kesport.hu

Török László értékelte az akadémia szezonját

A Mercedes-KLA szakmai igazgatója kitért minden akadémiai korosztályra, és természetesen már a következő szezon feladatairól is szót ejtett.

A csütörtöki MLSZ elnökségi ülés az utánpótlás versenyrendszer szempontjából is hozott változásokat, mit kell erről tudni?

Valóban így van, hiszen az akadémiák szakmai vezetőivel több javaslatot is tettünk az utóbbi hónapokban, ez egy 12 csapatos elitbajnokságról is szólt, ami a régiós érdekeknek megfelelően reális elképzelés lehetett volna. Ez a javaslat most sajnos nem ment át, viszont pozitív, hogy bevezetik az U12-es és U13-as régiós bajnokságot.

Térjünk át az értékelésekre, hogyan zajlott ez nálatok a szezon végén?

Az edzőkollegákkal, stábtagokkal természetesen bővebben és mélyebben értékeltük a 2016/2017-es bajnoki évet, ami szolgáltatott pozitív és negatív eredményeket egyaránt. Nagyon sokszor elmondtam már, és fogom is, hogy a mi akadémiánk küldetése az, hogy képzünk és nevelünk. Sajnos mi nem tudjuk a top akadémiákkal felvenni a versenyt játékos igazolások tekintetében. Mi a játékosainkat képezzük, neveljük, megpróbáljuk itt tartani őket. A bevezetett működési költségtérítésnek vannak pozitív hatásai. Részünkről, illetve más akadémiák részéről is meggondolandó, hogy pontosan kit és kiket igazolunk le nagyobb pénzekért. Mielőtt részletesebben is belemennénk az értékelésbe, szeretném megköszönni a Mercedes-Benz Gyár 5 éves támogatását, az önkormányzat és a városvezetés támogatását, valamint köszönet a szülőknek és az utánpótlás labdarúgóknak. Szeretném kiemelni a vezetés, a technikai stáb, a támogatói stáb, a különböző részlegeink, és nem utolsó sorban az edző kollegáim áldozatos munkáját. Nagyon sokat dolgoztak, dolgoztunk az elmúlt 1 évben, ennek köszönhető a Régiós Utánpótlás Központtá való minősítés is.

Ha már a RUK szóba került, itt milyen szakmai aktualitások várhatóak a közeljövőben?

Szeptembertől teljesen feláll a régiós stábunk is, elindulnak a szakmai munkafolyamatok. Az akadémia, valamint a RUK feladatainak ellátásához, további szakemberek szerződtetése szükséges, mely cél elérése érdekében, folyamatos tárgyalásban állunk.

Csapatokra lebontva, miként értékelnéd a szezont? Kezdjük az U19-el!

Márton Paliékat hullámzó teljesítmény jellemezte csapatszinten és egyénileg is, több játékosból hiányoltam a megfelelő alázatot. Fontos számunkra a produktivitás, szeretnénk legalább NBII-be eljuttatni a kifutó korosztályt ennek megfelelően. Sajnos Kecskeméten jelenleg csak megye I. van, de bízom benne, hogy a jövőben akadémistáink itt mutatkozhatnak majd be. Ezt a 2019/2020-as bajnokságra fontos lenne elérni. Sajnos rossz tapasztalataink is adódtak, amiből nekünk is tanulnunk kell a menedzselés és a karriertervezés szempontjából ennél a korosztálynál. Akadt olyan játékos, akit ajánlottunk, de nem ment el NBII-es próbajátékra. Olyan is, aki bentlakásos volt, 3 évig nevelkedett az akadémián, majd kijelentette, hogy csak amatőr szintű labdarúgásban gondolkodik. Hozzáteszem, a csapat meghatározó tagjáról beszélünk. Az U19 fele 1999-es születésű játékosokból állt, ők kiegészülnek az U17-es kerettel, akiket tanulva az idei tapasztalatokból, próbálunk jobban menedzselni.

Az U17 és az U16 az élbolyban szerepelt végig, utóbbi szerzett ezüstöt.

Az U17-nek Szabó Tibivel sokáig megvolt az első két hely elérésére az esély, sajnos nem éltünk vele. Természetesen mi házon belül értékeltük az okait, viszont párosult mellé egy kis balszerencse, Terbe Botond, stabil válogatott játékosunk sérülése is. Nekimegyünk újra a feljutásnak a 2001-es korosztállyal, akik idén az U16-os csapat voltak. Csima Gyuláék kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak végig a bajnokságban, még akkor is tudták hozni a mérkőzéseket, amikor sérüléshullámon ment keresztül a csapat. Kiváló egyéni és csapatteljesítményeket produkáltak. Hozzáállásuk az edzésekhez és mérkőzésekhez példaértékű. Hihetetlen pozitív szülői támogatás párosul ehhez ráadásul.

Az U15 és az U14 esetében, hogyan látod ezt az évet?

Lóczi Péter 4 éve dolgozott az U15-el, kihozta belőlük a maximumot. Nagyon jó mérkőzéseket játszottak, hihetetlen balszerencsékkel, legalább három bajnokságra való helyzetet kihagytak. A probléma az, hogy az U14 és U15 eredményei összeadódnak, így kiestünk. Nem védekezni akarok, de ez a rendszer így nem jó. Elmondtam ezt az MLSZ illetékeseinek is, és sokan egyetértettünk abban, hogy nagyon nagy teher alatt játszanak a játékosok az eredménykényszer miatt. Az eredményesség érdekében az akcelerált gyerekek kerülnek előnybe, a tehetségeseket is visszatartják, pedig nekik a fejlődés érdekében a feljebb játszatás szükséges. Összességében nagy a nyomás a játékosokon, edzőkön, szülőkön, pedig itt még a mérkőzésnek a képzés részének kellene lennie. Az U14 sajnos a legproblémásabb korosztály minden szempontból. Az edzések látogatásában, az edzéseken és mérkőzéseken nyújtott teljesítmény átlagában is. Sajnos igazolni nem tudtunk, iskolaváltás előtt ez a legnehezebb.

Az alsóbb korosztályok esetében miként zajlott a képzés?

Az U13 egy nagyon tehetséges korosztály, Kislőrincz György remekül képezte és építette őket, igazi csapattá váltak, köszönhetően annak a rengeteg programnak is, amivel megfűszerezték a közös munkát. Ami a legfontosabb, remekül felkészítette őket a nagypályás játékra. Gyuri annak idején szerette volna magát kipróbálni az utánpótlásban, azonban sajnálatos módon rövid ideig dolgozott benne. Úgy döntött, hogy ismét a felnőtt futballban szeretne szerepet vállalni, amit tiszteletben tartunk, sok sikert kívánunk hozzá! Kovács Tamás és az U12 remek felkészítésen ment végig a Kölyökligával és a Bozsik-programmal. Az U13-as régiós bajnokság nagyon fontos része lesz a képzés melletti fejlődésüknek, ők már nagypályán versenyeznek nyártól. Az U8-U11-es korosztályokat Verebélyi Gábor és Sziegl Gábor vezették. Egy éve elhatároztuk, hogy 8 éves kortól indítjuk el az akadémiai képzést. Sokszor említettem már, hogy tisztában voltunk a kezdeti nehézségekkel. Eleinte szinte csak kisebb csoportok voltak, viszont a negyedévente esedékes kiválasztások után, mostanra már csapatokról beszélhetünk. Szeptemberre tervezzük a következő kiválasztást, reményeink szerint ez a rendszer, illetve elképzelés teljesen kialakul. U11-es csapatunk U12-es bajnokságban indul, ők a két 16-os közti területen, 8+1-es létszámmal futballoznak majd itt.

Mikor kezdődik számotokra a szezon, lesznek-e változások a csapatok beosztásánál?

A 2017/2018-as bajnoki szezonra július 10-én kezdik meg a felkészülést csapataink. Változások biztosan lesznek, de itt még néhány kérdőjel akad, így később lesz aktuális erről beszélni. Mindenkinek jó pihenést kívánok a szünetre, kell a feltöltődés, hiszen rengeteg feladatunk lesz most is! 

(kecskemetilc.hu)

Hozzászólások

  1. KecskemetiZONA

    2017. június 19. hétfő at 19:22

    Folynak a könnyeim, mint a záporeső…Nem könnyű egy olyan évet értékelni, amikor a célok nem valósulnak meg. A folyamat, melynek közel sincs vége, a KTE NBI-ből távozásához vezethető vissza. Ha igaz, Kecskemét labdarúgása amatőr szinten működik, miből következik, hogy a játékosoknak profi gondolkodásúaknak kellene lenni? Nem tartom helyesnek a szennyet az U19-es korosztályra kenni. Ne feledjük, ezek a játékosok a hívó szóra a KLC Kft és a KLC-KTE SI csapataiban is rendelkezésre álltak. Tudna válaszolni valaki, a srácok mitől lettek hirtelen mentálisan ilyen alul képzettek?

    Mellesleg az U14 és U15-ös korosztály nem az összevont értékelés miatt távozott az első osztályból, utolsó előtti helyezéseikkel külön külön is kiestek volna.

    A szebb jövő érdekében első lépésként érdemes lenne végre tiszta vizet önteni a pohárba.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.