kesport.hu

Zenész tehetségekért futnak

baon.hu

Brahms, Csajkovszkij, Mendelssohn és Paganini zeneműveire kapkodhatják majd lábukat a futók szombaton Kecskeméten, az első Violin Maratonon. A verseny bevételét tehetséges diákok hangszeres tanulmányainak segítésére fordítják.

A Violin Maratont Juhász Ágnes, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertmestere, a Kodály Iskola hegedűművész-tanára szervezi, aki triatlonozik, nyolcszoros Ironman és többszörös magyar bajnok.

– Húszéves korom óta január elején mindig annyi kilométert futok barátaimmal, ahányadik szülinapomat ünneplem. Idén aztán álmodtam egy nagyot, kipattant a Violin Maraton ötlete, amelynek teljes bevételét a kecskeméti Kodály Iskola szakközépiskolás növendékeinek szakmai fejlődésére, hangszeres tanulmányainak segítésére fordítjuk majd. Tehetségesebbnél tehetségesebb diákjaink vannak, akik ugyanakkor anyagi okok miatt sokszor nem tudnak eljutni mondjuk egy külföldi kurzusra, versenyre. Mi ennek a lehetőségét szeretnénk megteremteni, ez nekem is régi vágyam – mondta Ágnes a baon.hu-nak.

Az érdeklődés nagy az első Violin Maraton után: már több mint 400-an neveztek. Érdekesség, hogy a futóverseny – nem véletlenül – összekapcsolódik a zenével és Kodály Zoltánnal. Az útvonalon több helyszínen hegedűszó csendül majd fel, a futóknak Brahms, Csajkovszkij, Mendelssohn és Paganini zeneművei adják majd a ritmust. A mezőny a Kodály Iskolától indul, és elhalad majd a Kodály Intézet előtt is. Az is apropót ad az eseménynek, hogy idén ünnepeljük a zeneszerző, zenepedagógus születésének 135. évfordulóját és emlékezünk halálának 50. évfordulójára.

Nyújtás és levezetés után élőzenére pihenhetnek a résztvevők, mégpedig az eredményhirdetést követően az erre a napra versenyközpontként működő Kodály Iskola dísztermében. Maga a szervező, Juhász Ágnes is fog hegedülni, de készül meglepetésekkel is.

A Violin Maratonon 5, 10,5 és 21 kilométeres távok lesznek. Az egész mezőny (tehát mindhárom táv) együtt rajtol szombaton 11 órakor a Kodály Iskolától (itt lehet öltözni is, és 9-től 10.30-ig nevezhet az is, aki ezt még nem tette meg). Frissítés 2,5 kilométerenként lesz. A futók először a belvárosban tesznek egy kört, majd a félmaratonisták és 10,5 kilométeresek az Izsáki úton toldják ezt meg egy nagy hurokkal. A 10,5 és 21 kilométeres távok résztvevői egyedi befutóérmet kapnak, minden távon az abszolút kategória 1-3. helyezettje értékes tárgyjutalomban részesül, a félmaratoni táv dobogósai pedig 20-30-40 ezer forintos vásárlási utalványban. A verseny ideje alatt útlezárásokra kell számítani a verseny útvonalán.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..