kesport.hu

Wittmann nem fog játszani, hacsak nem jön közbe valami

Ivkovics elmondta, hogy került képbe Horti. Wittmann nem fog játszani, hacsak nem jön közbe valami nagy probléma, Szombathelyen elbúcsúzik a címeres meztől Ferencz és Tóth is.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott jövő pénteken Litvániában folytatja világbajnoki-selejtező mérkőzéseinek sorát, majd február 26-án Szombathelyen fogadja Lengyelországot. Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány pénteken kihirdette bő keretét, a BB1.hu-nak most azt is megindokolta, miért éppen erre a 18 főre esett a választása.

A litván vagy a lengyel meccs lesz a fontosabb?

– Mindkettő egyformán fontos, mindegyiket komolyan kell vennünk, pláne most, amikor kialakulóban van egy új csapat. Azoknak a játékosoknak, akik itt lehetőséget kapnak, tudniuk kell, hogy minden találkozó egy próba, ahol megmutathatják, hogy alkalmasok-e arra, hogy harcba szálljunk velük a következő, négy év múlva esedékes Eb-re való kijutásra. Sokan vannak a keretből, akik egyáltalán nem találkoztak még ilyen komoly ellenfelekkel, mint a litvánok és a lengyelek. Én csak boldog vagyok, hogy most lehetőségük lesz rá. Annak is örülök, hogy Szombathelyen lesz a lengyelek elleni meccsünk, régen is játszottunk az Aréna Savariában, illetve Sopronban is, most újra Vas megyébe látogatunk, azt hiszem, azzal mindenki tisztában van, hogy Nyugat-Magyarország a kosárlabda fellegvára.

Eldöntötte már, hogy melyik honosított játékost fogja nevezni februárban?

– Mindkét külföldi velünk lesz, ezen a két találkozón Govens élvez prioritást. Megnézzük, hogy a magyar válogatott tud-e működni egy másik rendszerben, vagy sem. Van már ugyanis egy rendszerünk külföldi centerrel, ami abszolút működőképes, most megnézzük, mi lesz, ha beteszünk egy kisembert. Ezután a két meccs után tudni fogjuk, hogyan tovább, és kiderül, hogy melyik rendszer fekszik jobban a válogatottnak. Lehet, hogy ez a helyzet most a mezőnyembereket még jobban feldobja majd.

A keretben ott van Wittmann Krisztián is, aki Debrecenben visszavonult a válogatottságtól. Miért?

– Ezt már elmondtam korábban is, nem akarom százszor ismételni magam, szerintem, aki tud olvasni és jó a memóriája, az úgyis tudja, hogy ezek a játékosok továbbra is a csapat tagjai maradnak, és bármikor segíteni fognak, ameddig úgy látják, hogy tudnak tenni valamit a válogatottért. A saját idejüket szánják arra, hogy a fiatal játékosokat segítsék, ez mindenképpen példaértékű dolog. Wittmann nem fog játszani, hacsak nem jön közbe valami nagy probléma, de nem hiszem, hogy ennyi sérülés hirtelen bekövetkezne… Szombathelyen elbúcsúzik a válogatottól Ferencz Csaba és Tóth Norbert is.

Van viszont egy „új arc” is, Horti Bálint személyében.

– Olyan centert keresünk Keller Ákos mellé, aki képes a brusztolós és alázatos munkára, és tud segíteni Ákosnak pihenni. Én maximálisan bízom Ákosban, mint ahogy eddig az elmúlt öt év során mindig is tettem. Ő ezt meg is hálálta, az, hogy elsőszámú centere lett a válogatottnak, hatalmas siker. Kell egy kiegészítő ember, akinek magas a fájdalomküszöbe, és szívügye a válogatott. Karahodzsics abszolút jó erre a feladatra, van azonban egy másik helyzet, ha Hanga nincs, akkor külföldi kell a külső sorunkba. Horti egyébként eddig is képben volt, és a klubedzőjétől kapott információnk is abszolút pozitívak róla.

Tóth Ádám és Csorvási Milán kegyvesztett lett?

– Kértem a kluboktól, hogy tegyék világossá a helyzetet, vannak olyan játékosok, akik jelezték a múltban, hogy ha lehet, akkor nem vennének részt a válogatott programjában. Mi eddig sem kényszerítettünk senkit sem, vannak, akik nem tudnak jönni, és vannak, akiket külső okok miatt nem hívunk meg. Minden dokumentálva van a hiányzókról. Ez a kiválasztási rendszer eddig sikeres és eredményes volt (2007-ben a magyar válogatott Mallorcán kivívta az A-divízióban maradást, négy évvel ezelőtt egy pont hiányzott, hogy kijussunk az Eb-re, két éve 6/0-val megnyertük a selejtezőcsoportunkat, tavaly pedig 48 év után meccseket nyertünk, és tovább is jutottunk), mindenkinek a hozzáállására van bízva, ha szívügye a címeres mez, akkor jöjjön, ha nem, akkor nem kell.

Hanga játékára mekkora esélyt lát?

– A szituáció hasonlít a szeptemberihez, ha Hanga akárcsak egy órával a meccs előtt is jelenik meg, akkor is a csapattal lesz. Úgy gondolom, ő eddig mindent törlesztett a válogatott és az ország felé, és továbbra is egy példakép, bízzuk rá a döntést, ő tudja, hogy az adott pillanatban mi a legjobb neki. Ami neki a legjobb, az nekem és a válogatottnak is a legjobb. Én eddig is kiálltam mellette és most is mindenben támogatom.

A szoros program miatt a válogatott játékosoknak nem is lesz idejük megünnepelni a Magyar Kupa-győzelmet.

– Ugyan már, mindenki alig várja, hogy a válogatottal legyen! Vasárnap este találkozunk, és hétfő reggel kezdjük is a teljes értékű munkát, koncentrálunk az előttünk álló komoly feladatokra.

Ön egyébként ott lesz Debrecenben?

– Én mindig ott vagyok, ahol kell. Sokszínű ez a magyar bajnokság, bármi megtörténhet, bárki megverhet bárkit. A legnagyobb favoritok, a Szolnok, az Alba és a Körmend egy ágra került, érdekes lesz, hogy kinek mennyi ereje fog maradni a döntőre. Egy háromnapos tornán nem mindegy, hogy mennyire nehéz meccseket játszanak a fináléig vezető úton. A mások ágon nálam a Falco a favorit.

Ha már konkrét csapatneveket említett. Mit szól az Alba és a Körmend továbbjutásához a FIBA-kupában?

– Gratulálok mindkettőnek, nagyon fontos a magyar kosárlabdának, hogy csapataink minél tovább érdekeltek legyenek a nemzetközi porondon. Hajrá magyarok!

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés