kesport.hu

Ahol öröm a foci! – lapszemle

A 25 éves KLC-KTE SI-ről a Nemzeti Sport is megemlékezett a közelmúltban, Pietsch Tibor készített bővebb anyagot Török Lászlóval. Az országos sportnapilapban megjelenő Írást, változtatás nélkül közöljük (via kecskemetilc.hu)

Az elsők között volt a Kecskeméti LC – mármint az ország első utánpótlás-nevelő egyesületei között.

Immáron huszonöt éve íródik a történet, és anélkül, hogy „lelőnénk a poént”, leszögezhetjük, a hosszú, egyben sikeres folytatás garantált. Amikor 1992. november 20-án megalakult a KLC, három csapattal indult a képzés, ma már…

„Az alapítók elhivatottak voltak a labdarúgás népszerűsítése mellett, az elsődleges céljuk az volt, hogy rendszeres edzés- és játéklehetőséget biztosítsanak a gyerekeknek – mondja S. Juhász Attila ügyvezető elnök. – Köszönettel tartozunk nekik azért, hogy negyedszázada felmérték, milyen fontos a szervezett keretek között zajló sportoktatás. A munkájuk teremtette meg a lehetőséget az utódjaik számára, hogy a kezdetekkor kijelölt úton haladhassanak, mindeközben az egyesület folyamatos fejlesztésével növeljék annak elismertségét. Noha az alapítás óta rengeteget változás történt, az akkor megfogalmazott célok ma is időszerűek. Büszkék vagyunk arra, hogy kétezer-tizenhétben, a megalakulást követő huszonötödik évben a KLC Regionális Utánpótlás Központként ötszáz igazolt játékost, továbbá több száz óvodás és iskolás gyereket foglalkoztat. Tizenkét akadémiai és tizenhárom grassroots csapatot versenyeztetünk, miközben csaknem hatvan embernek adunk munkát.”

Ha már szót ejtettünk a dicső múltról, érdemes egy-két bekezdést szentelni a jelennek, sőt a jövőnek is. Az egyesület ugyanis szépen gyarapodik a pályán kívül is, miközben szüntelen szépül a Széktói Stadion, az önkormányzat közreműködésével e hónapban a volt Tó Hotel melletti területen hozzáfogtak két füves pálya építéséhez – az idén át is adják azokat. S ez még csak a kezdet: 2020-ra felhúzzák a minden igényt kielégítő sportcentrumot is. Semmi kétség, irigylésre méltó körülmények közé csöppennek az akadémisták, hogy mást ne mondjunk, a pince szinten lesz a 220 négyzetméteren elterülő kondicionáló terem, a földszinten kap helyet – többek között – a recepció, a társalgó, a konyha, az ebédlő, az előadóterem, a tanulószoba, több iroda és tárgyaló, illetőleg az orvosi és rehabilitációs helyiség. És hogy még egy szinttel feljebb lépjünk: az emeleten huszonöt, egyenként két fő elhelyezésére alkalmas szobát, a közösségi helyiséget és a nevelői szobát alakítanak ki.

regio

„A nálunk zajló képzés megteremti a lehetőségét annak, hogy gyermekeink a harmadik évezred követelményeinek megfelelően fejlődjenek – fűzi mindehhez hozzá a kecskeméti Mercedes-Benz gyár támogatását öt éve élvező KLC szakmai igazgatója, Török László. – Egyszerre szolgálunk általános egészségnevelési és labdarúgó szakmai célokat úgy, hogy a rég eltűnt grundok helyett a gyerekek természetes közegére, az óvodára és iskolára támaszkodunk. Ifjú labdarúgóink számára kulturált edzéskörülményeket, tisztes szakmai tudással és pedagógiai érzékkel rendelkező képzett edzőket, életkornak megfelelő képzési rendszert, általános és középiskolai oktatást, kollégiumi elhelyezést, valamint a környékbeli tehetségeink számára akadémiai képzést és elhelyezést is biztosítunk. Természetesen gondoskodunk azoknak a gyerekeknek a szervezett sportolásáról is, akik a futballt nem hivatásként, hanem az egészséges életmód részeként szeretnék űzni. Számukra a Bozsik Program és a megyei szintű bajnokságok nyújtanak erre remek lehetőségét. A folytonosság fenntartása céljából a megyei másodosztályú bajnokságban felnőtt csapatot is versenyeztetünk, amelyben elsősorban saját nevelésű játékosaink szerepelnek. S akkor még nem szóltam arról, hogy az utánpótlás-fejlesztési koncepció minél teljesebb körű megvalósítása érdekében a munkánkat a következő régiós alközpontok segítik: LUA Baja, Szeged 2011, Ceglédi VSE, Szolnoki MÁV FC és Kiskunhalasi Szilády RFC. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Tass-Szolnoktól a Baja-Szeged vonalig a mi szakmai irányításunk alatt dolgoznak az egyesületek. A feladat ellátása jelentős létszámú szakmai stábot igényel részünkről, mivel heti rendszerességgel kell látogatnunk az alközpontokat, és persze a különböző rendezvényeken, tornákon is állandóan jelen vagyunk. Kollégám, Szabó Tibor vezetésével a régiós képzési rendszerben száztíz-százhúsz utánpótlás-nevelő egyesület és mintegy nyolcezer utánpótláskorú labdarúgó felkészítésében vagyunk a Magyar Labdarúgó-szövetség segítségére.”

Hozzátehetjük: egyidejűleg a magyar labdarúgás segítségére.

Ha már a Regionális Utánpótlás Központ is említésre került, megkerestük Szabó Tibort, aki az eddigi tapasztaltokat és munkát is összefoglalta:

“Az edzések a 6 alközpontban csoportszinten elkezdődtek az U9-es korosztályban, ebben a félévben 5 alkalom volt meghatározva. Ezeket az alközpontokban dolgozó vezetők, illetve a régiós feladatokra kijelölt szakemberek végzik el a központ, illetve az alközpontok alá tartozó 22 csoportban. Az U11-ben és az U10-ben alközponti szintű edzések vannak ugyanilyen számban. A két korosztály külön, de egy időpontban dolgozik, ezeket szintén az alközpontokban tartják. Itt azokat a feladatokat végzik el, amit mi határozunk meg központként. Az alközpontok vezetőivel, illetve a kollégákkal egyeztetve alakítottuk ki az edzésprogramot. Mind a 22 csoportban azonosak tehát az elvek és a munka is, ugyanazokat fő elemeket emeljük ki. Ez az elv érvényesül a csoportok mellett az alközpontok munkájában is, tehát az U10-nél és az U11-nél. A közeljövőben lesz egy U9-es torna, várhatóan november végén, ahova a legügyesebb gyerekek jönnek. Minden alközpontnak ki kell alakítania egy válogatottat, klubhovatartozástól függetlenül. Itt mindenki játszik a másikkal, ez lesz a zárása ennek a félévnek.” 

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés