kesport.hu

Farkas Petra legnagyobb álma a WNBA és a válogatott

A Bolyai János Gimnázium idén végzett diákjával, Farkas Petrával készítettünk interjút, aki az Amerikai Egyesült Államokban folytathatja kosaras karrierjét, és tanulmányait.

Mióta kosarazol, és miért pont a kosárlabdázás mellett döntöttél?

A Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában kezdődött minden, amikor másodikos koromban Gerebenné Bresák Zita kosárlabda edzéseket szervezett. Részt vettem minden héten ezeken a különlegesnek ígérkező foglalkozásokon, és nagyon hamar a kedvenc elfoglaltságommá vált a kosarazás. Emellett hegedű órákat is vettem, és kórusban is énekeltem. Mindhármat nagyon szerettem, de sajnos ahogy telt az idő, és gyarapodtak a feladatok, döntenem kellett. Nem volt könnyű, de végül a zenei pályát abbahagytam annak érdekében, hogy minél több energiámat tudjam a kosárlabdázásra fordítani.

Mi volt az a fordulópont eddigi karriered során, ahol eldöntötted, hogy a kosárlabdának szenteled életed jelentős részét?

Serdülő koromban Sopronban voltunk az országos bajnokság döntőjében, ahol megkaptam a torna ‘Legtöbbet Fejlődött Játékosa’ címet. Ez az elismerés mindig a szemem előtt lebegteti legfőbb célomat, a folyamatos fejlődést. Akárhányszor erre a különdíjra gondolok, kiválóan tud motiválni, és átlendíteni a kisebb-nagyobb hullámvölgyeken.

Mi vagy ki inspirál a legjobban?

Külön példaképeim nem nagyon vannak, viszont ha Iványi Dalmára gondolok, nagyon tud inspirálni az a tudat, hogy Magyarországról sem lehetetlen eljutni a WNBA-be (profi amerikai női kosárliga – a szerk. ). Emellett saját korosztályomban is mindig van pár játékos, aki képes engem motiválni, mert ilyenkor látom, hogy mindig lehet jobb az ember, és mindig van hová fejlődni.

Mikor tudatosult benned, hogy kosárlabdázó szeretnél lenni, illetve hogyan jött a lehetőség, hogy az USA-ban tanulhass és kosarazhass?

Igazából még most sem döntöttem el igazán, hogy belőlem bizonyosan kosárlabdázó lesz. A végzős évemben tudatosult bennem, hogy ez az életem, mert a kosarazás és az edzések annyira a mindennapjaim részévé váltak, hogy legtöbb időmet ez teszi ki. Sokat játszadoztam a gondolattal, mi lenne, ha Amerikában, a kosárlabda hazájában játszhatnék. Ekkor találtunk egy lehetőséget, melyet sikerült megragadnom. Különböző interjúkat és vizsgákat kellett sikeresen teljesítenem, valamint videókat kellett küldenünk az iskolának, melyen a kosártudásomat mérhették fel. Idaho állambeli Idaho Falls nevű város főiskolájára nyertem így jelentkezést, ahol általános kereskedelmet fogok tanulni, és az iskola csapatában űzhetem szeretett sportomat.

Mik az álmaid a kosárlabdázással kapcsolatban?

Legnagyobb álmom, hogy pályára léphessek a WNBA-ben, és, hogy egy nap magyar válogatottként képviselhessem hazámat egy világeseményen.

Hozzászólások

  1. Pingback: Jelentősen átalakult a KKC kerete – kesport.hu

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés