kesport.hu

Pongó Máté kilenc év után távozik Kecskemétről

Nehéz döntést hozott meg a fiatal kosárlabdázó.

Pongó Máté 2009-ben, tizenöt évesen érkezett Bajáról Kecskemétre. Már akkor látszott, hogy tehetséges játékosról van szó, aki nem ijed meg a kemény edzésektől, a munkától, de a váratlan helyzetektől sem. Évről évre, hónapról hónapra fejlődött, érett, lépegetetett előre a korosztályokban, mígnem erre a szezonra a KTE-Duna Aszfalt alapembere, kezdő irányítója lett. Stojan Ivkovic irányítása alatt bemutatkozott a magyar válogatottban is, érett, komoly kosárlabdázóvá vált. Az évek során sok kecskeméti szurkoló kedvencévé, kisgyerekek példaképévé vált. Nem Kecskeméten született, de kecskeméti lett. Most azonban úgy érezte, eljött az idő a váltásra, és kilenc kecskeméti év után távozik a klubtól.

2009-ben érkeztél Kecskemétre, kilenc év nem kevés idő… Nehéz volt meghoznod a döntést a váltásról?

– Persze, nagyon! Rengeteg időt eltöltöttem Kecskeméten, itt tanultam szinte mindent, itt lettem A-csoportos játékos és válogatott. Itt lettem felnőtt, itt lettem önálló, itt lettem először szerelmes. Rengeteg jó embert ismertem meg, magához a városhoz is hozzánőttem. Teljesen más lesz egy új csapatnál elkezdeni a szezont, igazából még nem is nagyon tudatosult bennem, hogy jövőre már nem itt játszom majd. Nem volt egyszerű döntés, és remélem, hogy nem bánom meg.

Hónapokkal ezelőtt eldőlt, hogy ez az utolsó szezonod a KTE-nél. Milyen érzések voltak benned azóta?

– Valóban, januárban leültünk beszélgetni a vezetőkkel a jövőről, és akkor elmondtam, hogy szeretnék váltani. Megértéssel fogadták a helyzetet. Mint addig is mindent, megbeszéltük az előttünk álló időszakot is. Egy kicsit talán még motiváltabb is voltam, de úgy érzem, hogy el tudtam tekinteni ettől a ténytől. Szerettem volna egy nagyszerű idényt zárni a csapattal, úgy gondolom, ez sikerült is. Boldog vagyok, hogy egy ilyen eredményes szezon után búcsúzom a csapattól, a csarnoktól.

Miért döntöttél a váltás mellett?

– Egyszerű, szeretném magamat kipróbálni egy másik csapatban, egy másik közegben is. Nagyon jó eredmény értünk el idén, túlteljesítettük a célunkat, de magasabb szintre szeretnék lépni, egy olyan csapatban játszani, amely akár a bajnoki címért is harcba szállhat.

A Körmend ellen játszottad az utolsó mérkőzésedet a KTE-Duna Aszfalt mezében. Mi zajlott le benned a találkozó végén?

– Őszintén szólva, csalódott voltam, úgy érzem, hogy ezen a meccsen még idegenben is volt esélyünk nyerni. Szerettünk volna bejutni a négy közé, de ez sajnos nem sikerült. Leginkább ez foglalkoztatott közvetlenül a mérkőzés után, akkor még nem gondoltam bele, hogy ez volt az utolsó, inkább másnap jutott eszembe.

Van esetleg egy olyan pillanat, ami számodra a legemlékezetesebb marad Kecskemétről?

– Egyet külön nem tudok kiemelni. Forray Gáborral nagy sikereket értünk el utánpótlásban, míg Sztojan Ivkovics irányítása alatt bajnoki- és kupadöntőt is játszottunk. Az idei szezon is emlékezetes marad számomra, boldogan fogok ezekre visszatekinteni.

S mi az, amire a legbüszkébb vagy a kilenc év alatt?

– Az idei szezon hatalmas élmény volt. Kulcsjátékos lettem, így értünk el egy fantasztikus eredményt. A bajnoki döntő is nagy élmény volt, de akkor még nem volt ilyen komoly szerepem.

Kedden zártátok az évet a csapattal, nyilván alkalom volt arra, hogy elbúcsúzz a társaktól.

– Azért azt nem gondolom, hogy el kellene búcsúznunk, hiszen a legtöbb sráccal évek óta együtt vagyunk, ez nem olyan, hogy mostantól nem is tartjuk a kapcsolatot. De tényleg volt egy búcsúztató, a klub azzal köszönt el tőlem, hogy valahonnan megszerezték azt a mezt, amelyben hat évvel ezelőtt életem első A-csoportos mérkőzését játszottam. Örök emlék marad, az biztos, mindenki aláírta, aki ott volt, be fogom kereteztetni és viszem magammal mindenhova. Mindig arra emlékeztet majd, hogy honnan indult a profi karrierem.

Elképzelhetőnek tartod, hogy egyszer majd visszatérsz?

– Természetesen. Nagyon jól éreztem magam, megszerettem a várost, a vezetőséggel is teljesen jó volt a kapcsolatom. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a vezetőségnek és a stábnak, hogy az ittlétem alatt támogattak és minden segítséget megadtak, minden jót kívánok nekik. Köszönet a szurkolóknak is a biztatásért, rengeteg erőt adtak. Teljesen mindegy, hol játszom majd, szeretném, ha kicsit mindig büszkék lennének rám a kecskemétiek.

(ktekosar.com)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés