kesport.hu

Ivkovics: Nincs hiszti, senki nem dörömböl

A KTE-Duna Aszfalt jelenleg ott tart, ahová várta őket. Ivosev Tomisz­lav távozása nagy érvágás, de a maradása még nagyobb lett volna. Erről is beszélt lapunknak Ivkovics Sztojan, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya, na és arról, hogy egy profi klub ne legyen élősködő.

 
 Szakmai igazgatóként milyennek látja a KTE-Duna Aszfalt eddigi szereplését?
 

– Már nem vagyok szakmai igazgató. A magyar férfiválo­gatott szövetségi kapitányaként egyetlen klubnál sem vállalhatok ilyen jellegű munkát. De amikor tudom, megnézem a meccseiket, figyelem az eredményeiket. A Soprontól és a Jászberénytől nem lett volna szabad kikapniuk. A Zalaegerszeget és a Paksot viszont megverték, és ez bravúr. Tehát ott tartanak, ahová vártam őket, Forray Gábor vezetőedző jó munkát végez. Nagy érvágás Ivosev Tomiszlav távozása, de tudni kell, hogy az ő maradását nem bírta volna el a klub anyagilag. Aztán mi lett volna, ha nincs elég pénz? Mennek kunyerálni, hisztizni az önkormányzathoz? Ez erre a klubra soha nem volt jellemző, és biztos vagyok benne, hogy nem is lesz, amíg Sörös Jenő az ügyvezető.

Tehát afelé hajlik, hogy egy profi klub legyen teljesen önfenntartó és ne igényeljen önkormányzati segítséget?

– A legjobb ez lenne, de még egyetlen egyesület sem áll ilyen szinten. A KTE-Duna Aszfalt és a többiek is kapnak pénzt a várostól. De lényeges, hogy nincs hiszti, senki nem dörömböl az önkormányzat ajtaján a még több pénzért. Ne is legyen egy profi klub parazita, ne várja örökké csak a város támogatását. Sőt, ha kapunk, adjunk is. A KTE-Duna Aszfalt és a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével és Kecs­kemét önkormányzatával karöltve közel másfél milliárd forintot költött városi beruházásokra. Ezek mind a fiatalokért, a sportért jöttek létre. És úgy tudom, a következő két évben hasonló nagyságú beruházások várhatók.

Említette a szövetséget. Jól látjuk, hogy az MKOSZ-nak az egyik nagy kedvence Kecskemét?

– Lehet is kedvenc. A klub jól működik, szorosan összefogva a prémium kategóriás akadémiával. A kosárlabda beépült a város életébe és ezt jól látják a szövetségnél is. Kecskemét nagyon fontos bázisa a magyar kosárlabdának, a sportág egyik fellegvára. Ez köszönhető annak is, hogy rendszeresen itt készül a magyar válogatott, illetve az ország egyik legjobban működő akadémiája itt található. Innen indultunk az Európa-­bajnokságra, és hatalmas öröm volt, amikor a Romá­niában nekünk szurkolók között sok-sok kecskeméti ismerőst láthattunk.

Néhány napja az egyik közösségi portálon azt lehetett látni, hogy ön és a válogatott egyik ikonja, Wittmann Krisztián épp az akadémia legkisebbjeivel foglalkoznak. Ez már annak a része, hogy a szövetségtől kapott feladatai közé tartozik az utánpótlás teljes irányítása?

– Az akadémiával eddig is foglalkoztam. Az igazgató asszonytól kapott feladataim egyikeként azt kaptam, hogy építsem a nemzetközi kapcsolatokat. Segítettem az együttműködési megállapodás létrejöttében a szerb Yubac Basketball Camppel, illetve a világhírű belgrádi Partizannal, valamint nemrég felvettem a kapcsolatot egy horvát és egy spanyol egyesülettel. A szövetség az utánpótlás teljes irányításával bízott meg, illetve azzal, hogy mentoráljam a fiatalok képzését. Kecskeméten és a Pécsi VSK-nál szívesen lennék mentor, mert ez a két klub a szívem csücske.

(BAON.hu)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés