kesport.hu

Bognár Erika szemei előtt már az újabb kihívások lebegnek

A Kecskeméti TE birkózószakosztálya három versenyzőt indított a szarajevói kadet-Európa-bajnokságon. Egy aranyéremmel és két ­értékes, vb-indulást érő hetedik hellyel tértek haza.

 
 Bognár Erikának a 60 ­kilogrammos súlycsoportban a végső győzelemhez négy ellenfelet kellett megvernie. Az első riválisa egy azeri versenyző volt. Előzetesen nem tudtak róla semmit, így a mérkőzésen alkalmazandó taktikát Tihanics Tibor az ellenfél melegítését figyelve rögtönözte, utólag megállapíthatjuk: ­sikerrel. A taktika alapja a kifárasztás volt. Erika a junior korosztályban is rendszeresen indul, ahol a mérkőzések időtartama 2×3 perc, így aztán a 2×2 percnyi koncentrált birkózás számára nem jelent gondot, nem is jelentett ezúttal sem. A következő, belorusz ellenfelet már látták meccselni, így belőle könnyebb volt felkészülni. Erika ezt a meccset is simán hozta. Az elődöntőben viszont egy olyan olasszal találkozott, akitől az idén egyszer már kikapott – olvasható a BAON beszámolójában.

– A versenyzők többsége leblokkol, ha olyan ellenféllel találkozik, aki már legyőzte – mondta el Tihanics ­Tibor. – Erikánál ez épp fordítva van. – Így van – bólogatott az újdonsült Európa-bajnok. – Engem inkább doppingol, ha olyannal találkozom, aki korábban megvert. Ilyenkor bizonyítani akarom, hogy nem vagyok rosszabb a másiknál. Amikor Ausztriában maradtam alul az olasszal szemben, Tibi bá’ mondta, hogy: „Oda se neki, inkább itt kapj ki tőle, ne az Eb-n!” Igaza lett – jelentette ki a csupa mosoly Bognár Erika.

A döntőbeli ellenfél, az észt Viktoria Vesso is legyőzte már Erikát, egy svédországi tornán. Erre a meccsre ugyanakkor egy napja volt felkészülni, a döntőbe jutást érő három meccset mind egy napon vívta meg, másfél órával a mérlegelés után ugyanis már szőnyegre lépett. Így aztán Erikának maradt ideje regenerálódni, és idő is volt kidolgozni a sikerrel kecsegető taktikát is.

– Az előnyt jelentett, hogy ismertük az ellenfelet – vette­ át a szót Tihanics Tibor. – A győzelem kulcsa ugyanis a megfelelő taktika és annak a hibátlan végrehajtása. Erika ­ebben kiváló partner, ő mindig maximálisan betartja az előzetesen megbeszélt taktikát. A döntőben végül egy ­páros lábramenés, ledöntés akcióval diadalmaskodott, ami neki alighanem a kenyérkereső fogása lesz – ment bele a szakmába a mester. – A döntő eredménye 2–2 lett, ám mivel Erika egy két pontot érő akcióból szerezte a két pontját, az övé lett az aranyérem.

– Utána alig emlékszem valamire – idézi fel a csodás pillanatokat a KTE birkózója. – A meccs után megvolt az éremosztó, leírhatatlan érzés volt, hogy az én tiszteletemre játsszák a magyar himnuszt, ennek ellenére még két órával később is képtelen voltam felfogni, hogy sikerült. Ez a győzelem viszont nagy ­lökést adott. Az Eb előtt is bíztam én abban, hogy a befektetett munkának meglesz a gyümölcse, de ez a győzelem most erőt adott az új célok megvalósítására.

Márpedig új célok vannak. Mindjárt szeptemberben következik Athénban a kadet-­világbajnokság.
– Egy hetet pihentem ­otthon, Kiskőrösön, ma jöttem vissza Kecskemétre, először a sérült vállamat kezeltetjük. A héten a gyógytornáé a főszerep, utána viszont már kettőzött erővel készülök a vb-re – jelentette ki Bognár Erika.

Amelyen újfent három versenyzőt indíthat a Kecskeméti TE. A két fiatalember, a 100 kilogrammos Ubornyák ­Csaba és az 58 kilogrammos Farkas Rajmund egyaránt a hetedik helyen végzett, így a magyar szövetség őket is nevezte a világ­bajnokságon induló válogatott keretbe.

– A fiúkkal is elégedett vagyok, ha előtte azt mondják, lesz egy első és két hetedik helyünk, azt mondtam volna, ki se utazzunk – tréfálkozott ­Tihanics Tibor. – Ubornyák­ Csaba tizenkilenc indulóból lett a hetedik. Legyőzött egy román ellenfelet, aztán a következő, belorusz riválisától 8–6-ra kapott ki, egy meglehetősen furcsa bírói felfogásban vezetett mérkőzésen. Farkas Rajmundnak pedig igencsak balszerencséje volt, ő ugyanis az első fordulóban a későbbi győztes grúz versenyzőt fogta ki. Négy egyre kikapott ugyan, de ő volt az egyetlen, aki képes volt az Európa-bajnokkal szemben akciópontot csinálni, és a grúz fiúnak egyedül rajta nem sikerült akciópontot csinálnia. Mivel azonban a legyőzője a későbbi győztes volt, így Rajmund tovább küzdhetett a vigaszágon, és neki is sikerült az értékes hetedik helyre befutnia. És meg kell mondjam, újfent rendkívüli büszkeséggel tölt el minket a Kecskeméti TE-nél, hogy a szeptemberi vb-n is ott leszünk mind a három szakágban – zárta szavait Tihanics Tibor, hogy aztán büszke mester és még büszkébb tanítványa máris induljanak a birkózócsarnokba, edzésre.

 
 

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..