

  Nagyon örülök Norbi válaszainak, amire tudott korrektül válaszolt. Ugy tünik “nyakába dobták a gyeplőt” ugy tünik Ő felelmindenért és válaszol mindenre. Szerintem ilyen kor szezon előtt legalább meg kellene szólalni a tulajdonosoknak, a főponzornak, netán az önkormányzattól is és tájékoztatni a közvéleményt, a szurkolókat a csapattal kapcsolatos egyéb dolgokról is. Igazam van e ? Egyébként van érdeklődés a csapat iránt még igy is a megyében, ha egy jó csapat összejönne, lehet annyian kimennének a meccsekre, mint az NBI-ben, akár a fiatal kecskeméti játékosok miatt is.

 3. KecskemetiZONA

  2016. február 26. péntek at 06:39

  Lujó, igazad van, ideje lenne már a szunnyadó médiát felrázni, az mégsem járja, hogy olyan ügyre, mint az önkormányzat foci klubban részvényvásárlása azonnal nem pattannak. Holott az előterjesztőre már a közgyűlésen illett volna rárepülni.

  A KLC ügyvezetője, Telek úr is kaphatna már néhány aktuális kérdést.

  Sipos László képviselőnek is bizonyára lenne mondanivalója.

  Nem beszélve dr.Nagy Zoltánról, aki a szponzori helyzetről tájékoztathatna.

  Ha kérdeznék az urakat.

  Téma van bőven, ami érdekelhetné az embereket.

  Sajnos a szurkolókról mostanság mindenki megfeledkezik, a széleskörű városi koncepció alkotásba sem vonták be őket.

  A kommentelők sem maradhatnak ki a sorból, kár, hogy közülük sok értékes fórumozó visszavonulót fújt, pedig a kecskeméti sport újjáépítésében jelentős szerepet tölthetnének be.

  A Norbival való kérdés-felelet sikere viszont bizalomra ad okot, az akciót tovább fejlesztve folytatni kellene.

  Ráció van benne.

  • Pityu

   2016. február 26. péntek at 08:32

   A szurkoló csak a csapatnak fontos. A klubvezetők, meg a városvezetők annak örülnének, ha maximum nézők lennének. A szurkolókkal csak a baj van, már legalábbis szerintük.

 4. KecskemetiZONA

  2016. február 26. péntek at 10:09

  Egy kis csámcsogni való.

  Norbi mondja, profi stáb állt össze, – vezetőedző, segítő edző, erőnléti edző, masszőr, fizioterapeuta,szertáros, médiáért felelős szakember – ennél több az NBI-be se nagyon kellene.

  A “nagyon”-ba gondolom még egy kapusedző beleférne, a további mintegy két-három tucat pedig a nemzetközi szintet biztosító szakember és segítő gárdába lehetne.

  Többek között már a hazai első osztályban is használnak GPS alapú meccselemző és értékelő rendszert.

  Videoelemzés is mindennapos.

  A fizikai állapot megállapítására szolgáló, szívfrekvencia-mérő sem ördögtől való.

  Számítógép kezelők nélkül nincs működtetés és elemzés.

  Fontos szerep jut a dietetikusoknak is.

  Orvosi stáb hiánya katasztrófához vezethet.

  Játékmegfigyelők szerepe is felértékelődött.

  Jut eszembe: Ancelotti a mérkőzései alatt egy megfigyelőt a lelátóra is felültetett, akinek az volt a feladata, hogy a találkozó szünete kezdetekor lényegre törően tapasztalatairól beszámoljon. A második félidő taktikájába a mester e szakember hasznosítható észrevételeit is beépítette. Az elit kluboknál így megy ez, nagy létszámú specialistákkal, stábbal dolgoznak. Csak így tudják elérni, hogy a rehab idő lerövidüljön, dombra futással, hogy a kondi szint emelkedjék, homokban edzéssel, hogy a leggyakrabban előforduló sérülés elkerülje a játékosokat. És még rengeteg tudományos dolog alkalmazásával, hogy a rendszer működjön, ami sok-sok stábtag létszámot kíván.

  Talán egyszer idáig mi is eljutunk.

  Nem holnap lesz.

  Nosztalgiával gondolok vissza: valaha volt egy jól műszerezett katonai kórházunk, amit sportolóként használhattunk.

  Egyelőre csupán a jelenlegi stábbal, a megye egy dobogójáról beszélhetünk.

 5. Csakalila

  2016. február 26. péntek at 11:24

  Kapusedző nélkül! Stáb?

 6. KecskemetiZONA

  2016. február 26. péntek at 13:00

  Miért ne, ha az egyik stábtag a kapusokkal foglalkozást is felvállalja.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás