kesport.hu

Szakmai program-sorozat indul az edzői pálya népszerűsítésére

A Magyar Edzők Társasága az edzői hivatás népszerűsítése érdekében a Dr. Szabó Tünde által vezetett EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával EDZŐ LESZEK – NINCS AKADÁLY! címmel országos program – sorozatot indít.

A szakmai programban kiemelt figyelmet kap az olyan edzői módszerek bemutatása, amelyek a hátrányos körülmények között élő gyermekek sport általi felzárkóztatására irányulnak. A rendezvénysorozat sport-nagykövete a Nemzet Sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok vízlabdázó, dr. Kárpáti György.

A program felvázolja az edzői életpálya céljait, feladatait és értékeit a középiskolás és fiatal felnőtt korú aktív sportolók részére is, akik kedvet és elhivatottságot éreznek az edzői munka iránt. Tágabb értelemben a program a sport egész világát átható értékteremtő szemléletmód bemutatására épül. Ismerteti azokat a követelményeket, amelyeket a mai kor az edző tevékenysége iránt támaszt és azokat a lehetőségeket, amellyel a tréner pozitív hatást tud kifejteni az általa irányított, gondozott sportolókra, fiatalokra és ezáltal a társadalomra. A rendezvénysorozat sport-nagykövete a Nemzet Sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok vízlabdázó, dr. Kárpáti György, aki a programban való részvételével hidat képez az edzői hivatás múltja és jelene között.

– A kezdeményezés célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése, ösztönzése, tevékennyé tétele az edzői hivatás kultúrájának bemutatásával. 2017. októberétől 2018. februárjáig kilenc alkalommal, kilenc városban (Debrecen, Szeged, Kecskemét, Eger, Szombathely, Pécs, Budapest, Érd, Nyíregyháza) rendezik meg az eseményt testnevelő tanári és edzőszakos egyetemi, főiskolai hallgatók, az edző pálya iránt érdeklődő sporttagozatos és sportiskolás gimnazista fiatalok részvételével. A rendezvényeken a szakmai előadások és bemutató edzések során előtérbe kerülnek olyan személyiségjegyek, mint a kapcsolatépítés képessége, a kreatív, alkotói légkör kialakítása, az edzői hitelesség megteremtése, adott esetben a mentális támasz és lelki segítség nyújtása, melyek kiemelten fontosak a hátrányos körülmények között élő fiatalok bevonása, felzárkóztatása érdekében is. A konferenciákon az előadásokat, pódium beszélgetéseket valamint az azokat követő különböző sportágak bemutató edzéseit neves szakemberek, sikeres edzők, olimpiai bajnok sportolók tartják. A program tapasztalatairól a Magyar Edzők Társasága beszámol a Magyar Edző folyóirat következő számában – mondta Köpf Károly, a MET titkára.

A mai, kecskeméti rendezvény házigazdája Ujhidy Tibor, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnökségi tagja, valamint a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér, valamint Boronkay Péter paralimpikon.

A program részletei a Magyar Edzők Társasága weboldalán és folyamatosan frissülő önálló facebook oldalon is elérhetők:

magyaredzo.hu/edzoleszek

facebook.com/edzoleszek

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés