kesport.hu

Folyamatos az építkezés a KESI kézilabda szakosztályánál

A labdajátékok színes palettáján a kézilabda is a népszerű sportágak közé tartozik, és nincs ez másként Kecskeméten sem. A Kecskeméti Sportiskola kézilabda szakosztályának vezetőjét, Vazul Zsoltot kértük meg, hogy számoljon be, hogyan áll a sportág jelenleg, és milyen sikereket értek el 2016-ban.

Milyen hazai és nemzetközi sikereket értek el a fiatalok?

A Kecskeméti Sportiskola kézilabda szakosztálya igazi utánpótlást nevelő bázisként működik. Egyre több volt KESI-s épül be a két kecskeméti felnőtt csapat kereteibe. Nyár elején mind a fiú, mind a leány serdülő csapatból – akik már nem tudnának a Sportiskola keretei között versenyezni – eligazoltak más vidéki együttesekhez, ahol kiválóan helytállnak, viszik képzésünk jó hírnevét. A fiúk közül négyen is NB I-es utánpótláscsapatokhoz igazoltak.

Országos Serdülőbajnokság, Országos Gyermekbajnokság, Kisiskolás Bajnokság: Valamennyi bajnokságában részt vesznek korosztályos csapataink. Az előző években jellemzően szakosztályunk szélesítésén, létszámának emelésén munkálkodtunk. A 2015/2016-os bajnoki szezonban a felsőbb korosztályokban, főleg a fiúknál korosztályonként 2-2 csapat indult, illetve a kisiskolás bajnokságban is kihasználtunk minden lehetőséget. A 2015/2016-os bajnoki szezonban továbbra sem emeltük meg a csoportok számát, illetve nem törekedtünk a játékosok számának nagymértékű növelésére. Nagyobb hangsúlyt fektettünk a minőségi képzésre, ami az eredményekben is megmutatkozott, hiszen egyre több mérkőzést nyernek csapataink és leány U11-es csapatunk az országos elődöntőbe is bekerült, ami főleg azért jelentős eredmény, mert az utánpótlás szempontjából az ország egyik legnehezebb régiójában (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés) szerepelünk. Kisiskolás csapataink pedig többször nyertek a Szeged, Békés, Békéscsaba, Orosháza ellen, akik mindig is az ország utánpótlás élvonalához tartoztak.

Fiú serdülő csapatunk nyáron részt vett a Franciaországban rendezett Világjátékokon, ahol négy kiváló csapat közül a 3. helyen végeztek Brazília és Franciaország mögött.

Milyen helyzetben van a sportág jelenleg? Sikerült-e növelni a gyerekek létszámát?

Folyamatosan építkezünk. A sportág országos pozitív megítélését is kiválóan jellemzi, hogy nagyon sok gyerek próbálja ki a kézilabdát. Egyre több 8-10 éves kapcsolódik be a szivacskézilabda edzésekbe. Az idősebbek közé is érkeznek mindig új „próbálkozók”, de sportos előképzettség miatt sokan tényleg csak egy darabig próbálkoznak. Viszont azt látjuk, hogy elindult egy másik folyamat. Több vidéki városból is szeretnének, illetve már igazoltak is át a szakosztályunkba, így összességében az idén is valamelyest növekedett a létszámunk.

Igazolt sportolóink hét fiú és négy leány csoportban, több helyszínen, heti rendszerességgel, egyre jobb feltétetek mellett végzik munkájukat. Mindemellett egyre jobb eredményekkel versenyeznek csapataink. Bázis iskolainkban előkészítő csoportok működnek, külön óvodai (előkészítő) csoporttal is rendelkezünk. Szakembereink közül mind a 13 edző rendelkezik edzői és pedagógusi végzettséggel is. A szakosztály hatékony működését két technikai vezető, 1 fizioterapeuta, 1 masszőr, illetve 1 sportmunkatárs biztosítja.

Sajnos teremgondokkal küzdünk, – a növekvő létszám miatt – kellene új csoportokat alakítani, de csak négy helyszínen tudunk edzeni. Valamit enyhített a 2016. szeptember 22-én hivatalosan átadott új, TAO-s sportfejlesztési programunkban megpályázott, kültéri, gumis kézilabdapálya. Ez minőségi változást jelent, hiszen jó idő esetén kültéren akár egész pályán is gyakorolhatnak a fiatalok. A nagy létszám és a kevés rendelkezésre álló csarnok miatt csapataik szinte mindig félpályán edzenek.

  • A 2015/2016-os bajnoki idényben 15 korosztályos csapatunk 303 bajnoki mérkőzést játszott 203 győzelemmel, 5 döntetlennel és 95 vereséggel. Részt vettek három többnapos kupán (több kupagyőzelemmel), edzőtábort, nyári sporttábort szerveztek. A több mint 200 gyermek számára beszerzett különböző sportfelszerelésekkel pedig az egységes arculatot is ki tudták alakítani.
  • Szeptemberben (2016/2017 bajnoki idény) megkezdődtek a korosztályos bajnokságok, ősszel 16 korosztályos csapattal versenyeztek:
  • Országos Serdülő Bajnokság (OSB) – 2 csapat (2 fiú)
  • Gyermekbajnokság – 11 csapat (7 fiú, 4 leány)
  • Megyei Ifjúsági Bajnokság 1 fiú csapat
  • Kisiskolás bajnokság: januárban kezdődik – 5 csapattal neveztek.

A bajnokságokban lejátszott mérkőzések száma és eredményessége:

Összesen 112 meccs (81 győzelem, 1 döntetlen, 30 vereség).

Felsőbb korosztályokban (OSB, U14, U13, U12, U11), ahol számolják az eredményeket és táblázatokat készítenek a bajnokság állásáról, az öt korosztályból négy korosztályban vezetjük a régiós bajnokságot, egyben pedig a 2. helyen állunk. U10-ben és U9-ben pedig a 32 győzelem mellett csapataink csak négyszer hagyták el verességgel a pályát. Tavasszal kezdődik a továbbjutások után igazán a megméretetések, reményeink szerint minél továbbjutnak csapataink, akár 1-2 csapat az országos döntőig.

Kik a legnagyobb tehetségek, és milyen megmérettetések várnak rájuk a következő évben?

Az Országos Serdülő Bajnokságban induló első csapatunk most nagyon egységes, nincs igazán kiemelkedő egyéniség közöttük, igazi csapatként dolgoznak. A bajnokság során meglepetést várok tőlük, akár az országos döntőt is elérhetik.

Viszont a leány U13-as és a fiú U14-es korosztályokban találunk már tehetséges fiatal kézilabdázókat. Ők már egy korosztállyal feljebb, a serdülők között is bizonyítanak mérkőzésről-mérkőzésre. A leányoknál név szerint: Pécsi Villő, Nagy Enikő, Molnár Dorottya; fiúknál pedig Papp István, Francia Zalán, Szevelényi Bence.

A KESI kézilabda-szakosztályának elérhetőségei, az edzések időpontjai ide kattintva érhetőek el!

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..