kesport.hu

Forray elégedett az U18-as válogatott teljesítményével

Tizedik helyen zárta a Szkopjéban rendezett B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságot a Forray Gábor vezette magyar U18-as fiúválogatott, amely négy győzelem mellett ugyanennyiszer vereséget szenvedett a kontinensviadalon. Ezek azonban borítékolhatóak voltak a vezetőedző szerint, aki elégedett a társaság teljesítményével és küzdeni akarásával. Interjú a szakvezetővel.

Szkopjéban rendezték a fiú kosárlabdázók B divíziós Európa-bajnokságát, amelyen a magyar U18-as válogatott a tizedik helyet szerezte meg. Forray Gábor vezetőedzőt kérdezték a szereplésről az utanpotlassport.hu-n.

 ‒ Összességében elégedett a csapat teljesítményével?

Az vagyok! Tipikus első meccsel nyitottuk az Eb-t, ahol görcsösen, rossz ritmusban játszottunk az osztrákok ellen. Aztán a végjátékban balszerencsésen kikaptunk. A vereség után azonban nem omlottak össze a fiúk, és azt mondom, ezt a mérkőzést leszámítva csak olyan ellenfelektől kaptunk ki, akik jóval magasabb szinten vannak jelenleg, mint mi (Észtország, Belgium, Izrael). Bulgária legyőzése mindenképpen bravúr volt, Grúziánál, Azerbajdzsánnál és Norvégiánál pedig egyértelműen jobb a csapatunk, bár jelenleg a magyar utánpótláskorú férfi kosárlabdázás nincs azon a szinten, hogy bármilyen meccshez is úgy álljon hozzá, hogy kötelező a győzelem. Ez a tizedik hely abszolút reális jelenleg.

‒ Hogyan értékeli a játékosok hozzáállását?

Mind a hozzáállásukkal, mind az elvégzett munkájukkal abszolút elégedett vagyok. Ami bennük volt, azt maximálisan kiadták magukból. Mindent megtettek, hogy ‒ eredménytől függetlenül is ‒ emelt fővel távozzunk Szkopjéból.

‒ Miben jobb a többi csapat, amelyik a magyar válogatott előtt végzett?

Annak ellenére, hogy ez egy jó szerkezetű társaság, fizikálisan jócskán le van maradva a nemzetközi élvonaltól. A játékosok természetesen nem tehetnek erről, hiszen amit évközben nem kapnak meg az edzések során, azt az öthetes válogatott-felkészülés alatt nehezen lehet pótolni. De sok mindent elmond az is, hogy a mi kosarasainkkal ellentétben az ellenfelek tizennyolc évesen már kész játékosok. Amíg ezt a lemaradást nem tudjuk legalább csökkenteni, addig nem is várhatunk látványos előrelépést ‒ holott hozzáteszem ‒, ez a társaság az U16-os Eb-n tizenharmadik lett, most a kilencedik helyért játszott.

‒ Gratulálok a szerepléshez!

Köszönöm. Sokan nem így vannak vele… Én gratuláltam a játékosoknak, és a kollegáimnak is megköszöntem a munkát, mert nagyon keményen dolgozott mindenki. Azt gondolom, nincs min szégyenkeznünk, ezek a tények. Lehet álmodozni, koptatni a közhelyeket, de a magyar kosárlabda fennálló  helyzetét csak hosszú, kemény munkával, fiatalabb korban elkezdve lehet megszépíteni. Tizenhat vagy tizennyolc évesen lehet persze még fejleszteni a srácokat, de sokkal könnyebb lenne ezt kisebb korban elkezdeni.

 ‒ Hogy látja, vannak törekvések arra, hogy ez változzon a közeljövőben?

Száz százalék, hogy lesznek változások. Csak ugyebár ez egy hosszú folyamat.

 ‒ Végezhet előrébb az U20-ba fellépve ez a társaság?

Ez csakis egy esetben lehetséges, ha évközben irányított, ellenőrzött erőnléti edzéseken vesznek részt a játékosok. Fel kell fejlődni fizikumban és dinamikában, mert nem lehet mindent ellensúlyozni a taktikával. Az ellenfeleknek korántsem volt akkora a taktikai repertoárjuk, mint nekünk, ellenben olyan gyorsak, erősek és agresszívak voltak, hogy nem tudtunk ellenük mit csinálni. Amennyiben nem tudunk felfejlődni fizikálisan, abban az esetben nem sok esélyt látok az előrelépésre. Pedig ez nem rossz generáció…

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés