kesport.hu

Élvezi az angliai életet a kecskeméti akadémista

Szalai Gábor, Mercedes-KLA nevelése nyáron kapott egy komoly lehetőséget, hogy Angliában egy bentlakásos iskolában folytathassa tanulmányait, egyben futball karrierjét is. A felvételt egy tavaszi próbajáték előzte meg, amin megfelelt, így most már kint bizonyíthat a pályán és az iskolában is.

Térjünk vissza kezdésnek a tavaszi próbajátékhoz. Miként jött ez a lehetőség?

Január elején jött a lehetőség, hogy kipróbálhatom magam Angliában. Úgy gondoltam, ez egy jó erőfelmérő lesz, úgyhogy el is fogadtam. Egy hétre szólt ez az időszak, egybekötve az iskolával, vasárnaptól vasárnapig voltam kint. Hétfőn már rögtön egy meccset játszottunk, reggel ugyanúgy iskolába mentem, mint a többiek, utána pedig jött az edzés. Sikerült megnéznem zárásként egy West Ham – Leicester meccset is, nagyon jól éreztem magam. Nem gondoltam még akkor, hogy később egy egész évre visszajöhetek.

Mikor derült ki, hogy hosszabb távon is folytathatod kint?

Hazatérésem után ugyanúgy teltek a mindennapok, de izgatott voltam, hogy mi a véleményük rólam. Végül jött az értesítés, hogy meg voltak velem elégedve a pályán és az iskolában is, így szeptembertől várnak, ha én is úgy gondolom. Én azonnal elfogadtam, utána szüleimmel, illetve a vezetőkkel kellett egyeztetni, ami június elejére be is fejeződött.

Mutasd be kérlek a Brooke House-t, milyen akadémia, illetve iskola ez?

Tradicionális, angol, bentlakásos magániskola. Intenzív angol, érettségi és egyetemi felkészítő szak is elérhető itt. Az iskolának van egy futball akadémia programja is, csapataik iskolai bajnokságban, illetve kupákban szerepelnek.

Hogy néz ki egy heted?

Hétfőtől péntekig tart ugyanúgy az iskola, edzések délután vannak. Minden nap kötelezően 1 óra tanulóidő van, de utána szabadok vagyunk, általában az itteni konditermet használjuk. A meccsek zömében hétköznapra esnek, így vagy szabad a hétvégénk, vagy ugyanúgy edzünk szombaton is. Ilyenkor pihenni szoktunk, kondizni, meccseket nézünk, de számos kikapcsolódási lehetőség áll még rendelkezésünkre. Itt lehetőségünk van egy napra átugrani Leicesterbe is.

Milyen az ottani bajnokság színvonala, mi jellemzi a játékot, illetve mire helyezik a fő hangsúlyt az edzésmunkában?

A bajnokság rendkívül színvonalas. Tipikus angol foci, kemény párharcokkal, elveszett labdát nem ismerve, de emellett próbálnak rövid passzokkal építkezni. Itt a játék gyorsasága (gondolkodás és labda gyorsasága) a hangsúlyos, de a taktika is fontos, például egy korábbi olasz élvonalbeli játékos segítette a taktikai felkészülésünket, de egy korábbi Premier League edzővel is dolgozunk heti két alkalommal.

Meddig tervezel odakint, illetve milyen további célokat tűztél ki?

Egy év most biztos. Utána meglátjuk, én szeretnék minél tovább Angliában tanulni is focizni. Rengeteg olyan lehetőség van itt, ami otthon nincs. Sok mérkőzésünkön vannak megfigyelők Premier League csapatoktól, de olyan ügynökök is megfordulnak itt, akik akár amerikai egyetemre is segíthetnek ösztöndíjjal.

Kecskeméti srác vagy, mennyire tudod tartani a kapcsolatot a szülőkkel, barátokkal?

A családdal próbálok minden nap beszélni, ez legtöbbször sikerül is. Őszintén megvallva még annyira nem hiányzik az otthonlét, mert annyira sűrű a programunk, hogy ezen nincs is időm gondolkodni. Azért egy kis időre természetesen jó lenne hazamenni.

(kecskemetilc.hu)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés