kesport.hu

Négy kecskeméti aranyérem a masters súlyemelő Eb-n

Az elmúlt napokban rendezték Budapesten a súlyemelő Masters Európa-bajnokságot, ahol az 540 fős mezőnyben, hat kecskeméti versenyző képviselte Magyarországot.

Török János M70 korcsoportban kezdte meg az éremgyűjtést a 77 kg-os súlycsoportban. Szakításban 60 kg-ot, lökésben 74 kg-ot emelve a feje fölé lett ezüstérmes, megadva a Kecskeméti TE emelőinek az alaphangulatot.

Kasza Adrienn M45 korcsoport 48kg-os súlycsoportjában világbajnokként lépett dobogóra és öt sikeres gyakorlatot bemutatva 108 kg-os (48;60) eredménnyel lett Európa-bajnok. Ígéretes gyakorlatot mutatott be 63kg-on lökésben, ami új kontinenscsúcs lett volna.

Takács Erika ugyanebben a korcsoportban, +90kg-os súlycsoportjában készült megvédeni bajnoki címét brit, dán és német ellenfeleivel szemben. Szakításban 66 kg-os sikeres gyakorlattal, 4 kg-os előnyre tett szert, amit lökésben még sikerült növelni 86 kg-os eredménnyel. 152 kg-os összetett teljesítménye újabb Európa-bajnoki aranyat jelentett számára és a kecskeméti csapatnak.

Nagy Noel indulása az M45 korcsoportban, a 77 kg-os mezőnyben kétséges volt, mert térdműtéten esett át, ami nagymértékben befolyásolta felkészülését. Ennek ellenére öt remek gyakorlatot bemutatva 239 kg-ig (110;129) jutott, és a súlycsoportja aranyérmese lett.

Török Péter folytatta a család (Török János az édesapja – a szerk.) éremgyűjtését M45 korcsoportban: a +105kg-os mezőnyben nagyon nagy csatát vívott. Szakításban két sikeres fogással 117kg-ig jutott és második helyről várta a folytatást. Lökésben az ezüstéremhez mindhárom fogása sikeres volt, és 148kg-os gyakorlat az összetett ezüstérmet jelentett számára.

A kecskeméti csapat legfiatalabb tagja Vaspöri Gábor volt, aki 94 kg-os súlycsoportban folytatta a sikeres szereplést. 138kg-os szakítással 13kg-os előnyre tett szert, lökésben három sikeres gyakorlattal 171kg-ig jutott a kecskeméti versenyző, és növelni tudta előnyét. 309kg-os teljesítménnyel lett a 94 kg-os súlycsoport legjobbja.

– A nevezések alapján számítottam a sikeres szereplésre – mondta Bálint Csaba vezetőedző –, de a négy Európa-bajnoki arany, és két ezüstérem felülmúlta várakozásainkat. Az elmúlt hónapokban a csapatot is elérte a sérüléshullám, ami veszélyeztette az eredményes versenyzést, de mindegyikük felülmúlta önmagát. Kasza Adrienn és Vaspöri Gábor már Barcelonára gondol, mert augusztusban itt rendezik a világbajnokságot. Külön öröm számomra, hogy masters emelőink példaképek a fiatalok számára, valamint bizonyíték arra, hogy a súlyemelés kortalan, 7-99 éves korig lehet a súlyokat emelni.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés