kesport.hu

Rengeteg pénz érkezik a megyei futballba – évértékelő

Véget értek a küzdelmek a megyei labdarúgó bajnokságokban, és a megye I-től eltekintve mindenhol nyitott volt szinte a bajnoki cím sorsa. Az MLSZ BKMI igazgatója, Losonczy László értékelte a szezont számunkra, és kicsit kitekintettünk a közeljövőbe is.

A hét megyei bajnokság közül sok csoportban volt végig kiélezett a küzdelem az aranyéremért. Milyennek látta a 2017/2018-as évadot?

A megyei III-ban négy bajnokságot szerveztünk, és a legalacsonyabb osztály ellenére is igen színvonalas küzdelmek folytak. A négy aranyérmes közül úgy tudjuk, hogy ketten legalább szeretnék vállalni a magasabb megmérettetéseket, ám ez természetesen majd a július 2-án záródó nevezések után lesz biztosan kijelenthető. A megye II-ben az utolsó fordulóban dőltek el a kérdések, nagy izgalmak közepette. A Tiszakécskei VSE II. a Kerekegyházát tudta megelőzni északon, míg délen a Sükösd harcolta ki az elsőséget. Mindkettejük szívesen látnánk a következő évadban a megye I-ben, bízom benne, hogy jövőre már legalább 14 csapattal tud elrajtolni az élvonal (17 együttes kapott megye I-es licencet – a szerk.). A Kecskemét bajnoki címe megye I-ben, majd az osztályozón elért összesített eredménye NB III-ba jutást ért. Ez külön öröm, hiszen Bács-Kiskun megyének immár két Nemzeti Bajnokságban szereplő együttese is lesz. Gratulálok a Tiszakécskének is, akik már az NB II-re készülhetnek. Ez a két együttes jó példával szolgálhat a többi nagyobb település számára, remélhetőleg egyre többen próbálják meg a feljutást a következő években megyénkből!

A már korábbi interjúinkban említett sportvezetői képzéssel kapcsolatban mit lehet tudni? Mikor indul el?

A rutinos sportvezetők kiöregedtek, pótlásuk sajnos nem történt meg. A következő bajnoki évben, az ősz folyamán sikerül beindítani a képzésüket, amely kötelező is lesz a megyei egyes klubok számára. Kecskeméten tervezzük, 3-4 napos intenzív tanfolyam keretein belül, külsős előadókkal kiegészülve, komplex ismeretanyaggal.

Fegyelmi és versenyzési ügyek terén mik voltak idén a tapasztalatok?

Egyetlen egy nagyobb atrocitás történt az évben, mikor Kunbaján a játékvezetőt inzultálták. Szerencsére ezenkívül komolyabb dolog nem volt, viszont megszaporodtak azok az esetek, ahova nem utaztak el a vendégek. Ez érinti a felnőtt és utánpótlás bajnokságokat is, különböző osztályokban. Ezeket mindenképpen vissza kell szorítani, rettentő sportszerűtlen dolognak tartom személy szerint, ha valaki nem áll ki a sorsolás szerinti időpontban. 

Rengeteg fejlesztésről is beszámoltunk az év során, folyamatosan rendeződik a megyei labdarúgás infrastruktúrája. Mi várható eztán?

Országos szinten is jól állunk, szépen fejlődik a megye labdarúgásának környezete. Kisebb településekre is jut a fejlesztésre szánt TAO-pénzekből a legkülönfélébb beruházásokra, például: kis-és nagyméretű füves és műfüves pályák, öltözők és kiszolgáló épületek felújítására, létesítésére. Az előttünk álló évben több mint 1 milliárd 800 millió forintot tudunk majd a pályázatokra fordítani, nagy lehetőség előtt állnak az amatőr egyesületek. Amit mindenképpen szeretnénk kiemelten támogatni, az a kiskőrösi, akasztói és kiskunfélegyházi műfüves nagypályák kivitelezése, amelyek ha elkészülnek, a környezető települések csapatainak is hasznára lesznek majd, elsősorban a téli időszakokban.

Milyen tendencia tapasztalható az utánpótlás-korosztályoknál?

Az utóbbi tíz évben megduplázódott az igazolt amatőr labdarúgók száma Bács-Kiskun megyében, ami igencsak figyelemreméltó és örvendetes. Viszont azt látnunk kell, hogy a gyerekek száma véges, a tömegesítést már tovább növelni nem nagyon lehet. Amire nagy hangsúlyt kell fektetnünk eztán, az a kiválasztás, és a képzések, amelyek az NB-s osztályok számára adnak majd játékosokat folyamatosan. Ebben kell előrelépnie a magyar focinak, illetve a női és leány labdarúgásban, továbbá a futsalban van még bőven tennivalónk, ezekben a szegmensekben vagyunk lemaradva.

Végezetül, de nem utolsó sorban: zajlik az oroszországi labdarúgó világbajnokság. Az eddig látottak alapján kik érhetnek oda a végére?

Egyelőre nehéz megjósolni, eddig egy-két kivétellel a kötelezőket hozták az előrébb rangsorolt nemzeti csapatok. A sztárok is még alaplángon vannak, hosszú bajnoki szezont követően talán ez nem is meglepő. Úgy vélem, majd a legjobb nyolc között fogják igazán begyújtani a rakétákat. Természetesen európai sikert várok, habár vannak más kontinensről érkező esélyesek is. Kitérve a mérkőzésekre, én nagyon nem szeretem a videó bírót, szerintem a futball halála. Tiszteletben tartom mások álláspontját is, de az én olvasatom szerint a futball része volt eddig is az emberi tévedés lehetősége.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés