kesport.hu

Mercedes-KLA U12: Mentálisan kell fejlődniük – évértékelő

Sziegl Gábor együttese először szerepelhetett bajnokságban, az U12-es régiós ligában indulhattak. A korosztályos csapat kicsivel maradt le a dobogóról, emiatt maradt is némi hiányérzet a csapat edzőjében.

Hogyan értékelnéd a tavaszt?

A tavaszi szezonban nem változott a helyünk a tabellán, maradtunk a 4. helyen. Ha az eredményt nézzük, vegyes a kép, hiszen pontokat vesztettünk a nálunk lényegesen gyengébb játékerőt képviselő Békéscsaba második csapata és a Cegléd ellen is, ugyanakkor az előttünk lévő 3 együttes mindegyikével döntetlent játszottunk. Ezek a ki-ki meccsek fejlesztik véleményem szerint a legjobban a gyerekeket. Itt érdemes megemlíteni, hogy a dobogó második és harmadik fokát elfoglaló Hódmezővásárhely és Szolnok ellen is – saját megítélésem szerint – egyértelműen mi játszottunk jobban, mi tudunk többet a fociról. A harminc perces félidők nem mindig bizonyultak elégnek ahhoz, hogy ellenfelünk fölé kerekedjünk eredményességben. Ezen felül árnyalja a képet, hogy sajnos sok csapat az eredményt előtérbe helyezve állt hozzá a meccsekhez. Az akcelerált játékosok közül egyet hátra, egyet előre tolva, a játékot leegyszerűsítve játszottak eredményre törő játékát, ami azonban semmi futballtudást nem ad át a játékosoknak. Meggyőződésem, hogy ezzel a taktikával mi is több pontot szereztünk volna, de a fejlődésünket semmiben nem szolgálta volna.

Ha az egész szezont kellene értékelni, akkor elégedett vagy?

Ha maradunk az eredmények vonalán, talán a Békéscsabai Akadémia elleni teljesítményünkön keresztül kapjuk a legjobb képet a fejlődésünkről, illetve a csapat képességeiről. A bajnokik mellett sok edzőmeccset is játszunk velük, erős csapatnak számítanak országos szinten, a környék ügyes játékosai koncentrálódnak náluk, jól működik a modelljük. Az ősz folyamán rendre sok gólos vereséget mértek ránk, a tavaszi bajnoki során viszont ikszeltünk velük, ami a játék képét is figyelembe véve nagyon nagy pozitívum, felvettük velük a kesztyűt. Néhány héttel később újra találkoztunk, ennek az volt a tanulsága számomra, hogy 3-4 alapember hiányát nem bírjuk el, nagy vereségbe szaladtunk bele.  A 4. hellyel nem vagyok elégedett, mert a közvetlenül előttünk lévő 2 csapatnál jobbak vagyunk, a játékot figyelembe véve viszont pozitív a benyomásom. Egyre tudatosabban játszunk, hátulról építkezünk, nem ívelgetünk.

Kiket emelnél ki?

Ősszel a Szolnok elleni idegenbeli győzelem, tavasszal pedig a már említett Békéscsaba elleni kiélezett meccs volt emlékezetes. Egész éves teljesítménye alapján Fodor Tamás és Balla Dani voltak a legkiemelkedőbbek, mellettük Nagy Kristófot és Jócsák Attilát is szeretném megemlíteni. Radnóti Dani ugyancsak a legjobbak közé tartozik, őt azonban tavasszal sokszor nem én, hanem az U13-as csapat foglalkoztatta, amire büszkék vagyunk.

u12

A kitűzött képzési célok mennyire valósultak meg?

A képzésben a korosztályos céloknak megfelelően haladtunk, ezeket szerettem volna mérkőzéseken is viszont látni. Ezen a téren többnyire elégedett vagyok, a játékunk az ad hoc megoldásoktól eltolódott a tudatos játékhelyzet-megoldások irányába. Az ellenfél nyomásának függvényében megállapítható, hogy a gyengébb csapatok ellen sokszor nagyon tisztán kirajzolódott, hogy felismerik a fiúk adott játékszituációkban a megfelelő csapatszintű megoldásokat, hatékonyan is alkalmazzák azokat. A velünk azonos erőt képviselő csapatok ellen helyenként ugyancsak be tudták építeni a játékba ezeket a tudatosságokat, itt azonban már több hiba kiütközött. Nagyobb nyomás ellen előjöttek a technikai hibák és a döntés, illetve megoldási sebesség terén is kiütközött, hogy gyorsulni kell.

Mik az erősségek, miben kell fejlődni még?

Sokat kell fejlődnünk mentálisan. Vannak győztes típusú srácok a csapatban, de vannak, akiknek a céltudatosságban, párharcok megnyerésében, hozzáállásban rengeteget kell fejlődniük. A játék sebességével sem vagyok elégedett, gyorsabb megoldásokra van szükség. Pozitív a csapat egésze, hangulata, értelmes srácok alkotják a közösséget. Emellett a már fent említett játékban alkalmazott tudatosság a csapat erősségei között említendő tényező.

Milyennek látod a korosztály jövőképét?

Kellő szorgalommal sok játékosnak okozhat örömöt és sikereket a futball, ehhez viszont maximális elszántságra van szükség. Sokukban ez megvan, néhányuknál viszont azt látom, hogy a tehetség többre predesztinálja őket, mint a sportág iránti alázatuk és akaraterejük. Ha a mostani keretet néhány ügyes játékossal még meg tudnánk erősíteni, ütőképes csapat lehet belőlünk a későbbiekben a nagypályás kiemelt bajnokságokban.

(kecskemetilc.hu)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés