kesport.hu

Mercedes KA: Az új rendszerben is a legjobbak között!

Hónapok óta tartó vizsgálatsorozat – a Magyarországon működő, eddig akadémiának nevezett kosárlabda-nevelő rendszerek szakmai, szervezeti és pénzügyi átvilágítása – végeztével a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és stratégiai partnere, a Testnevelési Egyetem kedden eredményt hirdetett. Az MKOSZ és a TE vezetői sajtótájékoztatón nevezték meg azt a 10 sportszervezetet, amely megfelelt az új feltételrendszernek, és a jövőben viselheti a Nemzeti Kosárlabda Akadémia elnevezést. A felsorolt tíz név között ott van a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia is.

Vagyis a 2013-ban Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított nevelőrendszer az új feltételek mellett is ott van az ország kiemelt szakmai műhelyei között. Külön érdem, hogy ez az elnevezés mindkét szakág (fiú-lány) kapcsán megilleti őket.

Az ellenőrzés során vizsgálták az utánpótlás-nevelő intézmények szervezeti és szakmai felépítését, infrastruktúráját, gazdálkodását, bel- és külföldi kapcsolatait. A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia 95 %-os eredménnyel e legjobbak közé került – a vezetőség tagjai ráadásul úgy tudtak megfelelni a vizsgálat által meghatározott feladatoknak, hogy közben zajlott a szervezet történetének legnagyobb beruházása, a Mercedes-Benz Sport Akadémia (régi sportuszoda) megvalósítása.

Idézetek a vizsgálati jegyzőkönyvből, valamint az Akadémia 2017-es beszámolójából:

(…) a sport támogatás adta lehetőségeket kiemelten az utánpótlás fejlesztésére és annak körülményeinek javítására fordítja (stabil és transzparens gazdálkodás!!!) a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia (…)
(…) Élt a tárgyi eszköz beruházások lehetőségével – gyarapította ás jobbá tette a gyerekek és a városlakók sportolási körülményeit – 5 iskola tornacsarnokának és öltözőinek felújítását és a szabadtéri pályák megteremtését követően (…)
(…) sok tervezést és munkát követően átadásra került a MB Sport Akadémia épülete, amely igazi, megálmodott otthont ad az utánpótlás sport számára, és további lehetőséget kínál az egymásra épülő és összehangolt szakmai munkára (…)
(…) valódi közösségi térré vált, ezzel is erősítve az Akadémia eszméjét.(…)
(…) A nemzetközi együttműködések következtében tapasztalatokat szereztek a növendékek és a szakemberek, mások mellett a Yubac-táboroknak, valamint a Partizan Beograd kurzusainak (…).
(…) innováció – a modern épület mellett a fejlett technikai, sportspecifikus eszközök, tudományos diagnosztikai mérések segítik a szakmai munkát (…)
(…) az egészségügyi háttér kiépítése tovább javult (…)
(…) a régiós összetartások segítségével erősödik a területi szakmai összefogás (…)
(…) a KTE-Duna Aszfalt, valamint női első és másodosztályú csapatok szerződtették az Akadémia növendékeit, hat növendék szerepelt a magyar korosztályos válogatottakban (…)

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia elnevezés rang, a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia működésének első öt éve kapott kiváló minősítést. De ez a minősítés egyben felelősség is. Felelősség, amely a kecskeméti kosárlabdasport jövőjével kapcsolatos. Ám – ahogyan az Ivkovicné Béres Tímea, az Akadémia igazgatója a bejelentést követően elmondta – az Akadémia vezetősége elkötelezett a kecskeméti kosaras jövő mellett.

– Nagy megtiszteltetés ez az elismerés a közösségünk számára, főleg abban a tudatban, hogy a tíz Akadémia közül a kecskeméti kezdte meg legkésőbb a működését – osztotta meg gondolatait Béres Tímea. – Most büszkék és boldogok vagyunk, de nem felejtjük a célunkat sem. Továbbra is azért dolgozunk, hogy segíthessük a kosárlabdázó gyerekek álmainak megvalósítását, mert ezzel valóra válik az is, amit öt éve, az Akadémia megalapításakor mi magunk megálmodtunk!

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés