kesport.hu

Legjobb eredményét érte el csapatban az Etalon SE

Fennállása legjobb eredményét érte el az idén a kecskeméti fallabdaklub, az Etalon SE, miután ötödik helyen végzett a férfi bajnokság első osztályában.

Sze­nior korosztályban mind a harmincöt, mind a negyvenöt fölöttiek kategóriájában besöpörte a bajnoki címet. A kecskeméti csapat kapitányával, a magyar fallabdasport egyik motorjával, Lázár Zoltánnal beszélgetett a BAON.hu.

Mit jelent az önök számára a csapatbajnokságon elért ötödik hely?

– Klubunk fennállásának a legszebb eredményét értük el az idén, aminek leírhatatlanul örülünk. Közel húsz éve vidéki hobbicsapatként indultunk, aztán az évek folyamán egyre komolyabbra fordult a dolog. A magyar fallabda vagy squash a hivatalos versengés szervezését tekintve ugyanúgy épül föl, mint a többi csapatsportág. A férfiak ma már négy osztályban küzdhetnek. Annak idején mi is a szamárlétra aljáról indultunk, aztán a 2009/10-es idényben már eljutottunk az első osztály kapujába, ám az osztályozón elbuktunk. Egy évre rá, egy visszalépés miatt, mégis sikerült neveznünk az élvonalba, mi tagadás, akkor még csak pofozógépnek. Ezt követően éveken át a másodosztályban edződött a társaság, míg aztán a 2015/16-os évben végre sikerült megnyernünk a másodosztályú bajnokságot, az idén pedig már az ötödik helyen végeztünk az első osztályban. Az elmúlt két évben együtt szerepelt csapat magját a Rabi Illés, Czingráber Zoltán, Tóth Gábor, Nándori Levente, Lázár Zoltán, a két fiatal, Konfár Tamás és Pocsai Ákos, illetve a két külföldi, James Hayett és Andrew Chungu alkotta kilences adja.

Külföldijük is van?

– Igen, több első osztályú magyar klub is foglalkoztat egy-két külföldi játékost.

Ezek szerint annyira beindult már a fallabda, hogy idegenlégiósokat is érdemes igazolni? Futja külföldi játékosokra?

– Van arra is példa, hogy pénzért jönnek el játszani a világranglistás profi versenyzők, de nálunk azért nem ugyanazt jelenti az idegenlégiós, mint más sportágakban. A magyar klubokban szereplő külföldiek sok esetben olyan, nem magyar állampolgárok, akik néhány évet akár tanulás, akár munkavégzés céljából Magyarországon töltenek, ugyanakkor hazájukban magas szinten művelték a squasht. Ők állnak be a csapatokba. Nekünk is hasznos, hogy tanulhatunk tőlük, és nekik is kapóra jön, hogy van hol kamatoztatni a hazájukban megszerzett tudásukat. Nagy pénzek itt nem forognak, mi például az útiköltséget és a csapat nevezési díjakat, versenyengedélyeket térítjük a két külföldi játékosunknak. Az viszont előfordul, hogy némelyik klub, amennyiben nem akar lemaradni, ténylegesen rákényszerül külföldi játékos leigazolására.

Volt itt egyszer, majd’ tíz éve, egy látványos fallabda-bemutató a városközpontban, a főtéren, amikor egy üvegfalú pályán püfölték a világranglistás játékosok a labdát.

– 2008-ban látta ezt a kecskeméti közönség, de jóval több volt az egyszerű bemutatónál. Az egészen pontosan a hatezer dolláros összdíjazású, a PSA (azaz a profi fallabdaszövetség) által is elfogadott pénzdíjas versennyel összekötött I. Magyarországi Fallabda Roadshow volt, így aztán ott nem is csak amatőrök csillogtatták a tudásukat, hanem bizony jöttek neves külföldi versenyzők is, tizenhat országból. Ilyeneket egyre több helyen szerveznek a világban, nagyvárosok kiemelt pontjain. A korábbi években jelentős akadályt jelentett a squash fejlődésének az útjában, hogy televízión nem volt jól közvetíthető. Az üvegfalú pályának köszönhetően ezt az akadályt sikerült kiküszöbölni, és a sportágnak ma már óriási hírverést jelentenek ezek a látványos, egyúttal pénzdíjas versenyként meghirdetett bemutatók. Márpedig a hírverés fontos, hiszen ahhoz kapnak kedvet a fiatalok, amit látnak, és minél több fiatal kap kedvet egy sportághoz, annál kézzelfoghatóbban nő egy-egy régióban vagy országban a színvonal.

És terveznek hasonlót?

– Jövőre szeretnék egy hasonlót szervezni, de ez már négyállomásos show lenne. Az egyik állomása Budapest, a másik három pedig egy-egy vidéki város.

Az egyik természetesen Kecskemét, gondolom én.

– Még nem tudni. Szívesen idehoznám a verseny egyik állomását, de a fallabda még nem az a hívószó, amire cégek, önkormányzatok gondolkodás nélkül ugranának. Korábban tapogatóztam már, de csak bizonytalan reakciókat kaptunk. Sokan jelezték, hogy tetszik nekik az ötlet, de előbb szeretnének látni valami eredményt. Nos, az eredményt az idén mi szállítottuk, a labda innentől a másik térfélen pattog, Kecskemétnek, azaz a városvezetésnek és a szponzoroknak kell eldönteniük, hogy van-e erre bennük fogadókészség. Én, személy szerint mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a városunk ne maradjon ki ebből a sikertörténetből.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..