kesport.hu

Négyéves a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia

Négy év alatt a nemzetközi hírnévig jutott a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia, amely az egykori válogatott kosaras, Béres Tímea vezetésével hat iskola tornatermét újította fel Kecskeméten, lehetőséget teremtve, hogy az adott iskola tanulói mellett az akadémisták is megfelelő körülmények között sportolhassanak. Az egykor még álomnak tűnő saját sportcsarnok ebben az évben valósággá válik, a régi uszoda átalakításával.

Több mint hatszáz fiatal, szerbiai magaslati edzőtáborban történő felkészülés, a nemzetközi Pannon Ligában való szereplés, szakmailag felkészült edzői gárda jellemzi azt az állapotot, ahol most tart az egyre bővülő sportszervezet. A hogyanról, és a hogyan továbbról kérdeztük Béres Tímeát, az Akadémia vezetőjét.

Az Akadémia nem csak sportolókat nevel, hanem a sport által is neveli a jövő nemzedékét – vallja az Akadémia vezetője, hozzátéve, hogy a fiatalok az edzéseken tanulnak fegyelmet, együttműködést, kitartást, önuralmat, felelősségvállalást, majd ezekkel a tulajdonságokkal a mindennapi életben is könnyebben megállják majd a helyüket, emellett pedig testileg és lelkileg is egészségesebbekké vállnak. Hangsúlyozta, hogy a megvalósításhoz igazi csapatmunkára volt szükség, amelyhez kellett a kormány döntése, amely a társasági adóból lehetőséget teremtett a látványsportágak támogatására. Ez biztosította a tervezés pénzügyi alapját, de kellett Kecskemét Önkormányzatának szintén kiemelt támogatása, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének az együttműködési készsége és nem utolsósorban a Mercedes-Benz Gyár szponzorációja is.

– Ennek révén sikerült 4 év alatt 1,2 milliárd forint TAO támogatást gyűjteni, köszönhetően azoknak a vállalatoknak, akik támogattak bennünket, és amelyhez az önkormányzat is biztosított mintegy 30 százalék pályázati forrást – sorolja a biztos pénzügyi működés alapját jelentő bevételi forrásokat.

Az eddig elvégzett beruházások értéke megközelíti az egymilliárd forintot. Az Akadémia negyven embert foglalkoztat, közülük Kégel Tamás a fiú szakág vezetője, egyben koordinálja a régiós összefogást. A leány szakágnak Nagyné Adamik Csilla a vezetője.

A megalakulásától kezdve a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia arra törekszik, hogy minél több gyermek, és velük együtt minél több család életének legyen része a mindennapos sportolás. Kiemelt cél a kosárlabdasport népszerűsítése, valamint az, hogy az Akadémia a működésével magasabb szintre emelje a kosárlabda utánpótlás-nevelést és fejlessze a kecskeméti sportlétesítményeket.

Az előrelépés megkövetelte, hogy a 2015-16-os bajnoki szezonban a minőségi munkát erősítsék. Ennek érdekében szakképzett erőnléti edzőt, gyógytornászt és sportpszichológust vontak be az utánpótlás nevelés programjába, és szerződést kötöttek a Testnevelési Egyetem Terhelésélettani laboratóriumával.

Kiemelte a csökkentett összegű tagdíjat, valamint a szociálisan rászoruló családok gyermekei részére biztosított tagdíjmentességet. Ezen felül a szülőknek a felszerelésekért, az utazásért és a hazai edzőtáborokért sem kell térítési díjat fizetniük.

Folytatták az edzőképzés szakmai konferencia-sorozatát, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez szükséges és fontos lépés volt, ráadásul erre az edzők között nagy az igény. Összefogták a régió sportszervezeteinek a munkáját, közös tornákat, edzői találkozókat szerveztek a Bács-Kiskun Megyei Kosárlabda Szövetséggel együttműködve. A tornák folyamán kiválasztották a legtehetségesebb sportolókat és részükre régiós összetartást rendeztek a férfiválogatott szövetségi kapitányának a részvételével. Az Akadémia vezetője hozzátette: az a céljuk, hogy a régió sportszakmai központjaként koordinálják a térség kosárlabda életét.

Az eredmények sem maradtak el. A leányoknál az U11-es megyeválogatottak tornáján az Akadémiát Tóth Roxán, Majoros Vanda, Sinka Pálinkás Szonja, Horváth Barbara képviselte, ahol a csapat a 2. helyen végzett. Az U12-es megyeválogatottak tornáján az Akadémiát Ádám Zsófia, Földházi Lara, Sipos Kornélia, Hullai Evelin, Szőcs Izabella képviselte, míg Révész Luca az U16-os válogatott keret tagja lett. Az U18-as válogatottba meghívót kapott Farkas Petra, valamint a szintén U18-as válogatott Gereben Lívia Szekszárdon az NBI/A-s felnőtt csapatban kezdete meg profi pályafutását.

A fiú szakágban az U11-es Megyeválogatottak tornáján az Akadémiát Benda Gabon, Dávid Benjamin, Dobos Máté, Gera Ferenc, Kégel Tamás, Kovács Gergely, Ladovszky János, Rácz Dávid képviselte, ahol a csapat Király László és Lakosa Zsolt edzők irányításával az első helyen végzett. Az U12-es megyeválogatottak tornáján az Akadémiát Farkas Sebestyén, Gulyás Patrik, Kovács Kristen, Kőházy Bence, Nagy Norbert, Oláh Kristóf, Salánki Fülöp, Szöllősi Máté, Veliczky Csanád képviselte, ahol a csapat az első helyen végzett. Őket is Király László és Lakosa Zsolt készítették fel. Az Akadémia növendékei közül Pálinkás Tibor az U16-os válogatott keret tagja lett. Eddig 10 játékos épült be felnőtt csapatok keretébe.

Az Akadémia a 2016-17-es szezonban 22 versenyző csapattal dolgozik. Az eddig meglevő előkészítő csoportos programba 3 csoport kapcsolódott be, a számuk 17-re nőtt. A Pallasz Athéné Egyetem Petőfi Sándor Általános Iskolájában 22 fővel egy sportosztály is elindult. Az óvodás korúak is ismerkedhetnek a kosárlabdával, mert szerdánként a Családi Kosárlabda keretében játékos foglalkozást tart az Akadémia vezetője. Ezen a programon 30-40 fiatal szokott részt venni.

Megalakult az Akadémia Társadalmi Tanácsadó Testülete, amelyet a sportszervezet „iránytűjének” nevezett. Az Akadémia vezetői olyan köztiszteletben álló, nagy tekintélyű kecskeméti személyiségeket kértek fel tagoknak, akik a saját szakterületükön nemzetközi sikereket értek el, hatalmas tapasztalattal rendelkeznek, véleményük hiteles és értékmérő. Mivel az Akadémia több, mint 600 növendéke kapcsán a sikerek mellett számos probléma is adódik, a vezetőség úgy gondolta, hogy szükség van egy értékes életpályával rendelkező emberekből álló, hiteles tanácsadó testület segítségére. A tanácsadó testület tagjai: Dr. Kelemen Edit, Csorvásiné Farkas Anna, Dr. Gyenes Vilmos, Farkas Gábor és Csík János.

Az Akadémia vezetése az egykori uszoda épületében kiépülő sportcsarnok átadása után sem áll meg, készítik elő a következő beruházás terveit, keresik a további szakmai fejlődési lehetőségeket.

 

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója:

“Gyárunk 2013 óta támogatja a kecskeméti sportutánpótlást, ezáltal is bizonyságot adva társadalmi felelősségvállalásáról.

A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia arra törekszik, hogy megkedveltesse a gyermekekkel a csapatsportokat, és tudjuk jól, hogy aki gyerekként megtanul csapatban a többiekkel együtt dolgozni, az felnőttként is könnyebben boldogul és sikeres lesz a munkájában.

Büszkék vagyunk arra, hogy immáron 4 éve támogatásunkkal mi is hozzájárulhatunk az akadémia sikereihez, amely nem csak a régióban, hanem országszerte is ismert. Gratulálunk és további munkájukhoz elkötelezett támogatóként sok sikert kívánunk!”

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..