kesport.hu

Elhunyt Verebes József, a Mágus

Hetvennégy éves korában elhunyt Verebes József, aki eredményes edzői pályafutásának elején Kecskeméten is volt vezetőedző.

A szakember halálhírét egykori pályaedzője, Bolla Péter erősítette meg az MTI-nek.

“Tizenöt éven keresztül dolgoztunk együtt, életem legszebb korszaka volt. Csodálatos edző volt, fantasztikus ember, akivel öröm volt együtt dolgozni, a barátom volt” – nyilatkozta Bolla Péter.

Verebes József 1978-ban a Testnevelési Főiskolán szerzett edzői oklevelet, majd 1977 és 1978 között a Magyar Labdarúgó Szövetség játékvezető edzőjeként dolgozott. Ezt követően Kecskeméten vállalt munkát, majd a Videoton vezetőedzője lett.

verebeskecskemet

Innen 1981-ben szerződött Győrbe, ahol edzői pályafutásának legsikeresebb időszakát töltötte: a Mágusnak nevezett szakember 1981 és 1986, illetve 1993 és 1994 között irányította a győri csapatot, amely első regnálása idején kétszer bajnok lett. 1986-ban az MTK-hoz került, és mindjárt első évében bajnoki címet nyert a kék-fehérekkel.

A válogatottat két időszakban irányította: 1987 januárjától augusztusig négy mérkőzésen két győzelem, egy döntetlen és egy vereség, majd 1993 szeptembere és 1994 júniusa között tíz mérkőzésen egy győzelem mellett két döntetlen és hét vereség volt a mérlege.

Verebes Józsefet 1982-ben az Év edzőjének választották, ugyanebben az esztendőben Pro Urbe-díjjal tüntették ki. 1987-ben kapta meg a mesteredzői fokozatot, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetését vehette át.

4 hozzászólás

 1. KecskemetiZONA

  2016. március 13. vasárnap at 21:53

  Igen, a friss diplomás Verebes Józsefet Kőrös Jani bácsi leigazolta Kecskemétre, aki rögtön belopta magát a szurkolók szívébe. Ha városunkban a manapság tapasztalható mentalitás uralkodik az NBI-be jutás már az ő vezetésével meglehetett volna. Szerencse a szerencsétlenségben, a mester szelleme öröklődött, volt játékosa, Rózsa Pál néhány évtizeddel később az álmokat valóra váltotta.

  Én a sikeredzőt “kollégaként” köszönthettem, egy egyesületben, a KSC-ben – ő fociban, én vízilabdában – próbáltuk megváltani a világot.

  Természetesen csapata mérkőzésein rendszeresen a lelátón ültem, ámultam-bámultam, hiszen ezek azt a futballt játsszák, amibe én az 1974-es VB. alkalmával belehabarodtam, a Michels kitalálta totális holland foci magyar változatát.

  A csodálat az utolsó percig megmaradt.

  A példakép egy sikeres pályafutás után ma örök álomba szenderedett.

  Nyugodj békében Mágus.

 2. Karcsibacsi

  2016. március 14. hétfő at 11:52

  Nyugodjék békében…
  A Videoton edzője volt, amikor felfigyeltem rá, – nehéz lett volna nem észrevenni :) – szuggesztív egyénisége, taktikai érzéke, nyilatkozatai és a csapata által játszott, játszatott stílus – örök élmény.
  Emlékszem egy Népsport főcímre, Ő nyilatkozta egy akkori rangadó – a Ferencváros – Videoton mérkőzés – előtt: “Győzni megyünk az Üllői útra!” (Az eredmény? 3:0-ra nyert a Vidi…)

  • Karcsibacsi

   2016. március 14. hétfő at 12:05

   Lehet, hogy egy picit tévedek… A 3:0 még Lantos Mihálynál volt. Verebes József irányítása alatt az Üllői úton 5:2-re nyertek az 1979/1980-as szezonban.

 3. KecskemetiZONA

  2016. március 14. hétfő at 12:53

  Volt időszak amikor “jóakarói” azt terjesztették, hogy nincs komoly munka edzésein, mert a játékosok csak labdáznak. Azóta a módszer világszerte teret nyert. Verebes határainkon belül jócskán megelőzte korát.

  Rinus Michels az Ajax mestereként megalkotta a játékstílust, Pep Guardiola tovább fejlesztette, a két hamis kilences, Johan Cruyff, Lionel Messi eminens diáknak bizonyult. Imádom művüket. Megfelelő alkalmazásával csak nyerni lehet.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás