kesport.hu

Révész Borókával bronzérmes az U18-as válogatott

A végéhez érkezett az udinei Európa-bajnokság, az utolsó előtti mérkőzést a bronzéremért Magyarország és Lettország, a két csoportellenfél vívta. Szombat este a mieink egy szoros végjátékban három ponttal alulmaradtak a spanyolok ellen, míg a lettek elég simán, 66-37-re kikaptak a németektől. A lett és a magyar lányok a csoportmeccseken már találkoztak, akkor bizony a lettek győztek, így került a magyar csapat a sokkal nehezebb ágra.

Varga és Gulbe kosárváltásával indult a bronzmeccs, a lett magasember gyorsan meg is duplázta pontjainak számát, s máris náluk volt az előny. De csak pillanatokig, mert Mányoky triplája után 5-4 ide. Szóval nem lehetett azt mondani, hogy spóroltak volna az erővel a csapatok. Persze ez a hatékonyság azért bosszúságot is szült az edzőknél, ugyanis gyakorlatilag nem volt kivédekezett támadás az első három percben egyik oldalon sem. Ennek valamivel a mieink örülhettek jobban, a két triplának köszönhetően előrébb tartottak ugyanis a letteknél (10-8). 

A negyed közepére alább hagyott a kezdeti lövőkedv és romlott a hatékonyság is. Ez annak is köszönhető, hogy mindkét oldalon összeállt a védekezés. Horváth triplájával a mieink találtak előbb rést az ellenfél védőfalán, Kiss Angelika büntetőjével két perccel a negyed vége előtt négy pont volt az előnyünk. Kovács szép tempója is pontos volt, így a legjobbkor jutottak büntetőhöz a lettek, ugyanis mezőnyből három perce hatástalanok voltak. Azonban csak egyet dobtak be, így ötpontos magyar előnnyel zárult az első játékrész (18-13). 

A magyar lányok továbbra is jól játszottak, időnként olyan sebességgel közlekedtek a pályán Tóth Orsiék, mintha nem a 14. tétmeccsüket játszanák három hét alatt. Kezdett is nőni a különbség a két csapat között, Kiss kosarával már 22-13-ra vezettünk. 

Tóth Franka percei voltak ezek, sorozatban szedte a támadólepattanókat, majd egy szép centerezéssel ő lendítette át a kisebb holtponton a magyar támadásokat (24-15). Mányoky hármasával először kúszott tíz pont fölé a magyarok előnye, a lettek legjoggjuk, Gulbe kosarával igyekeztek erőre kapni. Meldere duplája után gyorsan időt is kért Völgyi Péter, ugyanis több hiba is csúszott ezúttal a befejezésekbe (29-21). 

Mintha erőre kaptak volna a lettek, de a negyed végén érkezett Tóth Orsolya és Angyal Barbara, előbbi egy szép kettessel, utóbbi pedig a védjegyévé vált dudaszós triplával megnugtató előnyhöz juttatta a magyarokat (34-23). 

Két gyors lett kosárral kezdődött a harmadik negyed, Gulbéék igyekeztek átvenni a mérkőzés irányítását. Varga azonban két szép kosárral úgy tűnt, megtörte az ellenfél rohanását. Ám egy kibrusztolt dupla, valamint egy futtából elvállalt és bedobott tripla után máris csak hat pont volt a magyarok előnye (38-32). Ettől lettek csak igazán paprikásak a lett lányok, ütköztek, csíptek-haraptak. Különösen  az irányító, Ozola villogott ebben az időszakban, vezetésével a negyed felénél már csak öt ponttal vezettünk. Bizony megakadt a támadójátékunk, s ezúttal védekezésben sem tudtunk mit tenni a megtáltosodó Ozolával. Az apró lett lány sarokból dobott triplája után időt is kért Völgyi Péter (40-38). 

Wentzel triplája így aztán már-már életmentő jelzőt is kaphatott volna, ha Ozola nem járt volna túl megint a mieink eszén. Na de van nekünk egy Tóth Frankánk is, dudaszós hármasa, valamint szép centerezése kis levegőhöz juttatta a mieinket (48-40). Miközben a magyar szurkolók azt hitték, végleg visszaverte a lett rohamokat a csapat, a másik irányító, Nulle talált be kilenc méterről, majd Zumenta büntetőivel ismég csak hárommal vezettünk (48-45). Az egészen elképesztő negyedet produkáló Ozola kettesével zárult a számunkra nagyon rosszul sikerült negyed, így az utolsó játékrészre maradt a döntés a bronzérem sorsáról. 

A záró negyedben három perc alatt kizárólag Tóth tudott pontot szerezni, nevezetesen hármat. Pedig lett oldalon is megvoltak a helyzetek, de Meldere sorra elhibázta azokat. Egy szerencsés lett dupla után ismét Tóth Orsolya talált be, az ellenfél pedig ipari mennyiségben dobálhatta a büntetőket. Szerencsénkre elég rosszul. A magyar kispad közben egyre többször reklamált a játékvezetői felfogás miatt, szinte minden magyar megmozdulás faultot ért, a lettek nem panaszkodhattak, minden esélyt megkaptak az egyenlítésre. 

A mieink egyértelműen Tóth Orsolyára számíthattak leginkább támadásban, egyedül ő tudott folyamatosan veszélyes lenni a lett kosárra. Aztán Wentzel is beszállt a pontgyártásba, két büntetőjével három és fél perccel a meccs vége előtt 56-50-re vezettünk. 

Meldere egy büntetőt dobott csak be, majd a harmadik negyed hőse, Ozola hibázott kétszer is. A túloldalon Kiss Angelika kezével együtt ütötte el a labdát Markova, de néma maradt a síp. Hibázott az ellenfél ismét, így nyolcvan másodperccel a vége előtt öt ponttal vezettünk (56-51). 

Időkérésük után kosarat szereztek a lettek, a mieink hibáztak, így 26 másodperc volt vissza akkor, amikor a Gulbéék három pontos hátrányuknál az egyenlítésért és a hosszabbításért támadhattak (56-53). A helyzetük megvolt, a dobás azonban kimaradt, így jöhetett a magyar támadás. Kiss Angelika kapta a labdát, meg a menetrendszerű lett faultot, a két büntetőt pedig annak rendje és módja szerint a helyére küldte. Kilenc másodperccel a vége előtt, csak hogy legyen min izgulni, a mezőny legjobbja, Ozola dobott kilencről egy palánkos hármast, így rendkívül fontossá vált Völgyi Péter újabb időkérése. Ezúttal Tóth Orsolya kapta a labdát, érkeztek is a lettek faultolni, a két büntető azonban kimaradt. Ám a túloldalon dobásig már nem jutott az ellenfél, így a magyar lányok bronzérmet szereztek az Európa-bajnokságon. 

Nagy eredmény ez, hiszen csapatunk egy évvel fiatalabb a korosztályánál, ám így is a mezőny egyik legjobbjai voltak Kiss Angelikáék. A világbajnoki negyedik hellyel, illetve az udinei bornzzal pedig a világ élvonalába röpítették saját magukat.​ 

U18-as lány Európa-bajnokság, Olaszország 

Magyarország – Lettország 58-56 (18-13, 16-10, 14-24, 10-9) 

Udine, 300 néző 

MAGYARORSZÁG: Angyal 8/6, Vári, Mányoky 8/6, Tóth F. 7/3, Varga 6. Csere: Wentzel 5/3, Kiss 7, Horváth 5/3, Kovács 2, Tóth O. 10, Révész. Edző: Völgyi Péter 

LETTORSZÁG: Ozola 20/9, Wihmane 5, Mote 2, Gulbe 8, Meldere 9. Csere: Markova 5, Zumenta 4, Klescova, Nulle 3/3. Edző: Ainars Cukte 

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken érhető el: 

Hungary v Latvia boxscore – FIBA U18 Women’s European Championship 2018 – 12 August – FIBA.basketball

The official website of FIBA, the International Basketball Federation, and the governing body of Basketball. FIBA organises the most famous and prestigious international basketball competitions including the FIBA Basketball World Cup, the FIBA World Championship for Women and the FIBA 3×3 World Tour.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés