kesport.hu

Bajnoki döntőt vív a KARC

Vasárnap 12 órakor vívják a magyar NB I-es rögbibajnokság döntőjét. A rájátszás rendszerének a 2006-os bevezetése óta a Kecskeméti Atlétikai és Rugby Club hete­dik alkalommal szállhat harcba az aranyért, ellenfele az a Budapest Exiles, amellyel szemben a legutóbbi két döntőt elveszítette.

Nemcsak az első, hanem a 16 óra 30-ra kiírt másodosztályú döntőben is érdekeltek a kecskemétiek, az NB II-es döntőt ugyanis a Szekerce és az Ördögi Medvék vívják. A Szekerce eredetileg Szentes, Kecskemét, Cegléd közös társulása volt, egy úgynevezett projektcsapat, amelyben ma már csak az előbbi két város képviselteti benne magát. A Szekerce csapatában kecskeméti részről levezetni vágyó öregek űzhetik még a tojáslabdát, illetve a KARC keretébe bekerülni vágyó fiatalok bizonyíthatnak – olvasható a BAON.hu előzetesében.

A nagy, azaz az NB I-es bajnoki döntőt délben játssza a KARC és a Budapest Exiles. Fájó pont a kecskeméti rögbisek számára, hogy amióta bevezették a bajnoki döntő rendszerét, azóta a kecskeméti csapat rendre az alapszakaszban szerepel jobban, a rájátszásra, illetve a döntőre viszont – főleg az elmúlt években – rendre az alapszakaszban gyakran gyengébben teljesítő Exiles képes maximálisan felszívni magát.

A kecskemétiek az idén egy tekintélyt parancsoló őszt, azután pedig egy botladozósabb tavaszt produkáltak. Már márciusban bebiztosíthatták volna a helyüket a döntőben, az Esztergomban irreális téli körülmények között vívott mérkőzésen azonban 14–10 arányban alulmaradtak. Végül a magát újra egyre jobban felszívó Százhalombatta otthonában kellett győzniük ahhoz, hogy újra esélyük nyílhasson a bajnoki arany megszerzésére. Ez 21–14 arányban sikerült is.

– A csapatunk keretében a tavalyi döntőhöz képest jelentős változás nem történt – jelentette ki Németh Krisztián, az együttes edzője –, a nevezettek névsorában található egy-két változás csak formaingadozásnak, sérülésnek vagy eltiltásnak tudható be.

Németh Krisztián az esélyekkel kapcsolatban elmondta, hogy a mérkőzésnek inkább az Exiles az esélyese, de természetesen a kecskeméti csapat is azzal a szándékkal veti magát a küzdelembe, hogy 1998 után megszerezze a klub második bajnoki aranyérmét. – Nem az elfogultság beszél belő­lem, a magyar rögbitársadalom egyöntetű véleménye az, hogy képesek lehetünk elkapni az Exiles-­t. Nem tagadom, hogy az előző két évben Kecskeméten rendezett döntőt sajnos magabiztosan nyerték ellenünk, de esélytelenek nem vagyunk a mérkőzésen – tért át a döntőre Németh Krisztián. – Az Exiles egy fokkal nálunk modernebb rögbit játszik, mi pedig inkább a brusztolós, a fizikális párharcok jellemezte rögbit kultiváljuk. A végletekig leegyszerűsítve: a döntőben az várható, hogy az Exiles gyorsítani akarja majd a játékot, mi pedig a fizikális harcra törekszünk. A célunk tehát egyrészt tempóban felvenni a versenyt, illetve lassítani az iramot. Létkérdés ugyanakkor, hogy sikerüljön a hibákat a minimálisra szorítani, hiszen akkor lehet esélyünk – nyilatkozta a tréner.Mindkét klub szurkolói, szokás szerint, nagy erőkkel készülnek a döntőre. Kecs­kemétről buszokkal, személyautókkal utaznak a drukkerek, ezzel segíteni tudják a kecskeméti együttest abban, hogy újabb első osztályú csapatbajnoki arannyal gazdagítsa a város sporttörténelmét.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés