kesport.hu

Kecskeméten folytatja Kovrig Ákos

Tíz év külföldön eltöltött időszakot követően hazatért a korábbi NB I-es labdarúgó, aki több országban is légióskodott, nemzetközi mérkőzéseket is játszott, majd profi futballkarrierjét befejezve edzőként és sportvezetőként bontogatta szárnyait Norvégiában.

Kovrig Ákos profi pályafutása 2002-ben indult a Vasasnál, majd 2005-től Pápán futballozott a most 34 éves játékos. 2006-ban következett egy röpke izraeli kitérő: két csapat, a Makkabi Netánjá és a Hapóél Haifa is foglalkoztatta rövid ideig, előbbi színeiben csak egy Intertotó-kupa-találkozón kapott szerepet, utóbbi gárdában azonban negyven fellépésen háromszor is eredményes volt. A 2006/2007-es szezonban hazatért, és a másodosztályú Kecskeméti TE alkalmazottja lett. Az alföldi lila-fehérekkel már nem ünnepelhette az élvonalba jutást, de mind mondja, nem is bánja, hiszen számára akkor jött el az igazi külföldi megmérettetés, az osztrák élvonalban szereplő Mattersburghoz szerződött. A burgenlandi együttesnél 2007 és 2009 között kergette a labdát, 33 mérkőzésen közel 2000 percet töltött a gyepen és két találat fűződik a nevéhez.

„Az osztrák Bundesligában eltöltött időszakomra emlékszem vissza a legszívesebben. Olyan csapattársaim voltak, mint Carsten Jancker, a Bayern München kiválósága; az osztrák válogatott kapus Robert Almer; a Rapid-legenda, később a Real Sociedadban is megforduló Dietmar Kühbauer vagy éppen tavaly a Leicester Cityvel angol bajnoki címet szerző Christian Fuchs. A 2007/2008-as idényben az UEFA Kupában is szerepet kaptam, összesen három mérkőzésen léphettem pályára. Pályafutásom legfontosabb meccse a kazah Aktobe elleni UEFA-visszavágó volt, amikor is én lőttem a továbbjutást jelentő találatot” – nosztalgiázott az m4sport.hu megkeresésére Kovrig Ákos.

A középpályás 2009-től egy évig az NB II-es Szolnok játékosa lett, majd következett számára egy hétéves norvégiai időszak, amely most ért számára véget.

Balról-jobbra: Kurucsai Milán, Nagy Zsolt, Czéh László, Kovrig Ákos, Csordás Csaba

„A skandináv országban már csak alacsonyabb osztályú klubokban szerepeltem, közben azonban kipróbálhattam magam edzőként és sportvezetőként, minden évben volt klubom. Előbb női együtteseknél tevékenykedtem pályaedzőként, majd vezetőedzőként, később U19-es fiúkat edzhettem, azt követően pedig egy ötödvonalbeli csapatnál láttam el a sportigazgatói feladatokat” – emlékezett vissza az elmondása szerint szakmailag roppant hasznos esztendőkre a jobblábas középpályás.

Tavaly novembere óta Kovrig Ákos ismét Magyarországon él, gyermekei, a négyéves Matrin és a kétéves Emily miatt döntöttek feleségével együtt a hazaköltözés mellett. Nem sokat tétlenkedett Magyarországon, decemberben már öt évre szóló utánpótlás sportigazgatói megbízatást vállat el a 6-12 éves fiatalokat képző kecskeméti SC Hírös-Épnél, amelynek az idei kiírásban indult el felnőtt csapata a megye III-ban.

„Abszolút nem tartom visszalépésnek a mostani munkámat, sőt ellenkezőleg, nagyon is érdekes a kihívás, mert még sohasem dolgoztam magyar közegben. A külföldön szerzett tapasztalataimat igyekszem kamatoztatni és átadni. Szeretnénk olyan mértékben fejleszteni kis klubunkat, hogy megfeleljünk a magyar és a nyugat-európai elvárásoknak egyaránt. A magyar futballközeg befogadó a nemzetközi trendeket illetően, de alapvetően a 70-es évek magyar stílusát, a Duna-menti iskolát kell visszahozni. Fő szempont továbbá, hogy az SC Hírös-Épnél a képzésünket kinyújtsuk 14 éves korig” – zárta mondandóját az m4sport.hu munkatársának.

Hozzászólások

  1. KecskemetiZONA

    2017. február 3. péntek at 20:46

    Ilyen világlátott szakember nagy hasznára lehet Kecskemét labdarúgásának. Visszanéztem a Kecskeméti tv e heti Sportmagazin adását, ahol az SC Hírös-Ép elnöke Kertéz Zoltán és sportigazgatója, Kovrig Ákos ecsetelte a klub koncepcióját, melynek egyik fejezete a játékosok értékesítéséről szól. Szuper gondolat, csak számomra az a homály, a megyei utánpótlás bajnokságból miképpen lehet labdarúgókat emelt áron eladni. Az sem világos, miért kell általános iskolai korú gyerekekkel járni a világot, és idő előtt pénzzé tenni tudásukat. Nem az akadémiánkra kellene előbb átirányítani, majd onnan esetleg szuper áron eladni? Ha már minden áron pénzt akarnak a talentumokból kicsikarni. Bárki bármit mond az akadémiai képzésünk a legjobbak közé küzdötte fel magát országosan, amit a napokban az illetékesek is megerősítettek. Az SC Hírös-Ép nevelés, Terbe Botond utánpótlás válogatott pedig a jó példa, hogy milyen utat kellene követni. Vagy én értek félre valamit?

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..