kesport.hu

Jógában áll a boldogság!

Nem csak a gondolatainkból érdemes kiválogatni azokat, amelyek bennünket táplálnak, hanem az ételekből is, amiket magunkhoz veszünk – vallja Benkő Ildikó, okleveles hathajóga-oktató, sportedző, transzperszonális légzéstréner, a Danu Jógastúdió vezetője. Ellentétek – Energetizáló Jóga címmel megtartott edzésére ezúttal a Sheraton Hotel és Konferencia Központ nagytermében került sor, ahol a gyakorlás után kifejezetten erre az alkalomra készülő finomságokkal, vegetáriánus különlegességekkel, smoothie-val, éltető őszi zöldségekkel, mártogatósokkal és pástétomok kavalkádjával várták a jógázókat.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Honnan jött a kihelyezett jógaórák ötlete?

Egy reggel arra ébredtem, hogy tulajdonképpen én bárhol tudnék a világban jógázni, ahová leraknak. Nem a környezettől, vagy a rendelkezésemre álló eszközöktől függ a gyakorlat, hanem pont az az izgalmas, hogy bárhol el tudom érni a joga pozitív mellékhatásait, hogy mind fizikálisan, mind pedig lelkileg jobban vagyok. Ebben a szellemben kezdtem el keresni helyeket, hogy a gyakorlatban is kipróbáljam, milyen a jógaközpont zárt, védett terén kívül edzeni. Azóta már több ilyen állomáson túl vagyunk, jártunk a Malom központ tetőteraszán, a Vízmű domb tetején, a Vincent teraszán, és végül jött a sorban a Sheraton. Nagyon megtetszett nekem ez a tér, hiszen egy exkluzív környezetben vagyunk, ami segít nekünk például a jó dolgok befogadásának gyakorlásában is. Fontos, hogy tudjunk figyelni az életünkben lévő értékekre, és meg tudjuk őket ragadni, engedjük meg néha magunknak a jót, a kényeztetést, akár a luxust. Olyan sokat hallani, hogy mennyi dolgunk van, állandóan a tennivalók körforgásában élünk, rengeteg az elengednivalónk, de milyen jó, amikor a pozitív dolgokat nézzük, s tesszük magunkévá. Szerencsére a Sheraton vezetése is nyitott volt az ötletre, ez pedig már a második alkalom, hogy itt vagyunk, és egyből meg is dupláztuk a résztvevők számát.

Kiket vársz jógára?

Igyekszem úgy felépíteni az órát, és úgy instruálni a résztvevőket, hogy a kezdők is be tudjanak kapcsolódni, ugyanakkor, aki régóta jár, az is kapjon új információkat. Az órák mindig valamilyen téma köré épülnek, ez általában spontán talál meg engem. Megfigyeltem már, hogy az a dolog, ami engem foglalkoztat, előbb-utóbb sok emberre kihat. Hiszem, hogy minél inkább visszatalálunk az évszakok rendjéhez, vagy ahogyan ükanyáink mondták, a szakrális rendhez, annál boldogabb és harmonikusabb az életünk. Jön tehát az intuíció és a körém rendeződött csapattal kibontjuk, és elemeiben is átéljük ezeket az észleléseket.

A jógán túl más kényeztetésben is része van a jelenlévőknek…

Igen. Minden alkalommal finom, kifejezetten erre az alkalomra készült vegetáriánus ételekkel és italkülönlegességekkel koronázzuk meg a foglalkozásokat, hiszen nem csupán a gondolatainkból érdemes kiválogatni azokat, amelyek bennünket táplálnak, hanem az ételeinkből is. Emellett egy új koncepcióval is készülünk a decemberi találkozónkra. Régóta foglalkoztat, hogy milyen lehet élő zenére jógázni, és két kiváló muzsikusnak köszönhetően (Sevecsek Béla, Szepesi Attila) ezt lehetőségünk is lesz kipróbálni. A jógában is nagy hangsúly van az együttműködésen, a páros pózoknál kiderül, hogy mi az, ami erősödött az emberben, és ez hogyan hat egy másik személyre. Reméljük, hogy ez a zenei fúzió is tovább erősíti az egymásra találásokat.

Mit tapasztalnak, akik részt vesznek egy foglalkozáson?

Előtérbe kerül a testtudatosság, sokkal inkább megismerjük magunkat. Megtanulunk olvasni a fizikai testből és az érzelmeinkből egyaránt, felismerjük az erőket, amelyek irányítanak bennünket. A harmonikus mozgás egy egészségesebb, boldogabb és szebb élet felé visz.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés