kesport.hu

Diagnosztikai vizsgálatokon vettek részt a Mercedes-KA tehetségei

A Testnevelési Egyetem Terhelésélettani Laboratóriumában vettek részt diagnosztikai vizsgálatokon a Mercedes-KA kiemelt tehetségei.

A cél a kosárlabda szakmai munkájának támogatása, illetve a tehetségek állapotának és képességeinek tudományos feltérképezése volt.

A méréseket, és azok értékelését Dr. Petrekanits Máté (Magyar Élettani Társaság, MOB Szakmai Tudományos Bizottság tagja), a terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértője végezte.

A kecskeméti sportolók az alábbi vizsgálatokon estek át:

1. Sportanantropometriai méréseken alapuló alkati és testösszetételi vizsgálatok
2. Nyugalmi vizsgálatok (EKG, arteriográfia, relaxációs képesség, stb.)
3. Spiroergometria (az állóképesség mérése, a szív–keringés –légzés-funkciók működésének vizsgálata)

5 hozzászólás

 1. KecskemetiZONA

  2016. április 6. szerda at 16:23

  Ez a “mínium”, a klasszisjelöltek a mentalitással vajon milyen viszonyban vannak?

  Látom talentum fronton a lányok fölényt harcoltak ki maguknak, remélem ez hamarosan a felnőtt tabella állásán is megmutatkozik.

 2. Ujhidy Tibor

  2016. április 7. csütörtök at 09:04

  Azt álmodtam, hogy egyszer nálunk, Kecskeméten is lesznek diagnosztikai vizsgálatok. Nem csak a legjobbaknak, hanem minden fiatalnak, aki komolyan gondolja egy-egy sportágban a szakmai fejlődését. Vannak már olyan vizsgálatok, amelyek akár 7-8-éves korban meg tudják mondani nagy pontossággal, hogy milyen testi fejlődésen fog átmenni 18 éves korára a fiatalember. Miért jó tudni? Mert ebből lehet megismerni, mely sportágak művelésére fognak kialakulni a testi adottságai. Nagyon nem mindegy sem a gyerek, sem a vele foglalkozó edző, sportszervezet részére, hogy felnőttkora közelében a sok munka, befektetett energia, pénz mellett lesznek-e olyan sikerélményei a versenyzőnek vagy sem, amelyet testi adottságai jelentősen meghatároznak. Ha valami, akkor az ilyen célirányos vizsgálatok óriási segítséget tudnak adni Kecskemét utánpótlás nevelésének, és ezen keresztül természetesen felnőtt sportjának is. Erre mondják azt, hogy az ilyen beruházások gyorsan megtérülőek.

 3. KecskemetiZONA

  2016. április 7. csütörtök at 11:40

  A lehetőség nem mai keletű, de érdemes elvégeztetni, mert fiatal korban megtudja a szülő-nevelő-edző, hogy a gyermek milyen sportágra a legalkalmasabb.

  Igaza van Ujhidy Tibornak, évek alatt foglalkoztam is a témával elég sokat, legutóbb a focivitában javasoltam, hogy erre a célra, a befolyó tagdíjakból különítsenek el egy bizonyos összeget, de, ha jól tudom a TAO is ad rá lehetőséget. A labdarúgó akadémiák is élnek vele.

  Úgy ezerkilencszáznyolcvanas évek tájékán a TF munkatársai, Mészáros, Mohácsi, személyesen vonattal utaztak le a hírös városi fedettbe, hogy a vízilabdások antropometriai vizsgálatát elvégezze.

  Petrekanits doki az “átkos” Mezey féle UEFA rendszerű licenc képzési érában a tanárom volt, ez is mutatja, a “tésztás” a legjobb szakembereket próbálta az ügynek megnyerni. A Both brigád által kiválasztott foci utánpótlás csapatok sem véletlenül szerepeltek a maiaknál jobban, a szakszerű kiválasztás, a tudományra épülő képzés sokat nyomott a latba. Hiába vannak most német szakemberek a korosztályok élén, a korábban sikeres korosztályokkal sorra elbukunk. Lásd legutóbb az U21.

  Volt időszak, amikor Petrekanits szakember teamje Kecskemét egy-egy komplett egyesületi labdarúgó állományt átvizsgált, csak a hasznosítás kommunikálása valahol elsikkadt.

  Néhány évtizeddel ezelőtt ezt a felmérést, más tesztekkel kiegészítve a KVSC úszóinál a helyi ROVKI-ban elvégezték.

  Kár, hogy Ujhidy úrnak ezekről nem volt tudomása, mert egy rossz álmot megspórolhatott volna.

  Ugye milyen fontos a kommunikáció?

  Én sem tudok mást mondani, a TE Terhelésélettani Laborjának szolgáltatását érdemes igénybe venni.

  A kosaras talentumoknak pedig sok sikert a hasznosítás során.

 4. Ujhidy Tibor

  2016. április 7. csütörtök at 22:55

  Kár, hogy nem érti mit írtam le KecskemétiZóna Úr, illetve, hogy ebből muszáj volt személyeskedni. Én nem azt mondtam, hogy nem volt Kecskeméten ilyen vizsgálat, hanem hogy folyamatosan kellene vizsgálni az utánpótlás versenyzőinket. Csak a lényeg tűnt el. Egyébként ha nem tudtam volna róla, akkor az olyan nagy szégyen lenne? Ugye, milyen fontos, ha valaki tudja értelmezni amit elolvasott?

 5. KecskemetiZONA

  2016. április 8. péntek at 06:42

  Hát elég nagy szégyen lenne, kedves sportvezető úr, de ilyet fel sem tételeztem, hanem az Ön által leírtakat hangsúlyosan próbáltam megerősíteni:”érdemes elvégeztetni” “Igaza van Ujhidy Tibornak”, “a TE Terhelésélettani Laborjának szolgáltatását érdemes igénybe venni.”

  A többi pedig általános műveltséghez kapcsolódó, rizsa, meg egy kis kedélyjavító irónia.

  A lényeg, a rendelkezésre álló tudományi ismeretek felhasználásával már egészen kis korban ki kellene választani, majd megfelelő menedzseléssel csúcsra juttatni a talentumokat.

  Ebben egy sportvezető, és a sport munkacsoport is sokat segíthetne.

  Talán egyszer megérnénk, hogy Kecskeméten az élsport is méltó szintre kerül.

  Nem hagyunk veszni milliárdokat.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..