kesport.hu

U18 kosárlabda Eb: Nem jött össze a bravúr az észtek ellen

fiba.com

Ma folytatódott, folytatódik a macedóniai Szkopjében rendezett férfi U18-as B divíziós Európa-bajnokság, amelyen a csoportmeccsek negyedik fordulójára kerül(t) sor. A magyar válogatott ellenfele kora délután az eddig hibátlan, 3-0-s mérleggel rendelkező Észtország volt.

Lepp 2+1-es akciójával indult a találkozó, amire Somogyi Ádám gyorsan felelt, de az egész első negyedre jellemző volt, hogy futottunk az ellenfél után, még ha nem is nagy hátrányban. A “kosárra kosár a válasz” sorminta a negyedik perc legelején szakadt meg – a védekezésünk csődöt mondott a mérkőzés elején, már 11 kapott pontnál jártunk ekkor (6-11). Meleg Gergő két büntető után gyorsan zsákolt is, újra ott voltunk az észtek nyakán, de jött az észt válasz, a felvonás felénél pedig 3 pontos hátrányban voltunk (11-14). Drell duplájára Fazekas Máté felelt, de Észtország újra ellépett (13-21). A felvonás végén a mieink visszakapaszkodtak némileg, Meleg két duplája után Kovács Bálint Benedek szórt be két büntetőt, így csak 5 pont volt a hátrányunk 10 perc játékot követően (19-24).

A második játékrész első részében nagyon kevés pont esett, főleg az első negyedhez képest, de a 13. perc után is maradt a különbség a két fél között (21-26). Dancsecs András, majd Csík Richárd és Somogyi szerezték a pontjainkat, utóbbi kosarával 3 pontra zárkóztunk, Meleg pedig a 15. perc közepén egyetlen pontra hozta fel Forray Gábor csapatát (27-28). Konontsuk majd Jurkatamm révén léptek meg megint az észtek, akik ebben a játékrészben nagyon nehezen pörögtek fel, ezt követően azonban simán tartották 4-6 pontos előnyüket az előbb említett két úriember vezetésével (33-39). A félidő végén Meleg duplájával 2 pontra feljöttünk (37-39), de azonnal jött Korsunov hármasa, így a nagyszünetben is megvolt a két gárda közötti 5 pont, ami az első 10 perc után (37-42).

A fordulás után az észtek 10 pont közelébe növelték előnyüket (37-46), mi Somogyi két egypontosával és Meleg ziccerével vettük fel a fonalat a 22-23. percben (41-46). A harmadik negyed közepéig mindkét csapat nagyon megállt az előrejátékban, kevés volt az igazán kreatív megmozdulás a két oldalon, és mindkét gárda jobban védekezett annál, hogy tompa támadásokkal fel lehessen törni a hátsó alakzatot. Az észtek a játékrész második öt percében azonban megindultak, Jaakson és Jurkatamm hármasa után Drell először növelte 10 pont fölé a differenciát (45-56). Dancsecs révén még volt egy válaszunk, de Észtország újabb két triplát süllyesztett el, Konontsuk pedig 0.7 másodperccel a negyed vége előtt még három büntetőt is ráemelhetett, amiből kettőt értékesített is, így nőtt 15 pontra a magyar válogatott hátránya (51-66).

Az utolsó 10 perc elején Takács Milán távoli kísérletével és Fazekas két büntetőjével azonnal visszazárkóztunk 10 pontra két támadás alatt (56-66). A mieinknél Takács és főleg Fazekas, a másik oldalon Jaakson lett a főszereplő a felvonás elején, de a 10 pont maradt a 33. percre is (61-71). Drell újabb kosarával, majd Jaakson negyedik hármasával állt vissza a 15 pontos távolság (61-76) a negyed felénél, és ez végleg el is döntötte a mérkőzés kimenetelét. Drell révén még 18 pontra hízott az észtek előnye a 38. percben (63-81), de a végkimenetelen már sem ez, sem az a két dupla nem változtatott, amellyel Hint 20 pontosra növelte a különbséget. A belgák elleni győzelem után csoportfavorittá előlépő Észtország 88-69-re győzött, de a magyar csapat nagyot küzdött, és nem adta fel a találkozó során egy pillanatig sem – tudósított az mkosz.hu.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés