kesport.hu

Mercedes KA: sportpszichológussal bővült a sporttudományos támogatás

A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia a sportszakmai fejlesztés mellett a sporttudományos háttértámogatást is igénybe veszi és fejleszti. Az idei szezonban erőnléti edző és gyógytornász mellett sportpszichológust is alkalmaz dr. Kisné Sváb Ildikó személyében.

Dr. Kisné Sváb Ildikó szakpszichológust kérdeztük a munkáról és a tapasztalatokról.

“A sport szakmai részét, tehát az erőnléti edzést, a technikai edzéseket megtartják az edzők és a testnevelő tanárok. Azonos képességű sportolók vagy csapatok közül azok lesznek sikeresebbek, akik mentálisan is jobban felkészültek. Ahhoz, hogy a teljesítőképességnek a legmagasabb szintjét elérje a sportoló, hogy igazán eredményes legyen, ahhoz fejben is felkészültnek kell lennie, ennek az elősegítéséhez van szükség a pszichológusra. Nagyon sok testi és lelki blokk lehet a sportolókban, amiket lehet és kell is oldani, akár fizikai sérülésről, lelki gondról vagy egyéb problémáról van szó. A csapatsportágakban az együttesnek az összteljesítménye akkor a legjobb, ha a csapat tagjai együttesen nagyobb teljesítményre képesek, mint a különálló egyének teljesítményének összessége. A csapaton belüli stressz, konfliktus, kommunikációs és egyéb zavarok feloldásával sokkal magasabb szintű sportteljesítmények érhetők el. A mentálisan is legfelkészültebb gárda kialakításában tud segítséget nyújtani a pszichológus. Az Akadémista fiatalok esetében figyelembe kell azt a körülményt is venni, hogy kamaszokról, még kialakulóban lévő személyiségekről van szó, akiknek a kamaszkor problémáival is meg kell küzdeniük. Én a munkámmal ezeken a gondokon szeretném átsegíteni a sportolókat és a csapatokat, valamint mentális technikákkal fejleszteni a sporthoz szükséges készségeket. Ezzel a közös munkával pedig sikerekben mérhető eredményeket érhetünk el.”

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..