kesport.hu

Képzések és további fejlesztések várhatóak a megyei labdarúgásban

Óriási sikert ért el a Bács megyei labdarúgó-válogatott a múlt hétvégén. Erről, és számos fontos más kérdésről faggattuk az MLSZ Bács-Kiskun megyei Igazgatóságának vezetőjét, Losonczy Lászlót.

A 2017/2018-as bajnokság őszi idénye véget ért, a megye I-ben most a megszokottnál kisebb létszámmal. A másodosztályban viszont nagy a csata mindkét csoportban. Hogyan látja ezt a félévet?

– A Tiszakécske NB III-ba való feljutásával a Kecskemét előtt nyílt meg a lehetőség, hogy megnyerje a bajnokságot, és az eddigi eredmények alapján erre minden esélyük is megvan. Reményeink szerint így elindul a megye labdarúgása felfelé, és lesz egy újabb NB-s együttesünk. Sajnálatos módon a Baja visszalépése azt jelentette, hogy nem tudtunk 14 csapattal elindulni az idei megye I-es évben. Szomorú ez, hiszen jelentős anyagi segítséget nyújtott az MLSZ a Sugovica-partiaknak: nagy műfüves pálya, füves pálya, öltözői rekonstrukció valósulhatott meg náluk. Amit mi megadhattunk, azt megadtuk Bajának.

Ami a másodosztályt illeti, nagyon szoros csaták vannak az élbolyban, több kiváló gárda is van északon és délen is. A bajnokok azonban ritkán vállalják csak a magasabb osztályt, ezt megtehetik, hiszen a sporttörvény és az MLSZ sem kötelezheti őket. Én viszont úgy gondolom, hogy ezáltal a megye labdarúgása szenved csorbát, nincs meg az egészséges áramlás évről-évre. A másodosztályú csapatoknál is jelentős beruházások mentek végbe az infrastruktúra területén, így csak bizakodhatunk, hogy a javuló feltételek mellett majd végül többen vállalják a megye I-et.

Milyen beruházások történtek a megyében az elmúlt időszakban?

– Folyamatosan törekszünk arra, hogy aki szeretne, az tudjon fejleszteni. Több kisméretű műfüves pályát adtunk át egyesületeknél, iskoláknál, a legközelebbi Kecskeméten, Katonatelepen található. Mindezek mellett gyönyörűen megcsinálták a jánoshalmi nagypályát. Komolyabb esőzés esetén használhatatlan volt, most megemelték a szintjét az egésznek, és kiválóan alkalmas a sportolásra. Mélykúton és Solton is adtunk át műfüves pályákat, míg Kiskunhalason az öltözőket fogják majd felújítani. A kecskeméti Műkertben edzőpálya kerül kialakításra, nagyon sok gyerekcsapat dolgozik ott a sportcentrumban, így kell is a további hely nekik.

Úgy gondolom, hogy elértünk arra a szintre, hogy szerte a megyében tudtunk jelentősen lendíteni a feltételeken, természetesen a munka nem áll meg, folytatni kell a beruházásokat, hiszen van egy-két terület, ahol még lehet fejleszteni. A legnagyobb gond talán most már az öltözők, kiszolgáló épületek hiánya, nem tudunk nagyobb tornákat megrendezni a megyében. Egy-két város képes most erre, de törekedni kell, hogy az egész megyében legyen erre lehetőség a jövőben.

A Bács-Kiskun megyei amatőr labdarúgó-válogatott nagy sikert ért el a hétvégén, hiszen ezüstérmet szereztek a pécsi, országos döntőben. Hogyan értékeli ezt az eredményt az Igazgatóság?

– Vanó Sándor edző és Kerpics Ferenc kollégám úgy próbálták összerakni a csapatot, hogy ne csak játéktudásban legyen jó a keret, hanem emberileg is. Én úgy gondolom, hogy maximálisan jól döntöttek a keretszűkítéseknél, meghívásoknál. Külön elismerés jár azért, hogy a megye II-ből is mertek meríteni.

A békéscsabai selejtezőben kiválóan játszottak a fiúk, öröm volt nézni őket. Minden meccsüket megnyerték az első napon, majd másnap Pest megyével ikszeltek csak, amikor már eldőlt gyakorlatilag a továbbjutás kérdése. A pécsi tornán kellemetlen időjárási körülmények nehezítették a csapatok dolgát, de ennek ellenére is hajtottak a mieink, és tizenegyesekkel kiharcolták a döntőt Tolna ellen. Másnap Győr-Moson-Sopron legjobbjai ellen mérkőztünk meg. Az első félidő 0-0 lett, majd a második elején kapott ellenfelünk egy tizenegyest, és ezzel szerzett vezetést. Eztán nem estek össze a mieink, remekül játszottak, jött is az egyenlítés, de a rendes játékidőben több gól már nem esett, így jöhettek újra a büntetők. Emlékezetes párbaj volt, hiszen a 13. pár után dőlt el a meccs a győriek javára, ezúton is gratulálunk nekik. Viszont sajnálom a gyerekeinket, hiszen ha Fortuna mellénk állt volna, akkor még több élménnyel gazdagodhattak volna. A nyertes ugyanis részt vesz Csehországban az UEFA Region’s Cup selejtezőjében, amely az amatőr csapatok számára lett kiírva. A helyiek mellett Bosznia-Hercegovina és San Marino legjobb amatőr gárdái lesznek még ott, Magyarországról pedig Győr-Moson-Sopron megye együttese. Azonban Vanó Sándorék így is sok örömet szereztek a Bács megyei labdarúgásáért szurkolóknak, gratulálok az egész csapatnak, a stábnak, és mindenkinek, aki hozzátett ehhez az ezüstéremhez!

Milyen képzések várhatóak mostanában?

– A játékvezetőknél minden évben van képzés, most is lesz, hiszen egyre több helyre kell biztosítani a bíróküldést (futsal, strandlabdarúgás, gyermek programok, kispályás bajnokságok), illetve természetesen vannak, akik szögre akasztják a sípot, őket is pótolni kell. Sportvezetői tanfolyam is elindult, az első, úgymond tesztüzem már Heves megyében zajlik, és nálunk Bácsban is szeretnénk tavasszal beindítani a képzést. A következő versenykiírásban már várhatóan a megye I-es csapatoknál ez kötelező feltétel lesz. Fontos ez, hiszen sok helyen nincsenek a vezetők tisztában, hogy milyen jogi és egyéb kötelezettségeik, feladataik vannak, ez a program pedig erről nyújt átfogó ismereteket.

Sok munka vár az MLSZ Bács-Kiskun megyei Igazgatóságára a tél folyamán?

– A gazdasági ügyek folyamatosan zajlanak, illetve kötjük a megállapodásokat intézményekkel. A Bozsik-programos tornák koordinálása mellett hamarosan elindulnak a téli futsal teremtornák. A munka tehát nem áll le, remélem azért munkatársaim tudnak kicsit pihenni a közelgő ünnepek alatt, és újult erővel vághatunk neki a következő év feladatainak.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés